Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
poprosím jen pro ujasnění, jestli má někdo zkušenost:
tchán mi chce nechat přepsat auto.
Pro doložení na úřad potřebuji, jestli jsem správně vyčetla:
malý a velký techničák,
povinné ručení už na mě jakožto nového majitele,
formulář (k dispozici na úřadě)
občanské průkazy (když tam jdeme spolu)
a smlouvu o nabytí vozidla.
A ta smlouva stačí klasicky darovací? Nebo musí být kupní s nějakou částkou?
A je potřeba ještě něco?
Děkuji za zkušenost, STK bylo děláno minulý týden.
@araw fakt, to by bylo skvělé, protože na různých webech to většinou psali
to by mi udělalo radost o papír min
Nech to na tchana a jezdi tak. Ten prepis se financne nevyplati.
@ALIPELI STK z minulé tydne by to mělo nahradit, a to po dobu jednoho roku..
Já jsem pro jistotu smlouvu napsala a pak jsem díky ní rušila tatky pojistku. STK ti na přepis stačí, evidencka není nutná. Ostatní je jak jsi psala.
@Tanado1229 Můžete to s tchánem podat elektronicky přes portál dopravy, tam vyplníš formulář, nahraješ potřebné dokumenty a vybereš úřad, kde si to pak vyzvedneš. Mělo by to být i o něco levnější
Smlouvu nepotrebujete, staci jejich formular a pritomnost obou nebo plna moc s overenymi podpisy. Plati se 800. Povinny ruceni ti pak zrusi pri predlozeni kopie noveho maleho TP. Pozadej o moznost ponechani velkeho TP s ustrizenym rohem. Ale dala bych si bacha na hodnotu auta, najit si jestli potom nebudes muset platit darovaci dan. Tchan neni automaticky bran jako osoba blizka.
@tini píše: Více
Ale jo, jsou. Pokud jde skutečně o tchána (tedy pokud jsou s partnerem sezdáni a není to jen přítel), tak se to osvobodí (ne tedy od daně darovací, která už neexistuje, ale od dané z příjmů, kam by to spadlo teď)
Paragraf 10:
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
(…)
c) bezúplatné příjmy
1. od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů
@PaníBovaryová píše: Více
a tchánovi se něco stane a auto půjde do dědického… tak ho pak bude vracet?
Tak vyřešeno, přepsano, darovacku nechtěli, dokonce ani pojistku na mě, stačila zelená karta platna, která byla na tchána. Daň se neplatí, jen správní poplatek. A pojišťovna - stačil doložit novy techničák pro zrušení stávající pojistky a založení nové, zůstali jsme u stávající pojišťovny.
Můj tchán musel vracet řidičák kvůli věku tak napsal auto na svoji vnučku, takže moje dcera 3 roky je majitelem a protože je nezletilá tak je manžel provozovatelem. Přepis nás stál 10 000.Ještě za auto chtěl 10000,a platili jsme STK, takže nás ta sranda stála skoro 30000.Na přepisu si dělali srandu že až malá vyroste, auto střelí, protože už teď je veterán, a za to si koupí si nový
To jenom taková zkušenost.