Přijetí do nespádové ZŠ

Anonymní
20.4.24 18:16

Přijetí do NESPÁDOVÉ ZŠ

Dobrý den, syn předškolák, přihláška podaná na naší spádovou ZŠ+ jednu nespádovou.. spíš jen tak pro jistotu, jelikož jsem nevěřila, že by bylo možné nepřijmutí do spádové školy, ale všichni kolem dávali i pět přihlášek, tak mi bylo blbý dát jenom k nám. Pochopitelně bychom raději, aby syn chodil do školy ve vedlejší ulici, spádové. Tam se dozvíme výsledek o přijetí až v květnu. Na NESPÁDOVÉ škole, kde musel projít výběrem, se dostal. Tam chtějí potvrzení, že nastoupíme. Obratem informují ředitele spádové ZŠ aby si ho vyškrtl, že je již prijat jinde.
Ovšem dnes jsem už zaznamenala jednu diskuzi ohledně toho, že spádové dítě se opravdu nedostalo, to je vážně těch dětí tolika??? Já nyní váhání… kývnout na školu nespádovou, tam je jistota přijetí, nicméně už jde o cestování, spolužáci nebudou ze stejné lokality kde bydlíme…nebo riskovat, odmítnout a čekat jak dopadneme na škole spádové?
Tohle vůbec neznám, za doby nejstaršího dítěte jsem šli do školy výběrové, kam se dostal, ale vím, že tenkrát by neměl jako spádové dítě potíže se dostat…sice už je to přes deset let, ale opravdu je reálné aby děti, které bydlí v okolí školy dojížděli kamkoliv škola určí?? :nevim: jde o Prahu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4634
20.4.24 18:28

Nechápu proč jste si dávali přihlášku někam, kam nechcete? jestli tam fakt nechcete, zavolej tam, zruš přihlášku, uvolni místo a možná teda zavolej do spádové školy, že nastoupíte… a doufej, no.

do spádové vás vzít musí, je nesmysl, abyste se nedostali. více přihlášek podávají v Praze maminky proto, že jim většinou nevyhovuje přístup, počet dětí a kvalita výuky u spádové, jinak je nesmysl nevěřit v Praze spádovosti, dostane se každý kdo podá řádnou přihlášku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65096
20.4.24 18:33
@Niemeyer píše: Více

fakt ji vzít do spádovky nemusí, pokud je plno. Vždyt i tady jsou k tomu diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41980
20.4.24 18:34

Zrovna to, že tě do spádové vzít musí je nesmysl. Když není ve spádové místo, musí ti zajistit jinde, třeba na druhé straně obce, v jiné vesnici atd. Teď je tady zrovna diskuse, kdy dítě nevzali do spádové školy. Stačí pohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
20.4.24 18:41
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.24 18:41

@Niemeyer přihlášku do NESPÁDOVÉ ZŠ jsme podali proto, že všichni kolem nás co odchází ze školky mají i pět přihlášek do jiných škol, jelikož prý se dítě do spádové školy dostat nemusí. Vybrali jsme si tedy jednu nespádovou školu, která je ale NESPÁDOVÁ pro všechny, jelikož jí máme alespoň při cestě do práce a zpět. A bylo by pro nás menší zlo, aby chodil sem, což jsme logicky schopni zvládnout, než aby chodil někam, kde mu údajně místo MUSÍ zařídit zřizovatel, určitá městská část, ale může to být ZŠ na druhém konci Prahy. A ano, zrovna dnes tu proběhla diskuze, že skutečně dítě spádové nebylo vybráno. Samozřejmě spádové děti mají přednost, ale pokud je dětí spádových více?…tridy nejsou nafukovací, a je pravda že i kdyby našli prostory, budou mít učitele? Jenom jsem v šoku, kolik dětí spádových najednou je… před lety mám pocit se toto nedělo…

• Citovat
  • Upravit
65096
20.4.24 18:49

Zkus v pondělí zavolat do té spádové, jak to vypadá, jestli mají hodně přihlášek a budou vybírat, nebo jestli to vypadá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
20.4.24 18:51

To je těžko radit. Fakt je, že se opravdu do spádové nemusí dostat. U nás už v minulosti losovali a děti, které se nedostaly, lifrovali jinam. Důvodu je více, silné ročníky, fiktivní změna bydliště, i když proti tomu teď brojí. Šla bych se zeptat do spádové školy, kolik mají přihlášek spádových dětí a asi podle toho se rozhodla.

Příspěvek upraven 20.04.24 v 19:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
20.4.24 18:53
@vokishka píše: Více

Byla jsi rychlejší :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
20.4.24 19:00
@Havlova tak když se bojí, proč není ráda, že ji přijali?
@Anonymní píše: Více

a to nešlo zavolat do školy a ujistit se, zeptat se, informovat se?

my se ohledně školek v Praze (kde to vubec není jisté, ale u ZŠ jistotu máme), ptali na DOD. jedna školka nám řekla, že určitě jo, jedna, že budou mít letos hodně tříleťáků.. takže dáváme jen jednu přihlášku a to do té první. To se nejde zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41980
20.4.24 19:02

Co to má společného s tím, že jsi zde uvedla nesprávné informace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
20.4.24 19:03
@Havlova píše: Více

cituj prosím nesprávnou informaci.

(„Spádová škola má povinnost přednostně přijmout žáky s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu. Zákonný zástupce žáka může zvolit jinou základní školu než školu spádovou, ovšem bez garance přijetí. Znění obecně závazné vyhlášky (www.praha.eu) je k nalezení na stránkách Magistrátu hl. m.“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
20.4.24 19:07

Paní ani nezavolá do spádové, jak tam na tom jsou, a ptá se tady… :nevim:

to nic nemění na tom, že přihlašovat dítě někam, kam ho nakonec nechci dát… a musím to rušit… já to řešila nedávno se školkou a prostě napsat si variantu, která nechci, aby mi vyšla, jsem zamítla.

vždyť má paní čas si informace zjistit přímo u zdroje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41980
20.4.24 19:08

Ano, přednostně neznamená jistě, aneb 100 dětí do 2 tříd nenacpeš. Poté nastupuje to, že obec musí zajistit místo ve škole jinde, třeba dítěti z Karlína v Ďáblicích.
Takže nesprávná informace je ta, že do spádové školy ji vzít musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22432
20.4.24 19:12

Tady vazne hrozi, ze se spadovy nedostanou a bude se losovat. Je znam i termin losovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin