Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V životě by mě nenapadlo přepsat na někoho půlku bytu, když se na bytě přítelkyně nepodílela finančně, pouze došlo k pomyslnému půjčení peněz. A když už, tak měla být u právníka sepsaná smlouva na dobu, kdy už ručitelem po splacení úvěru přítelčin otec nebude…
No přepis jen tak nejde, ona je cizí člověk, přepis nejde, při hodnotě její poloviny do milionů by darovací daň, pokud by se to řešilo darováním, byla 7%, tohle nedopotučuju, dar může být za určitých podmínekpožedován zpět, takže jedině klasicky prodej té poloviny přítelovi.
Pannda
No, on asi ve 20letech viděl pouze to bydlení. Navíc celkově co jsem slyšela, tak její tatínek ho měl tak trochu v moci a dost s ním manipuloval.
Terinka4444
Mohu poprosit o více informací o tom prodeji, jak se to dá udělat? Já se v tomhle vůbec nevyznám
Děkuji
Zakladatelka
Úplně klasicky jakoprodej kterékoliv nemovitosti, jen prodá svou plovinu přítelovi, potřebujete aktuální odhad té její poloviny, výpis z katastru nemovitostí, kupní smlouvu, a ona mu fakticky tu polovinu prodá za částku z odhadu, dokupní smlouvy se napíše, že peníze byly dány v hotovosti při podpisua žádné předání peněz neproběhne, to nikdo neví a všem je to fuk, smlouva se zanese na katastr a taplatí dań z převodu, z té částky v odhadu rovné kupní ceně ato ve výši 4%. mohu tipostup napsat podrobněji, dokonce mám v notebooku někde vzor té kupní smlouvy od našeho právníka. Tak kdyžtak piš, ale až ráno, jdu spát ![]()
Zdravím…chci se zeptat jestli jde přepsat družstevní byt z manžela na manželku. Byt jsme koupily ještě, když jsme manželé nebyly.Ted bych chtěla, aby byl byt napsán na mé jméno…manžel má dve dcery z prvního manželství a nechtěli by jsme aby se jich tento byt týkal…(máme ted s manželem spolčnou 2,5 letou dcerku)
@Marsí75
To snad je lepsi zeptat se na druzstvu a pravnika ne?
Druzstevni byt je podil druzstevniho majetku, tudiz ti druzstvo musi schvalit. Taky jsme si druzstvem prosli, ale nastesti vetsina byla hned pro prevedeni do osobniho vlastnictvi a od te doby je klid, muzu si ve svem byte udelat treba kuchyn za pul mega a nekeca mi do toho druzstvo jen proto, ze ji delat v miste, kde jiny kuchyn nemaji, i kdyz technicky tam neni zadny problem.
Nechapu koupit si byt a jeste k tomu druzstevni, kdyz to nemate vyjasnene papirove i pravne ( manzele, SJM, kdo investoval vylucne, z ceho byly finance na porizeni bydleni apod.) Kazdopadne, ze ma manzel dve dcery jsi vedela a pokud vy spolecne nabydete v manzelstvi majetek, tak samozrejme jeho dcery budou po linii manzela take dedit i pres vase spolecne deti, ale to si urcite taky vedela nez si sla do vztahu/manzelstvi ![]()
Přeji krásný večer,
potřebovala bych poradit ohledně přepisu bytu. Týká se to mého přítele. Ve 2letech zdědili jeho rodiče peníze po strýčkovi. Každému dítěti dali na účet 500tisíc. Můj přítel si ve 20letech koupil byt. Zaplatil za něj 700 tisíc. Rozhodl se, že zaplatí půlku a na druhou půlku si vezme úvěr, aby mu zbylo na vybavení a celé to tu musel předělat. Měl v té době přítelkyni. Když si bral ten úvěr, potřeboval 2ručitele. Jednoho mu dělali rodiče a druhého tatínek tehdejší přítelkyně. Ten s tím tedy souhlasil pod podmínkou, že půlka bytu bude napsaná na tu přítelkyni. Přítel tedy souhlasil. Jenže se po asi 2letech rozešli a jí zůstala půlka bytu. Dnes je tomu už asi 10let, co spolu nejsou a on to ještě stále nevyřešil. Její tatínek už dávno není ručitelem. Jí to problém nedělá, klidně s ním na úřad zajde. Jenže on se neustále vymlouvá na to, že teď nemá peníze na to, aby platil daň, atp. Jenže já mám strach, má docela rizikové povolání a člověk nikdy neví, co se stane. Je pravda, že bývalá přítelkyně je v pohodě, ale nikdy nemůžu vědět, co se ji prožene hlavou a bude se o byt přetahovat, i když víceméně nemá na něj nárok.
Proto by mne zajímalo, co vše je k tomu potřeba a jak je to s tou platbou? Ji samotné z toho není nejlépe, že musí být spoluvlastníkem, taky má strach z toho, že se něco může stát. Potřebuji ho k tomu dokopat. A když nezjistím já, co je potřeba, tak on to řešit asi nikdy nebude
Děkuji za každou radu…
Píši raději jako anonym, občas se sem muž podívá, tak bych nerada, aby dělal zbytečné zle..