Je to prediabetes, nebo už cukrovka?

10Lenuska
15.10.24 09:53

prediabetes nebo už cukrovka

Ahoj, je tu někdo, kdo má tyto zkušenosti s cukrem? Loni jsem se psychicky sesypala (kdo má exmanžela psychopata asi pochopí :cert: ), brala jsem 3 měsíce antidepresiva, ale bylo mi ještě hůř, tak jsem to přestala brát a začínat znovu nechci. Říkala jsem si, že se musím vzchopit sama, tak jsem se vzchopovala tak, že jsem začla žráááát :zed:. Během půl roku jsem nabrala 10 kg. Nedávno jsem si říkala, že nechápu, proč mám často sucho v puse. Po dalším měsíci mi došlo, že bych si mohla třeba změřit cukr, se kterým jsem nikdy problém neměla, ikdyž mám nadváhu a teď už možná i obezitu. Vyhrabala jsem 20 let starý glukoměr a pásky z roku 2015 a měřila, málem mě z výsledku jeblo :roll:. Po jídle 8,1, měřila jsem druhý den ráno nalačno, výsledek 6,9, druhý den ráno 6,4, ale měřila jsem nalačno za další hodinu a výsledek 7,2 a to jsem se napila akorát vody. Že bude kolísat cukr po jídle, to bych snad pochopila, ale že ráno nalačno během 2 hodin různý výsledek :nevim:, to nechápu. Nebo je to bežné? Už se na ten glukoměr bojím jen podívat. Někde na netu jsem vyčetla, že akutní stres může způsobit výkyvy cukru. Mám si nasadit ketodietu? Pomůže to ještě, nebo už mám reálně cukrovku? Díky za každou radu (nežer :P mi psát nemusíte, to už od včerejška praktikuju :,( )

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Alinois
15.10.24 09:59

A je vůbec ten glukometr funkční když je tak starý? Myslím, že to může hodnoty zkreslit. Nejlíp to budeš vědět když se necháš nabrat u praktika.

• Citovat
  • Upravit
10Lenuska
15.10.24 10:06

No to jsem si taky říkala…ale i tak…k doktorce se mi necjce, stejně tam půjdu v lednu, to mi vždycky bere odběry, letos v lednu jsem měla cukr 4,5, tak je mi divný, že by mi to tolik vyletělo :roll:

• Citovat
  • Upravit
1822
15.10.24 10:07

Ano, jsou stádia, kdy má,, člověk našlápnuto ". Když to doktor zjistí, sleduje se to. Když je ten cukr x měsíců zvýšený, dají se léky. Třeba chodíš na krev jednou za tři měsíce a za rok ti ty léky nasadí. On je ale taky dlouhodobý ukazatel. Ty si měříš momentalni hodnoty, ty se opravdu mění a zbytek ne se tak jenom stresuješ. Nejlíp uděláš, když zajdeš na krev. Přestaň si sladit nápoje/kafe, čaj, nepij slazené minerálky, šťávy/. Pravidelně jez, nepřeháněj to s pečivem. A nenervuj se, jen si škodíš ve více směrech. Snaž se hodně hýbat, třeba jen chodit. Každým pohybem jde ten cukr dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
475
15.10.24 10:07

Stres a životní styl dělá velmi. Zkus se do ledna trochu zklidnit a lépe jíst. Pak uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
15.10.24 10:10

Žádný nechce. Běž na odběry už teď. Do ledna je hodně času, za tu dobu při úpravě stravy, a doktorka ti poradí, uděláš kupu práce, aby to bylo lepší.
Tradá na odběry. Huš huš. Takovým strkáním hlavy do písku…problém nevidím, neřeším, tedy neexistuje…vůbec nic nevyřešíš. V lednu tam přijdeš vynervovaná jako hromádka neštěstí a až doktorce řekneš, že to máš od podzimu, ta té nepochválí.
Radim ti dobře. Upaluj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
15.10.24 10:13

@10Lenuska Myslím, že Benu lékárna měří některé dny v týdnu cukr za 50 Kč.

• Citovat
  • Upravit
823
15.10.24 10:17

Ahoj, hladovka muze zvyšovat cukr. Tj ze telo si jej zacne vytvářet, aby mohlo fungovat. U někoho naopak klesne cukr.

Za mě tam už nejaka porucha je.
Nejlépe odbery na glukovany hemoglobin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10Lenuska
15.10.24 10:19

Noto by mě asi nepochválila :pankac: že se doktorovi nevyhnu, je mi jasný. S hlavou v písku nic nevyřeším, Jen jsem chtěla slyšet názory lidí s touto diagnózou, jak jim to začínalo a jak na to přišli. Byla jsem teď s kámoškou na dovči, tam tejden celý den jela kola fanta sprajt a večer slazený drinky, před týdnem jsme se vrátily, tak jestli mý tělo dostalo cukrovej šok :nevim:, já totiž jinak pití nesladím a tyto srajdy nekupuju

• Citovat
  • Upravit
7950
15.10.24 10:26

@10Lenuska diagnosu lze udělat jen z odběru krve ze žíly, nikoliv z měření glukometrem. Takže ti tu nikdo neřekne jestli máš cukrovku nebo ne. Ale hodnoty nemáš nijak dramatické, takže klidně začni s racionální stravou, vynech slazené nápoje a na odběry běž v lednu jak máš v plánu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4610
15.10.24 10:31

Dle me jsou ty rozdilne hodnoty na lacno dost mozne, mam tedy zkusenost dosud jen s tehotenskou cukrovkou (ale myslim, ze me prediabetes nemine :roll: ) a vim, ze nekterym dokaze takhle v rozdilny cas rano ten cukr skakat, mne se to nedelo. Kazdopadne je velka pravdepodobnost, ze ti ten glukometr s proslyma prouzkama nemeri dobre. Ja si to zkontrolovala tak, ze jsem sla na odber na lacno jako samoplatce a ve stejnou chvili jsem se merila glukometrem - tak jsem prisla na to, ze mi jeden silene nadhodnocoval a poridila jsem si novy, ktery meril presne.
Byt tebou bych navstevu dr neodkladala, nicemu si nepomuzes..taky to mam v planu, protoze me hodnoty jsou posledni dobou na hodnotach prediabetu, ale jeste kojim, tak cekam az po odstavu. Jinak ja tedy mam uplne normalni vahu, neprehanim to s cukrem, vzdy jsem byla hodne aktivni a stejnak je mi to prd platny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5017
15.10.24 10:32

Já se jednou ze zvědavosti měřila glukometrem na lačno 30 minut před odběrem krve na cukrovku (preventivní prohlídka). Na glukometru jsem opakovaně naměřila hodnotu 7. Také jsem z toho byla v šoku. Jela jsem na odběr a z žilní krve jsem měla hodnotu 4. :) Pravda, glukometr nemá na internetu moc dobré recenze, ale byl téměř nový.
Na tvém místě bych si zašla na lačno na krev třeba jako samoplátce nebo v rámci preventivní prohlídky. Můžeš mít špatný glukometr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10Lenuska
15.10.24 10:40

Aha :lol: no to je teda dobrý, páč 4 a 7 je na cukr dost velkej rozdíl :pocitac: tak já ještě uvidim, třeba se zotavím z té přeslazené dovolené, každopádně v lednu směr odběry :potlesk:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex