Preventivní odběr krve – rady, zkušenosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
nesikanujte15me15pls
27.5.25 19:30

Preventivní odběr krve

Dobrý den,

mám blbou otázkou protože mám sociální úzkosti. Moc bych chtěla jít na preventivní odběr krve ale nevím moc jak to funguje, jak o to zažádat? Co mám říct doktorce, mám jít za mojí obvodovou doktorkou? A pak co

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8379
27.5.25 19:42

A máš nějaké problémy nebo k čemu/na co ten odběr potřebuješ? Na to se tě doktorka bude ptát. Popř si můžeš odběr zaplatit jako samoplátce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
27.5.25 19:42

Buď půjdeš ke své obvodní a ta ti vypíše žádanku do laborky, tzn. budeš to mít na pojišťovnu (případně udělá odběry přímo u ní a pošle to) a výsledky přijdou jí a tobě je pak interpretuje (či i posle na mail), anebo se objednáš do nějakého odběrového centra jako samoplátce, tam přijdeš, odeberou tě a pak ti pošlou výsledky.

Uvidíš jak bude dr. ochotna ti vypsat žádanku, ale třeba jo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nesikanujte15me15pls
27.5.25 19:44

@izabe nemam problemy jen chci zkontrolovat zda je vse ok ale mam akne a unavu takze me napadlo jestli nezjistim ze mi neco chybi

• Citovat
  • Upravit
1839
27.5.25 20:20
@nesikanujte15me15pls píše: Více

Normálně se u obvoďaka objednej na preventivní prohlídku, ta ti pak vypíše žádanku buď do laboratoře nebo se dohodneme se setrou na odběr (jestli to ta tvoje dělá).
Na preventivku by se mělo chodit každé 2 roky… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
27.5.25 20:57

@nesikanujte15me15pls
Na únavu by se odběr dal „naroubovat“ (štítná žláza, zásobní železo, borrelióza atd.), preventivní odběry nelze provádět „na pojišťovnu“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41785
27.5.25 21:01
@Doctus píše: Více

Ona asi myslí odběr při preventivní prohlídce.
Tak nemyslí.

Příspěvek upraven 27.05.25 v 21:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nesikanujte15me15pls
27.5.25 21:04

@Doctus co znamena naroubovani, myslim to tak ze proste chci jit jen na odber krve abych si zkontrolovala ze je vse ok, takze kdyz k tomu nemam zavazny duvof tak se za to plati?

• Citovat
  • Upravit
9729
27.5.25 21:21

@nesikanujte15me15pls
Odběry se nedělají „jen tak“, takříkajíc „pro jistotu“. Musí k tomu být nějaký zdravotní důvod. Ono se to nezdá, ale zadarmo to rozhodně není. Vyšetření, které není indikováno, je kontraindikováno. Pojišťovny sledují nákladovost poskytovatelů, neindikovanými vyšetřeními by poskytovatel mohl přesáhnout jistý limit a pojišťovna by po něm mohla chtít peníze za vyšetření zpět.

V rámci režimu samoplátce si můžete nechat vyšetřit vše, ale je třeba se plácnout přes kapsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nesikanujte15me15pls
27.5.25 21:28
@Doctus píše: Více

Jj ale co kdyz jsem jeste nikdy nepouzila zadny narok od zdravotni pojistovny jentak a dekuju moc protoze mi vsichni rikali ze ne neboj muzes tam jit zadarmo

• Citovat
  • Upravit
7948
27.5.25 21:43
@nesikanujte15me15pls píše: Více

tak na preventivní prohlídku můžeš jít zadarmo, tam tě vyšetří a podle toho rozhodnou zda jsou odběry třeba a jaké. Některé třeba závisí na věku. Od 30 let se každý rok dělá glykemie, v určitém věku se kontroluje cholesterol, ledviny a podobně. Dá se nabrat štítná žláza, to je vhodné hlavně pokud se s ní léčí někdo v rodině. Ale dělat odběry jen tak i když ti nic není a nemáš zrovna nárok na prevenci je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
27.5.25 21:46

@nesikanujte15me15pls
Zdravotní pojištění / daň jsou průběžné, člověk si neukládá „bokem“. Děkujte Bohu, že jste zatím moc z prostředků veřejného zdravotního pojištění nevyčerpala. Je to známka dobrého zdraví. Ono stačí „špatně spadnout“, epidurální hematom, neurochirurgická operace, pak neurochirurgická JIP (když se „daří“, tak ještě ventilátorová pneumonie), standardní lůžka. A jsme klidně na milionu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty