Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
odkládáte nebo rušíte očkování Prevenarem 20 v závislosti na informaci o úmrtí dítěte, které bylo nedávno tímto naočkované?
Ahoj, my uz to máme bohužel za sebou a přesně tuhle šárži měl můj syn v prosinci a lednu, tak snad se to nijak neprojevilo. Kdybych věděla to co teď rozhodne bych to odložila.
@someargue píše: Více
Tak předpokládám, že se to stalo teď někdy, tak jsi to dřív vědět nemohla.
@someargue píše: Více
Presne, taky má dcerka tu šarži. V prosinci 1. dávka a před měsícem 2. dávka. Naštěstí neměla vůbec žádné reakce
Příspěvek upraven 13.03.25 v 08:34
Ahoj, dcera měla na 1. dávku taky přesně tuhle šarži. Teď v pondělí máme jít na druhou dávku. Očkování pokračuje prý s jinými šaržemi, tak nevím, nakolik ty jsou bezpečné. Určitě se na to zeptám doktorky. Zatím se klaníme spíš k doočkování, i když máme taky strach.
@Geografka píše: Více
Když to vezmeš čistě statisticky, kolik těch vakcín z té šarže bylo už vyočkováno a reakce byla jen na 1 a ještě není ani jisté, že to vážně způsobila vakcína. Mohla tam být nějaká vazba s něčím jiným, nevím, nejsem doktor ani patolog. Ale na vašem místě bych normálně doočkovala, i když strach tam asi trochu bude.
Taky mame naockovanou tuhle sarzi z ledna. Vcera sla kamaradka na ockovani a uz to meli stahnuty a neockovali tim.
Holky, predpokladam, ze kdyby mel byt nejaky problem, ze uz by se to projevilo?
Verim, ze to byla jen blba shoda nahod s tim ockovanim. Strasna situace. ![]()
Díky moc za reakce!
My teď měli začínat, prozatím jsem to odřekla. Potom asi zvolím tu Vaxneuvance s 15 kmeny.
Jinak si taky spíš myslím, že to byla souhra náhod, ale strach tam je.
@DandátkoP Nejsem doktor, ale tento a minulý případ, o kterém nedávno psali (tam to byla, tuším, kombinace Prevenar 13+Hexa, už opakovaná dávka), se projevil krátce po očkování (cca do týdne).
U vás si tělíčko očividně poradilo, a takto bych strach neměla.
Je to hrozné, člověk chce děťátko ochránit a stane se tohle.
Není to šarží, prostě občas se stane, že nějaké to dítě očkování odnese. Buď úplně nejhůř nebo s nějakými následky. Prostě černý Petr, momentálně špatná situace imunitního systému, kdoví. Prostě se to stává a nikdo to neodhadne předem. Nemá cenu se kvůli tomu stresovat, to by člověk nemohl nic. Možná se to dá trochu minimalizovat-očkovat absolutně zdravé dítě, které v posledních dnech nepřišlo do styku s nikým nemocným, neočkovat víc vakcín najednou, potom dodržovat klid, bez fyzické námahy, necourat s ním mezi davy lidí. A věřit, že zrovna moje dítě bude bez reakce. Nic jinýho nezbývá.
@Pralinette píše: Více
Ano, taky jsem četla o te holčičce, ona měla myslím 2., anebo 3. dávku a reakce byla hned ten den. A matka je dětská lékařka a i přes tuto tragédii není odpůrce ockovani.
Jak jsem se včera podívala do toho očkovacího průkazu a viděla tu sarzi, tak jsem se vyděsila, ale říkám si, že měsíc po očkování, ještě jsme po Prevenaru měli Hexu, by se nějaké špatné reakce dávno projevily.
Ale je to neštěstí, nemůžu si to ani představovat
Ne, očkování neruším, ale vždy si o všem zjišťuji informace z důvěryhodných zdrojů, hlavně od pediatra. Každá vakcína může mít rizika, ale komplikace z pneumokokových infekcí bývají mnohem horší. Pokud máš pochybnosti, prober to s lékařem, ať máš klid.