Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Klari87 píše:
Ono to bylo myšleno asi tak, že třeba v pololetí dítě přestalo chodit úplně, kvůli častým nemocem.. Tak jsem to měla třeba já, když jsem byla malá..Nebo se mohlo někde uvolnit míří, kvůli stěhování..
Ano, tak jsem to myslela. ![]()
Určitě takhle by to šlo a bylo mi jasné, že to takhle myslíte:). Dnes jsem mluvila s paní z odboru školství a říkala mi, že hlídá, kdyby se místo uvolnilo. Ono má vše své pro a proti. Zase když mám dva syny doma, tak si spolu vyhrají. A ty tři měsíce to (snad) přežijeme. Ikdyž je to někdy náročné..
![]()
@Titty píše:
Nejsem blbá, jen jsem to trochu blbě napsala.Samozřejmě, že takhle to nejde. Někdy rodiče nechávají dítě kvůli nemocem doma dlouhodobě (většinou když je maminka doma s mladším sourozencem), ale místo ve školce si drží. Platí tedy ten měsíční poplatek, ale dítě do školky nechodí.
Paní ředitelka o tom ví. A když přijde paní s tím, že by potřebovala na 3 měsíce umístit předškoláka, ředitelka může zavolat té mamince a domluvit se s ní, jestli její dítě ještě v tomto školním roce bude chodit nebo jestli by ho mohla odhlásit a uvolnit tak místo.
No tak to by byla tááák velká náhoda, že by něco takového vyšlo…běžně nemocné děti mají absenci třeba 2 týdny v měsíci…ty extrémně nemocné 3 týdny (střídavě). Tohle by musela být třeba plánovaná operace s rekonvalescencí 3 měsíce a víc…To je skoro jako vyhrát v loterii, že by se tam našlo takové dítě.
@Klari87 píše:
Ono to bylo myšleno asi tak, že třeba v pololetí dítě přestalo chodit úplně, kvůli častým nemocem.. Tak jsem to měla třeba já, když jsem byla malá..Nebo se mohlo někde uvolnit míří, kvůli stěhování..
Stěhování možná…kvůli nemoci? Kdysi ano, dnes, kdy je problém školku sehnat, se místa drží zuby nehty…zdravotní situace se může za měsíc zlepšit a co pak? Kam bude dítě chodit, když své místo uvolnilo?
@Klari87 možná ještě někdo dítě ze školky odhlásí, známé dcera to tak udělala. Šla na mateřskou, tak si holčičku nechala 2 měsíce před prázdninami doma.Ale to byla spíš vyjímka.
@SIMONA1234 ja mam ve svem okoli hned nekolik takovych pripadu.
Vetsinou je to tak, ze dite do skolky dali, ale je stale nemocne. Tyden ve skolce, dva tydny doma. Nemoci nosi domu, kde je chytne zbytek rodiny vcetne mimina. Takze se nakonec rozhodnou nechat dite doma. A nekdy jeste vahaji s odhlasenim ze skolky. Ale pokud vedi, ze na jejich misto nekdo ceka, muze to jejich rozhodnuti ovlivnit. Dite prihlasi znovu na dalsi skolni rok. Treba u nas nema cenu drzet si misto zuby nehty, kriteria pro prijeti jsou stale stejna - trvale bydliste v obci a vek.
Ale zakladatelce to k nicemu nepomuze, tak asi nema cenu to resit. ![]()
Ahoj, jsem ve stejné situaci. Dcera bude teda předškolák až od září. Školka ve vsi i ve vedlejším městě plná. Soukromá tu není. Kroužky jsou jen n té školce. Ve vedlejším městě kroužky jsou, ale plné. Takže jsme do září doma. Ono tu není ani žádné hřiště na setkávání, tak je to horší.
Skaut je super. U nás ale berou až od první třídy.
@Titty V pohodě, nehádám se…to je jasné, že jí naše spekulace nepomůžou, no…škoda. Třeba bysme to tu od PC vyřešili…
![]()
Ahoj, je povinna skolka pro predskolaky, i kdyz by to bylo napsane od lekare, ze ne?
