Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, mám jednu exekuci a je přednostni (zdravotní pojišťovna) mám tam cca dluh 40 000, který chci samozřejmě zaplatit… Jen mám otázku, teď při novém zaměstnání mi už přišla do uctarny po měsíci exekuce zdravotní pojišťovna, zajímalo by mě tedy kolik mi budou nechávat každý měsíc…
MANŽELKU NEMAM
DĚTI TAKÉ NE
EXEKUCE - PŘEDNOSTNI
někde se píše že mi bude zůstávat 13000 Kč a někde zas 17000 Kč, kolik mi tedy bude zůstávat? Čistý plat mám 24 000kc, po čase budu mít 30 000 (po roce)… Takže jak to tedy je? zůstane mi 13 tisíc? Nebo těch 17 tisíc? Děkuji.
@j.a.n.i1 píše:
@Michal558 Těch cca 17 tisíc.
Děkuji, člověk před vámi napsal že 13000 😅tak?
@Michal558 píše:
Děkuji, člověk před vámi napsal že 13000 😅tak?
Ne, ten napsal, že nezabavitelná částka je 13 tisíc, což není to samé, co ti zbyde ze mzdy. A ta tvoje kalkulačka je úplně pitomá…
Tady to máš i se stručným vysvětlením:
https://kalkulackaexekuce.cz/?…
No, takže mi na účet místo 25000 přijde cca 17 tisíc? Chápu to dobře? Nebo mi přijde těch 13 na účet?
Ony ty výpočty jsou docela složité (oddělí se nezabavitelná a zabavitelná částka. Zabavitelná částka se pak rozdělí na třetiny, jedna jde dlužníkovy, druhá na dluhy a pokud je přednostní tak i ta poslední třetina jde na dluhy. Pokud si to pamatuju dobře). Rozhodně neplatí že se sráží do nezabavitelného minima. Srážky se počítají z každé mzdy (ale pokud budeš mít pevnou tak to vypočítají jenom jednou)
Nejjednodušší bude počkat na první výplatnici na které to bude jasně napsané. A pak se podle toho zařídíš.
Ale ona technika snažit se aby člověk co nejméně splácel taky znamená významné prodloužení trvání dluhu. Podstatně lepší a snažší je vydržet pár měsíců o chlebu a mít to celé zaplacené. Jinak se ty dluhy roztáhnou na dlouhé roky i když nejde o velkou částku. ![]()
@Michal558 píše:
No, takže mi na účet místo 25000 přijde cca 17 tisíc? Chápu to dobře? Nebo mi přijde těch 13 na účet?
dostaneš 17 426
Záleží i na počtu vyživovaných osob.
Tady je kalkulačka - pro rok 2023 když si tam zadáš čistou mzdu a vyživované osoby (musíš na účtárnu dodat např. děti jestli jsi už podklady nedodával) a podle toho se potom počítá nezabavitelná částka mzdy a z toho zbytku po té nezabavitelné Ti srazí u přednostní 2/3 a u nepřednostní 1/3
Jo pardon píšeš že děti nemáš
tak z 24000 čistého Ti srazí na exekuci 7 530 a zůstane Ti 16 470. Ze 30 000 čistého zůstane 18 470Kč.