Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, omlouvám se za dotaz, snad to nikoho nepohorší, ale absolutně se nekamarádím s moji pračkou. Má asi 4 krátké programy do půl hodiny na 30 stupňů, dvě na bavlnu a jeden na syntetiku. Ten považuju za „klasický“, ale trvá 2,5 hodiny, což se mi zdá dost.
Řeším praní plen. Běžně používám jednorázovky, ale jako podložky, blinkačky atd pak mám klasické bílé látkové. Občas se stane, že to malá pokadí, tak namočím, vydrhnu… a pak mám problém. Většinou ji nechám ve vodě s pracím prášem čekat, dokud jich není dostatek na jednu várku (někdy to trvá i týden a pěkne se v tom množí bakterie). Ale dávat do k normálnímu miminkovskému prádlu na 40 se mi nechce. Tak mě napadlo (a taky jsem to četla na někde na webu) že bych dala plínky na předpírku třeba na 60 nebo na 90 a pak na hlavní praní snížila teplotu na 40 a přidala ostatní prádlo. Jenže, předpírka mi jde nastavit jen u programu bavlna a syntetika, a pak to trvá 3:55
Navíc nepoznám, kdy končí předpírka a kdy už je hlavní praní. Co je asi největší problém - nevím jak tu pračku mezitím předpírkou a hlavním praním otevřít. Máte nějaký tip jak to děláte? Případně, jde vám zapnout jen předpírka samotná / otevřít pračka po předpírce?
U mojí pračky teda nejde nastavit samotná předpírka a ani by pračka nešla otevřít. Oblečení dětí peru na 60 vždy, nic se mi s ním nikdy nestalo. Protože kolikrát jsem měla jak pozvraceny tak pokadeny i oblečení ne jen plenky, kterýma jsem ty zvratky utirala.
Já si teda u pračky můžu snížit dobu praní. Ale pokud tam nechávám dlouhý cyklus, který má trvat 2.46, tak si myslím, že tak dlouho stejně nepere. Většinou na tu pračku stejně zapomenu, že peru
Nevím jistě, ale předpírka pere už na 90st? A aby se dala otevřít pračka se musí asi úplně vypnout, ale pokud nebude odstředěno a bude tam voda co s tím? Pokud nemáš vrchní plnění.
Já jsem pleny prala minimálně na 60 s ručníky.
Ale já látkovala, nasbírala jsem rychle. Prala jsem i denně.
Příspěvek upraven 07.11.17 v 13:19
Mě samotná předpírka nejde a ani mi nejde nastavit teplotu, prostě předpírka má svojí nastavenou teplotu. Otevřít mi taky nejde, jen vypnout po předpírce a čekat až cvakne.Ale musím zrušit program.
Pustila bych program na 90, jakmile by pračka poprvé vypustila vodu, vypla bych ji, přidala ostatní prádlo a zapla normálně na 40. Poprvé si to budeš muset ohlídat, pak už budeš vědět čas, po jaké době ti pračka vypouští. Protože jak už tu bylo zmíněno, když dáš jen předepírku, tak tam teplota 90 s největší pravděpodobností nebude.
Jinak ano, mě jde pračka otevřít při praní kdykoliv, když v ní není voda (je tam nějaké čidlo).
Mne na pracce sviti ikonka toho, v jake fazi prani je. Takze ja si muzu pohlidat, kdy mi zhasne, nechat pradlo odstredit a pak treba pridat dalsi pradlo a spustit jiny program. Ale v realu jsem to nikdy nedelala. Taky by ty orientacni casy, jak dlouho treba trva predepirka, mohly byt v navodu. Jinak ja jsem pokakane premachla v ruce zlucovym mydlem a dala k normalnimu pradlu. Vzdy se vse vypralo beze skvrny, zrovna ty hovnousy bych rekla, ze jdou vyprat dobre oproti prikrmum treba. Ja mam susicku, takze radeji peru i mensi varky pradla, nez to nechat nekde x dni lezet. Pracka si pak sama zkrati cas cyklu, totez susicka.