@Rajstajblik já myslím že je povinná. Pochopila jsem to tak, že je povinných 10 let školní docházky. Je to jako kdyby jsi ho chtěla omlouvat z první třídy ZŠ. Ale tak záleží kvůli čemu by to bylo třeba ještě nějaký odklad by byl možný.
@Rajstajblik je povinná, ale co jsem pochopila, tak dítě může být jen zapsané a chodí na přezkoušení. Když může být domácí výuka i na prvním stupni, tak to určitě půjde i ve školce.
Předškolní vzdělávání je v posledním roce před zahájením školní docházky povinné - nicméně nemusí k němu docházet ve školce. Toto by Ti mohlo pomoci.
Individuální vzdělávání u dětí předškolního věku:
Individuální vzdělávání je jednou z možných forem plnění povinného předškolního vzdělávání. Individuální vzdělávání může probíhat po celý školní rok, nebo jen po jeho určitou část. Pokud zákonný zástupce plánuje své dítě individuálně vzdělávat po převažující část školního roku (nadpoloviční počet dnů školního roku), musí svůj záměr oznámit řediteli mateřské školy, do které je dítě zapsáno, nejpozději tři měsíce před začátkem školního roku, ve kterém se má dítě začít povinně vzdělávat. Pokud se zákonný zástupce rozhodne začít své dítě individuálně vzdělávat v průběhu školního roku, musí to písemně oznámit řediteli mateřské školy, ve které se jeho dítě vzdělává, a vyčkat do doručení oznámení řediteli.
Oznámení o individuálním vzdělávání obsahuje identifikační údaje dítěte (jméno a příjmení, rodné číslo, místo trvalého pobytu), období, po které bude dítě individuálně vzděláváno a důvody pro individuální vzdělávání.
Po tom, co ředitel školy obdrží oznámení o individuálním vzdělávání, doporučí zákonnému zástupci oblasti z rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, ve kterých má být dítě rozvíjeno. Mateřská škola ověřuje, jak si dítě osvojuje očekávané výstupy (schopnosti a dovednosti) v doporučených oblastech. Pokud dítě zaostává v osvojování potřebných schopností a dovedností, pracovníci mateřské školy doporučí rodičům, jak dále postupovat při vzdělávání, aby jejich dítě bylo co nejlépe podpořeno. Mateřská škola musí ve svém školním řádu stanovit termíny a způsob ověřování, přičemž termín ověřování musí být stanoven v rozmezí měsíců listopad až prosinec. Zákonný zástupce se musí ve stanovený termín dostavit s dítětem k ověření získaných schopností a dovedností v určených oblastech.
Pokud se zákonný zástupce s dítětem nedostaví k ověření v řádném ani náhradním termínu, ředitel mateřské školy ukončí individuální vzdělávání. Dítě tak musí neprodleně zahájit docházku do mateřské školy, ve které je zapsáno, a to i v případě, že se rodič proti ukončení individuálního vzdělávání odvolá. Pokud bylo individuální vzdělávání ze strany ředitele mateřské školy ukončeno, není již možné dítě opětovně individuálně vzdělávat.
@zuza92 píše:
@Rajstajblik já myslím že je povinná. Pochopila jsem to tak, že je povinných 10 let školní docházky. Je to jako kdyby jsi ho chtěla omlouvat z první třídy ZŠ. Ale tak záleží kvůli čemu by to bylo třeba ještě nějaký odklad by byl možný.
@zuza92 ale i na prvním stupni existuje domácí výuka, že se dítě učí doma a chodí jen na přezkoušení. Pokud to jde ve škole, jde to určitě i ve školce.
Vím, že ve škole to jde jen v případě, že má osoba, co bude dítě učit, minimálně maturitu. Jak to je ve školce opravdu nevím.
@Rajstajblik tak pak asi to domácí vzdělání jak radí ostatní. Asi to tak budete mít i pro školu ne?