Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No, nevím, jestli je to odpovidajici srovnání, protože moje deti dostali Prevenar v kojeneckém veku a nikdo neví, jak by to bylo bez něj, ale zatim jsem u 2 deti absolvovala zánět uší 1× - u staršího v první třídě. Je jim 10 a 6 let. A byl to asi nějaký pěkný moribundus, pac ten jsem dokonce chytla i já.
Na rýmy docela trpí, zrovna ten starsi mel i zvětšenou mandli, ale do usi to prostě nejde ![]()
Syn trpí na rýmu docela často, teď od března do června ji měl 4×. Nikdy žádný zánět uší. Má očkování Prevenar, je mu 23 měsíců. Doktorka mi ten Prevenar doporučila na základě vlastní zkušenosti, kdy 2 děti má očkované a 1 ne a rýmy jsou u něj prý příšerné a trvají i víc jak měsíc.
Moje zkušenost je taková - syn má Prevenar a nelituji. Sice asi dvakrát zánět měl i s teplotou, ale nemuseli mu píchat. Syn má zvětšenou madli v nose a bohužel od toho nedoslýchá a ty uši ho zlobí kvůli tomu. Myslím, že bez Prevenaru by to bylo horší. Reakci neměl žádnou a nechávala jsem pak doočkovávat dceru a taky bez reakce a rýmy u nás moc nejsou. Těžko říct jestli je to Prevenarem, ale já ho nechám i třetímu. ![]()
Děti ho mají obě, mladší hodně trpěla na záněty průdušek, zápaly plic, bakteriální rýmy, ale uši jí píchali jen jednou. Za osm let jediný zánět středního ucha. Já bych mu to očkování dala, šance, že mu pomůže je slušná a rozhodně mu to neuškodí.
Ve studiích to moc na záněty středouší nevycházelo. Záněty středního ucha jsou virové i bakteriální, z těch bakteriálních neřádí jen pneumokok. Určitě však očkováním nic nezkazíte.
Ahojky, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s tímto očkováním.
Syn od mala trpí na neustálé rýmy - z toho plynoucí záněty uší.
Děláme vše možné. Mořský sprej stříkám každý den několikrát i když rýmu zrovna nemá. V pokojíčku má zvlhčovač, namáčím i plenky přes topení. Používám esenciální aroma olejíčky. Když už rýma přijde, začne si chytat za uši tak na doporučení ORL kapu i kapky do nosu i do uší na recept a občas na noc Nurofen proti zánětu a jelikož je synovi 15 M a toto očkování nemá, hradím si ho já sama. A tak se ptám, zda vám v této souvislosti nějak pomohlo?
Ouška i rýma hodně souvisí s pneumokoky, které sídlí v nosohltanu