Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. tak to je něco jiný názor. Nám to řekl ředitel takto. U nás se to nakonec neřešilo, děti do školy nechodily.
@Suzzinka99 dětem jsme 2× měnili školu. Ale přes letní prázdniny. Vždy šly „do lepšího“, takže to zvládaly… Ale nebylo to kvůli stěhování… Na jaké Praze budete?
Měnila jsem dětem školu, ale přes prázdniny. Naštěstí bylo ve třídě místo. Jenom jsem vyplnila žádost a děti nastoupily. Pak jsem navštívila původní školu, odevzdala učebnice, nechala si podepsat, že jim nic nedlužím a nic víc. Myslím, že pokud to dovolí kapacita školy a učitelka je ochotná dítě vzít, není problém.
učitelky se nikdo neptá, jestli vezme žáka navíc ![]()
jinak maximální počet žáků ve třídě je 34, ale od 30 výše musí žádat ředitel ministerstvo o výjimku. Umístění dle trvalého bydliště a spádové školy je záležitost zápisu a 1. třídy, ne „přistěhovalců“ - tam rozhoduje jen a pouze naplněnost tříd.
AHOJ,
my jsme se stěhovali, když nejstarší dcera chodila do 3. třídy. Byla introvertní (tedy tehdy jsem si to myslela), nervní, špatně se adaptovala, špatně snášela změny, špatně se orientovala v jiném prostředí (třeba v původní škole nezvládla chodit do družiny), diagnostikovaný dislektik se zhoršenou motorikou. Byla silně fixovaná na prarodiče, se kterými jsme žili v původním bydlišti, v původní škole měla dobré vztahy, nej-kamaráda (kupodivu kluka), naprosto úžasnou učitelku, která se třídě nadstandartně věnovala, ve třídě jich bylo 17. V novém bydlišti měla nastoupit do obří budovy 3× větší školy do třídy s 34 dětma. Prostě všechny podmínky pro katastrofu. Také jsem to strašně řešila a hroutila se celého 3/4 roku před stěhováním.
Stěhovali jsme se na prázdniny, na konci června jsem jí domluvila, že by se šla na týden podívat do nové třídy – ředitelka nové školy byla velmi vstřícná. První den tam šla očividně s malou dušičkou a já ještě s menší. Odpoledne vypochodovala naprosto suverénně, pusu od ucha k uchu a vyjmenovávala, jaké má nové skvělé kamarádky…
I v září proběhlo všechno OK, ve větší třídě si paradoxně snadněji našla kamarádky, učitelku měla ještě lepší, i když původně bych tomu ani nevěřila. Teď už je na druhém stupni a nedávno mi řekla, jak je ráda, že jsme se přestěhovali, jak jí tahle škola vyhovuje a baví.
Tak přeju, ať to u vás dopadne také tak.
Snad ještě – v původní škole měli angličtinu od 3. třídy, takže uměla v podstatě pár slovíček, v nové od 1. třídy, takže jeli gramatiku a celé věty – asi největší nepoměr v učení, který mohl nastat. Dohnali jsme to bez následků za pár týdnů.
Eva