Edit - preklepy
Jo a prala jsem max na 60 stupnu…vyvarku pouzivam jen, kdyz cistim pracku ![]()
Dneska jsem to udelala takhle
Předpírka v programu bavlna (3:55)- vypla jsem po 25 minutách.
Program pro ručné praní - jen vypouštení (6 minut)
Syntetika - zkrácená verze, mám půlku várky i s oblečením
(1:30)
ale je to teda super otravmné a nrevím jestli tu pračku neničím, když program nenecham dojet ![]()
A nejde nastavit třeba poloviční množství? u mojí pračky to jde..
@ayra.5 cca 2 hodiny praci cyklus i s jakoby predepirkou povazuji za ok. Ale chapu te, ja mam zkracene programy taky na prd. Mamka ma treba moznost zkratit vsechny programy, ktere tam ma. Ja uz mam ty zkracene proste dane a ostatni zkratit nejdou. Proto az budu priste kupovat pracku, bude toto jedno z hlavnich kriterii (ted mam cca 8 let lg). Jinak si myslim, ze tim prerusenim programu se pracka nekazi, ale je to otravne, ze to musis hlidat ![]()
@ayra.5 píše:
Dneska jsem to udelala takhlePředpírka v programu bavlna (3:55)- vypla jsem po 25 minutách.
ale je to teda super otravmné a nrevím jestli tu pračku neničím, když program nenecham dojet
Program pro ručné praní - jen vypouštení (6 minut)
Syntetika - zkrácená verze, mám půlku várky i s oblečením(1:30)
Ale to tam pořád nikde nemáš tu vyšší teplotu praní.
Jako ze bych dala rovnou pleny i oblečeni a na poloviční varku? Nevím, jde mi „zrychlený program“ akorát v návodu neni napsané v čem je jako zrychlený, tak používám prave kdyz je Min prádla. Me šlo ale o to aby se ty pleny trochu proplachly samostatné, než tam půjdou bodycka.
Ot: jak teda ty pokAdeny a preprany plenky skladujete, než je dáte prát?
Dětske Peru 1× týdne, pokaden plena je tak jednou za 2-3 dny tj par kousku za tyden.@welovefashion píše:
A nejde nastavit třeba poloviční množství? u mojí pračky to jde..
@ayra.5 Hele a v te predepirce ti jde o tu vyssi teplotu nebo o to, aby se to nejvetsi fuj vypralo? Co takhle dat ty pokakane pliny preprat na ten rychly program (30min) a pak k tomu jen po zkonceni pridat dalsi pradlo a nechat nejaky klasicky program? Nemusela bys to hlidat a casove to asi budes mit podobne, jak jsi to udelala ted.
@ayra.5 píše:
Jako ze bych dala rovnou pleny i oblečeni a na poloviční varku? Nevím, jde mi „zrychlený program“ akorát v návodu neni napsané v čem je jako zrychlený, tak používám prave kdyz je Min prádla. Me šlo ale o to aby se ty pleny trochu proplachly samostatné, než tam půjdou bodycka.Ot: jak teda ty pokAdeny a preprany plenky skladujete, než je dáte prát?
Dětske Peru 1× týdne, pokaden plena je tak jednou za 2-3 dny tj par kousku za tyden.
Normani prádlo Peru tak 3-4 X za tyden ale ne v dětském prášku
Tak dej ty pleny vyprat jen samotné na nějaký krátký program a pak k nim přidej ostatní a dej vyprat ještě jednou na nezkrácený program.
Ale za mě to teda nic moc hygienického není. Ty pleny by se prostě měly vyvařit.
@ivašot. píše:
Ale to tam pořád nikde nemáš tu vyšší teplotu praní.
No to je fakt
achjoo
![]()