Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nase doktorka nam to take davala dohromady. Myslim si, ze kdyby to bylo nejak spatne tak by to ti doktori prece neockovali dohromady, no ne?! ![]()
Staršího syna doktorka to očkovala po 14 dnech, mladšího dr očkovala naráz..naštěstí to snášel v pohodě
@maminka1987 píše:
Zdravím maminky,
chci se zeptat, jestli máte odstupy mezi očkováním Hexavakcínou a Prevenarem 13? Naše doktorka to očkuje najednou obojí v jeden den, ale já bych u druhé dcerky chtěla ten Prevenar později a ne najednou obojí, jde to tak?
Děkuji.
Já jsem nechala očkovat dohromady. S odstupem samozřejmě jdou vakcíny dát. Obě schémata mají své výhody i nevýhody. Měla by jsi se domluvit s doktorkou. Určitě bych dala odstup v co nejdelším časovém intervalu to jde.
Můj synek dostal první hexu a za 14 dni první prevenar, chtěla vědět reakci. Malý byl bez reakce, takže další 2 dávky už mel dohromady, prý to ma lepší odezvu a bylo to bez problémů. Ted v lednu nás čeká poslední dávka, tak to da stejne.
Já jsem z toho hrozně zmatená. Jak můžou být dva naprosto odlišný přístupy - najednou vs. odložit, to jsou obě varianty srovnatelné co do plusů a mínusů? Naše dr očkuje najednou. Já pod vlivem emimina byla rozhodnutá očkovat s odstupem a s tím jsem na očkování šla. Doktorka mi ale vysvětlovala, že lépe je očkovat najednou, že - teď laicky, nepamatuju si přesně - spolu vakcíny navzájem nějak „spolupracují“ nebo co..Doktorce věřím, ale hlavně není to typ, co by o očkování nediskutovala, příp. byla jeho velký propagátor. Ohledně pneumokoka mi vše střízlivě popsala, vč. vedlejších účinků.., ohledně rotavirů mi řekla, že je to zbytečný a že se s nějakým vážnějším průběhem setkala jen párkrát (není už nejmladší), prostě si myslím, že je rozumná.
Tak mi vrtá hlavou, že to „každý“ doktor očkuje s odstupem…?! Nenašel by se tu nikdo kdo by to osvětlil - tedy výhody a nevýhody obou variant?
@marg taky jsem z toho ted zmatena, ze to dela kazdy doktor jinak… zitra se doktorky zeptam a uvidim, jak mi to vysvetli. V nasem okoli to prave meli vsichni, co davali Prevenar, s odstupem, tak jsem myslela! ze jen nase mudr. to dava najednou.
@maminka1987 všechny mé kamarádky s dětma to měly s odstupem. Já už si připadala jako matka-tyranka, že to dávám najednou, ale ta naše doktorka mi to vysvětlila a znělo to moudře, já jí věřím.
@marg najednou můžou mít větší reakci-víc se nabudí imunitní systém. Ale zase se nabudí jen jednou a tolik se nezatěžuje. Když dáváš zvlášť, tak je rekce menší a není to najednou taková zátěž pro IS. Ale zase ho aktivuješ častěji. Ani jedno není ideální a pro každého je menší zlo něco jiného.
@maminka1987 u obou dětí střídačka 2-3 týdny 1.Hexa - 1.pneumokok- 2. hexa - 2… Začali jsme ve 3-3,5 měsících, v půl roce byla první vlna doočkována. NIKDY bych nedala 2 očkování najednou..násobíš tím risk nežádoucích účinků a hlavně při nějaké blbé reakci pak nevíš, na kterou vakcínu to bylo nebo jestli na tu kombinaci.. Jeden u těch maličkých nikdy neví.
Jo a taky znám doktorku, co očkuje nejradši, pokud je dítě nachlazené nebo těsně po nemoci..prý je pěkně rozjetá imunita a očkování lépe a rychleji působí.. takže že jeden doktor tak a jiný onak.. Je to asi o tom k čemu se přikloníš, jediná správná metoda neexistuje. K těm důvodům výše proč zvlášť ještě přidávám důvod, že ta dávka solí hliníku (pomocná látka ve vakcínách), které mají nezanedbatelný negativní přínos, co do rizika nežádoucích účinků, je pak rozložená, ne tolik „jedu“ najednou.
@marg
Jak tuhle problematiky začneš pitvat, tak jen pitváš a pitváš, hodiny a hodiny čteš, studuješ vše do detailu a víš na co přijdeš?? Vůbec na nic, prostě jsou tam jak pozitiva tak negativa, rozseknout se ti to stejně nepodaří a rozhodnutí je na tobě… Já už jsem to vzdala.
@lekarnicka28 píše:
Jo a taky znám doktorku, co očkuje nejradši, pokud je dítě nachlazené nebo těsně po nemoci..prý je pěkně rozjetá imunita a očkování lépe a rychleji působí.. takže že jeden doktor tak a jiný onak.. Je to asi o tom k čemu se přikloníš, jediná správná metoda neexistuje. K těm důvodům výše proč zvlášť ještě přidávám důvod, že ta dávka solí hliníku (pomocná látka ve vakcínách), které mají nezanedbatelný negativní přínos, co do rizika nežádoucích účinků, je pak rozložená, ne tolik „jedu“ najednou.
Při rozložení jde zase o „kontinuální“ otravování
Ani jedno není dobře a každý se rozhodne pro to, co mu přijde jako menší zlo ![]()
@anairda píše:
@marg
Jak tuhle problematiky začneš pitvat, tak jen pitváš a pitváš, hodiny a hodiny čteš, studuješ vše do detailu a víš na co přijdeš?? Vůbec na nic, prostě jsou tam jak pozitiva tak negativa, rozseknout se ti to stejně nepodaří a rozhodnutí je na tobě… Já už jsem to vzdala.
Tak já pitvala tady, na netu, se známýma a s doktorkou a došla jsem k jasnému závěru…