Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holki chci se zeptat kdo topite přimotopama jak je to s tim příkonem když mam přimotop 2000watu tak to znamena ze to bere 2kw za hodinu? a pak se chci jesšte zeptat přimotop ma vic rychlostí když mam maximum 7 a budu topit třeba na 3 bere to stejně ty dva kilovaty a nebo to potom žere mín děkuji za odpovědi
Tady jsem nasla priklad:Předpokládejme situaci, že konvektor s příkonem 2000 W běží celý měsíc (30 dní) na plný výkon (16 hodin denně). V praxi to není obvyklé řešení, ovšem pro naši ilustraci to postačí. Pak měsíční doba provozu topného tělesa je 480 h. Předpokládejme sazbu D02d (levnější sazbu pro přímotopy Vám asi nepovolí), což je cca 3700 Kč/MWh. Pak naše měsíční náklady vystoupají cca na 3600 Kč. Nic levného, viďte?
Ja mela v byte 3+1 vse na elektriku, hlavne topeni a nic pekneho teda. Rocne jsme doplaceli nekolik tisic.
Tady dalsi:Finanční a energetickou náročnost přímotopů si můžeme ukázat na jednoduchém příkladě. Pokud vezmeme situaci, kdy konvektor s příkonem 2 000W bude zapnut 10 hodin denně po dobu 30 dní, pak doba provozu bude celkově 300 hodin za měsíc. Pokud budeme předpokládat sazbu D02d, která činí 4 482Kč/MWh, pak celkové měsíční náklady budou 2 700 Kč. Je tedy vidět, že provoz takového přímotopného tělesa není nejlevnější záležitostí. Pokud si však přímotop zapneme jednou denně zhruba na 2 hodiny, zaplatíme jen 540 Kč.
Mi tedy mame tarych d 45 a mame za jednu kilovat hodinu 2,50korun tak je to tedy tak že přimotop 2000w bere tedy na nas taryf d45 5 korun za hodinu
Nevim jaka je cena u vaseho tarifu za kw, ale tady je kalkulacka a dale pak prehled spolecnosti, podivej se.
Co se týká „rychlostí“ na přímotopu, tak tam se postupně zapíná částečný výkon (ne plný) a otáčením přepínačem na vyšší číslice se tepelný výkon (ale taky odběr elektřiny) zvyšuje. Takže 2000 wattů je maximální příkon na nejvyšší číslo na přepínači. Ty ostatní polohy přepínače zapínají nižší výkon.
Ja jsem právě chtela vědět jestli mi muže někdo říct když mam přimotop 2000w a za 1kwh je 2,60 kolik mi ten přímotop veme za hodinu
Přímotop s příkonem (tedy odběrem) 2000W, tedy 2kW, spotřebuje za hodinu na maximální výkon 2kWh elektrické energie, tedy hodina provozu na maximální výkon stojí 5,20 Kč. na ty nižší stupně přiměřeně míň. Záleží kolik tam těch stupňů je; předpokládal bych, že zvyšování příkonu zapnutím vyšších stupňů je rovnoměrné, takže při čtyřech stupních (například) se přepnutím na vyšší stupeň zvyšuje příkon vždycky o čtvrtinu. Cena za odběr elektřiny pak roste podobně, když zapínáte vyšší stupně. (To znamená na například na stupeň 2, poloviční výkon, je „cena“ za hodinový provoz přímotopu 2,60 Kč. Na stupeň 3, příkon 75 procent, to bude 3,90 Kč za hodinu atd.)
Ta cena se odvíjí od sazby, kterou účtuje poskytovatel el. energie..
Topení přímotopy vyjde dost draho, pokud není zbytí a musí se topit na eletřinu, tak doporučuji elektrický kotel a normální radiátory.. počáteční investice se za pár let vrátí a vyplatí se t ovíc, než dlouhodobě topit přímotopy..
Jste si jistí, těmi stupni? Jaký ty přímotopu máte? My máme typ kde se dá pouze zapnout na plný a poloviční výkon (počet spirál). A otočný termostat s několika stupni podle mne slouží jen k nastavení teplot po jejichž dosažení přímotop „případně vypne“. Momentální odběr je u našich jen na plný nebo poloviční výkon přímotopu. Kolik to reálně přesně bere, bohužel nevím.
Vase dotazi me moc pomohli, My mame take primotop, zapiname ho asi tri hodky denne, snazim se co nejmene a taky tady poradne nikdo neni doma…mame primotop, na kterem je napsano 1500kw, a mame tam kolecko se stupni, od 1 do 8.Doma se stale hadame, ze to zere, manzel tvrdi ze ne, ja ze ano,,,Za tri mesice nam hodnota plynomeru stoupla na 3000kw,,,tak neustale pocitam, kolik jeden kw asi je, jak moc primotop teda kurna zere, samozrejme to neserzal jen primotop,,ale pokud jsem vas dobre pochopila, dejme tomu, ze jedna hodka primotopu na plny vykon, zere a ted pridam,,,10 kc,,,Chapu to dobre, neznamenato, ze mesicne pri trech hodinach denne, me to sezere 5000kc
Pelutoma : Nepíšete kolik přímotopů máte (1500W, čili 1,5kW), zda máte sazbu jednotarifovou nebo dvoutarifovou? 3hod denně mi přijde málo, máte asi zatepleno.
Např. u dvoutarifu D45d, jede vše na el. 20h na nižší sazbu, 4hod na vyšší. Cenou si nejsem jistý (zda je aktuální), zde se uvádí pro D45d cca 2,78kč a 3,28kč za 1 kWh.
http://vytapeni.tzb-info.cz/…icke-energie
(mimochodem, mám pocit, že se stává že nejsou dodrženy ty časy dálkového vypínání, hl. v noci zaznamenávám delší dobu vypnutí než 1hod, víckrát než 4× denně, má někdo podobné zkušenosti?).
@Jura007 píše:
Záleží kolik tam těch stupňů je; předpokládal bych, že zvyšování příkonu zapnutím vyšších stupňů je rovnoměrné, takže při čtyřech stupních (například) se přepnutím na vyšší stupeň zvyšuje příkon vždycky o čtvrtinu. Cena za odběr elektřiny pak roste podobně, když zapínáte vyšší stupně.
Opakuji, tak to nejspíš nebude. Kolečko a „stupně na něm“ jsou jen na nastavení termostatu, tedy při jaké teplotě má přímotop už vypnout, podobně jako bojler, ohřívače atp. Naše přímotopy mají mimoto dvě tlačítka-přepínače (on off) pro 1 nebo obě "spirály!, tedy poloviční a plný výkon (1500W).
Ne, my bohuzel zateplene nemame, Zijeme ted od zari ve starem domku, kde neni plyn, teda zatim, tak ze si primotop zapneme az jak dojde nekdo z nas domu, deti jezdi vecer, my take a kdyz jsem doma sama,,,hold netopim…jinak to nejde,,,bohuzel. Primotopy mam dva, ted jeste jeden mensi,,,Mam znacku EkofleX a vykon mam 1500W. Topime vazne asi 5 hodin denne, nebo sedm,,,jde to,,,v pokojickach je teplo, nemrzneme, ale nesmime vylezt na chodbu.Jako podle spotreby energie na hodinach to zere pekne, naskace to, protoze zalohy me teda vááážně, stačit nebudou, malke tento rok, to jeste musime tak to prezit…Tarif mame D02d…