Preventivně zjistit plodnost?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
232
4.3.13 19:14

Preventivně zjistit plodnost

Ahoj,
děti zatím ještě chvíli nechci, ale když tady vidím tolik nešťastných snažilek, mám trochu strach čekat. Dá se nějak zjistit, kolik času ještě tak máme? :) Možná je to praštěný, ale viděla jsem něco takovýho i v seriálech (ale jsou to přeci jen seriály, že :D ), že ženské snad řekli, kolik má ještě vajíček a tak. U chlapa je to vyšetření asi jednoduchý, ale u ženské to bude horší - vůbec netuším, jak ty vyšetření vlastně probíhají, jak moc jsou invazivní atd… Je blbost tohle podstupovat „preventivně“? Stejně se to u nás asi takhle nedělá, že? Jedině bych lhala doktorce a řekla, že se už rok snažíme (to jsem vyčetla tady v diskuzích :lol: )?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68928
4.3.13 19:19

No kdyby to bylo tak jednoduchý :lol:
Samozřejmě jsou nějaká základní vyšetření, která se udělat dají, ale… sama jsem případ, kdy navzdory špičkovým i těm nejpodrobnějším výsledkům věemožných vyšetření jsme prostě přirozeně nedokázali otěhotnět šest let. A pak mám ve svém okolí nemálo těch, kterým nějaký, občas i dost závažný problém našli, no a světe div se - do roka byli v tom bez větších problémů.
Takže pokud nemáš nějaké zjevné problémy typu několikaměsíční haprující cyklus apod., vykašli se předem na doktory, akorát to stresuje a mezi námi - oni dost často „něco“ najdou každému ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
4.3.13 19:23

Nestresuj se tím :hug: Já mám taky spoustu známých, co jim řekli, že přirozeně s největší pravděpodobností neotěhotní, tak se přestaly chránit a do pár měsíců byly těhotné :lol: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
4.3.13 19:27

U ženský může být tolik zádrhelů, že počet vajíček by byl skoro to nejmenší. Na co ti bude znát počet vajec, když budeš mít například neprůchozí vejcovody.
Na tohle existuje jedno hezké přísloví, nekasej si ještě kalhoty, brod je daleko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
4.3.13 19:36

To je asi zbytečné, dost často není příčina ani odhalena, může jich být tolik.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.3.13 19:38

Známá se dlouho snažila, spousta vyšetření jí i manžela, nakonec mají po IVF dvojčátka a pak ani nevěděla jak a povedlo se jim celkem brzo přirozeně další dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
4.3.13 20:42

Jako já vím, že mi nikde nezaručí, že budu moct za pár let otěhotnět. Spíš kdyby to bylo naopak, že by jsme měli třeba „poslední šanci“ a věděli o tom, tak bysme ji určitě využili. Ale asi je to blbost, prostě to bude, jak to bude, nějak to dopadne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
4.3.13 21:40

Ty rady co tady čtu se mi moc nezdají. Nevím kolik ti je, ale pokud budeš mít neprůchozí vejcovody - je to blbý budeš to muset nějak řešit. Ale jsou problémy, které když budeš znát, můžeš se podle toho zařídit, zejména co do rychlosti snažení. Takže když si necháš udělat hormonální profil, zjistíš z něj spoustu věcí, některé můžeš léky i řešit - třeba štítná žláza. Ale hlavně můžeš zjistit FSH, k tomu si objednej hodnotu AHM - Tohle dohromady ti řekne - přibližně, jaké je stáří tvých vaječníků. To je dobré zejména v případě, že třeba tvoje maminka měla přechod dříve. Taky si můžeš nechat udělat 4D ultrazvuk - to ti také může pomoci k posouzení tvých vaječníků. AMH jako samoplátce stojí někde cca 600,– Kč, UTZ dělají třeba v Gennetu a pokud tě tam někdi nepošle, tak to stojí tisícovku. Ten hormonální profil si v podstatě posoudíš sama - je tam referenční rozmezí a tvoje hodnota. Nevím jak ti na tom UTZ vydají info a závěr. Zbytek nevím, ale domluvila bych se s gynekologem. Ale pro začátek by to mohlo stačit. Nechci strašit, ale před třemi měsíci jsem si taky myslela, že já jsem naprosto v pohodě a jediný problém u nás má přítel. Teď je ten problém mého přítele směšně maličkej. :mrgreen: A bacha problémy s "docházejícími " vajíčky řeší i holky kolem třicítky, podívej se na diskuzi nízké AMH. Nechci tě strašit, ale ptala jsi se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
4.3.13 21:41

A předpokládám, že na rady „nemysli na to a půjde to samo“ jsi se neptala. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
4.3.13 21:44

S tím bych se zbytečně nestresovala. Můžou ti najít X problémů, a přitom jsi možná superplodná samice. Anebo naopak, jsou lidi, co jsou v podstatě zdraví, ale počít ne a ne. Příroda je všemocná, záhadná a záludná. Řešila bych to, kdyby náhodou problém nastal. A podle zdejších diskuzí se nedá poměřovat realita, protože ve skutečnosti zase tolik lidí problémy s plodností nemá. Jen ti, co je mají, chodí prostě víc na internet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
4.3.13 21:45
@Gladys píše:
U ženský může být tolik zádrhelů, že počet vajíček by byl skoro to nejmenší. Na co ti bude znát počet vajec, když budeš mít například neprůchozí vejcovody.
Na tohle existuje jedno hezké přísloví, nekasej si ještě kalhoty, brod je daleko ;)

Gladys, když nebudeš mít vajíčka, co chceš v rámci množení ještě řešit? No dárce, to je fakt. Ale vajíčka a děloha je snad základ. Ostatní se dá obejít, tohle neobejdeš ničím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
4.3.13 21:47
@Cuarentena píše:
S tím bych se zbytečně nestresovala. Můžou ti najít X problémů, a přitom jsi možná superplodná samice. Anebo naopak, jsou lidi, co jsou v podstatě zdraví, ale počít ne a ne. Příroda je všemocná, záhadná a záludná. Řešila bych to, kdyby náhodou problém nastal. A podle zdejších diskuzí se nedá poměřovat realita, protože ve skutečnosti zase tolik lidí problémy s plodností nemá. Jen ti, co je mají, chodí prostě víc na internet.

No jo, tohle je podstata prevence. Když se zakladatelka rozhodla dát se na prevenci v tomto směru, napsala jsem, že to není od věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
4.3.13 22:17

@julie74 děkuji za vyčerpávající odpověď, popřemýšlím o tom. Je mi 27, což doufám není nijak pozdě, ale zase moc dlouho už bych čekat asi neměla. Chtěla bych první teda stihnout do třicítky, ale kdo ví, jak to nakonec bude, že… Když tady vidím diskuzi „snažení po 40.“, tak zírám (neodzusuji, ale zírám :-) ).
Příroda je sice všemocná, ale když jsou lidi pohodlní a čekají na ideální dobu, kdy mít dítě (která stejně asi nikdy není :D ), pak jim to může příroda taky pěkně spočítat. Neřeknu, kdybych byla nezadaná, zjistila, že mi dochází čas a zběsile hledala chlapa, co by mi udělal dítě :lol: Ale už pár let žiju s přítelem a dítě odkládáme jen tak, že se na to ještě necítíme. Což je asi v pořádku, ale kdyby to pak třeba nešlo, tak bych si strašně vyčítala, že jsem pro to nic neudělala. A nevidím to jen na internetu, tady je to samozřejmě hodně koncetrovaný. Ale i známí se už pár let snaží a je mi jich strašně líto, děsí mě, že bysme tím měli procházet za prá let taky…
Takže na všechny tyto testy můžu klidně jít i bez doporučení, jen si to všechno zaplatím, že? A třeba takovej spermiogram? Přítel toho zrovna moc nenasportuje, celý dny jen sedí (a já taky :oops: ). Asi se ještě na žádný vyšetření nepoženu, ale zatím si chci zjistit aspoň nějaký informace a nechat si to projít hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
4.3.13 22:24

@Zola Ale v té diskuzi o snažení po čtyřicítce je většina žen, co už dvě, tři i více dětí mají. Jen se prostě dostaly do životní situace, kdy chtějí ještě další. A už se často moc nedaří. Není to o tom, že by něco z pohodlnosti odkládaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
4.3.13 22:47

@Cuarentena já jsem to rozhodně nemyslela nijak špatně, ani tam nebyla souvislost mezi tou diskuzí a pohodlností. Zmínila jsem ji spíš proto, že když vidím, že se o děti snaží ženský po 40., tak co já ve svým věku vlastně řeším :-) Ale pak narazím naopak na někoho, komu se nedaří a říkám si, na co vlastně čekám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí