Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud se jí rozjede laktace a bude mít dostatek mléka tak je určitě nejlepší kojit, případně podávat mléko jinými způsoby.
@Sabina25572 kojení nebo UM je v tomhle tydnu stale ten nejmensi problem, kterej je k reseni. ![]()
Tak ony ji sestry vše řeknou, jaký je stav miminek a co vše s nimi lze dělat, když budou v pořádku, rak za 4 týdny půjdou domu…já byla ubytována na nemocniční ubytovně a chodila jsem se každé 3h starat o miminko, zkoušela jsem kojit, kojim už skoro 2 roky, ze začátku měla mm od dárkyň a postupně během pár dní moje a já jsem poté taky nějaké darovala dalšímu miminku do začátku.
Mám dvojčata, narozená předčasně 32. týden a teď jim je 11 a jsou zcela bez problémů, Třetí dcera se narodila těsně před termínem a je nemocná. Jaké budou mít následky a zda vůbec to se zřejmě teď neví. Kojila jsem obě, ale mléko nestačilo, takže kombinace kojení a UM.
@DandátkoP já se neptala konkrétně na to ale jak vše probíhalo takže asi tak ![]()
@Sabina25572 napsala bych ti to, ale dalsi tejden by si z toho nespala. Lepsi je nezjistovat, kazdy dite je jiny a bude mit jinej prubeh. Kdo se moc ptá, moc se dozvi a bekdy ty veci vedet nechces, to mi ver.
Preji, at vse dobre dopadne ![]()
Mě se kluci narodili 34+0. Už to bylo několikrát oddalováno, takže takovou tu injekci na dozrání plic miminek už jsem měla pár týdnů. No proběhlo to hladce, rodila jsem přirozeně, kluci byli v naprostém pořádku, byli asi týden v takovém tom opravdovém inkubátoru, dýchali tedy sami, ale měli to vyhřívání. Po asi týdnu je dali na jiné oddělení, tam už to nebyla jako intenzivní péče, měli žloutenku, tak jim svítili. A potom už šli do klasických postýlek na pokoj. Sestry se hodně snaží pomoct s kojením, mě se párkrát povedlo kojit oba najednou, ale jeden většinou nepil, takže to bylo stejně nejlepší postupně. Pokud to nešlo, dávali odsáté mléko z banky z lahviček (po souhlasu matek), já jsem byla přesvědčená o tom, že budu dokrmovat, takže já jsem souhlasila. V porodnici jim udělali všechna vyšetření, já jsem tedy byla v porodnici spokojená, ale už jsem si to pak chtěla dělat tak trochu „po svém“. Po návratu domů jsem ještě asi 3 měsíce kojila (ale dokrmovala z flašky), no pak jsem to už zabalila a většinou jen odstříkávala, protože jsem nic jiného nedělala než na střídačku kojila a jeden to stejně úplně bojkotoval
. Takže nasazena flaška a spokojenost. Ze začátku to bylo dost hustý, než si všechno sedlo, ale jakmile jsem nasadila nějaký režim, tak to bylo ok. Teda spaní se nesjednotilo nikdy
, po marných pokusech museli být odděleně v jiných pokojích, aby se nebudili navzájem. Nejlepší je, pokud má maminka po návratu z porodnice někoho „k ruce“. Manžel měl týden dovolenou, strašně se hodí další náruč, když oba řvou, to bývá na nervy
. Rozhodně dopuručuju koupit houpátka, já jsem na to přišla asi po dvou měsících, a to bylo k nezaplacení. Bylo léto a moje ségra na střední měla prázdniny, tak u mě měl takovou malou brigádu, pomáhalo mi, že je se mnou doma, můžeš si vklidu odskočit nebo chvíli pojezdí s kočárkem… Ať se sestra nebojí říct si o pomoc, to bych rozhodně doporučovala. Zvládne to, hlavně ať jsou holčičky zdravé, potom je to už jen otázka času, takže to chce trpělivost, než začnou přibírat atd. Držím palce ![]()
@Miluška1980 ta injekce kortikoidů funguje jen chvíli a může se dát max 3×, já ji měla v 25.tydnu a nakonec se mAla narodila ve 34.tydnu, problémy s dechem měla dva dny, 12dní byla v inkubátoru…nakonec je úplně v pořádku, ve 22měsících mluví, snaží se odplenkovat, cvičí v Sokole, nebojí se potápět a plavat, je hodně usměvavá a pohodová a stále je kojená ![]()
@Anonymní píše: Více
Aha, tak to jsem nevěděla, tenkrát mi to picli a řekli, teď už můžou ven. Narodili se pak až za pár týdnů po injekci. Tak nevím, zda to zafungovalo anebo prostě už byli připravení. Jojo, kluci jsou taky zdraví a už jsou na střední
První rok jsme chodili na kontrolu na neurologii, ale po roce je vyřadili, nebylo co kontrolovat. Já myslím, že narození dvojčat ve 32tt v dnešní době není žádná tragédie, ale chce to se obrnit trpělivostí, přece jenom to je dvojnásobná zátěž a vše 2× než s tím jedním dítkem. Samozřejmě máma by se pro ně rozdala, ale v případě dvojčat jsou děti prostě v přesile
a to je někdy fakt na palici. ale jak jsem psala, je to otázka času a pak už je líp a líp ![]()
@Miluška1980 děkuji za odpověď tohle jsem měla na mysli konečně nějaký komentář který za něco stojí děkuji ❤️ ❤️
Ahoj holky měla bych dotaz. Sestra porodila 21.6 holčičky jednovaječná dvojčata ale před časně ve 32 týdnu. Máte některá zkušenost? Jak to vše probíhalo? Kojily jste nebo bylo vám doporučené nějaké um mléko. Děkuji za veškeré info:smiling_face_with3_hearts: :smiling_face_with3_hearts: