Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Muj malej ho mel slepenyho skoro celyho, kazdy den po koupani sem ho krouzivym pohybem masirovala, nejdriv povolila jedna pulka ted uz i druha a je v poradku.
A čemu to vadí, že je předkožka u tříletého dítěte trochu přilepená? Vždyť má před sebou roky vývoje a růstu (celé tělo) ![]()
Starší skoro 6 letý ho má na několika místech přilepeného, kolem toho třetího roku jsme nějakou dobu mazali, neudělalo to nic, ale rozhodně by mě teda nenapadlo nechat mu ho objíždět nějakou sondičkou!!! Předpokládám, že Gin nebo jak se jmenuje podá fundované vysvětlení.
@Anonymní píše:
No pokud je to přirostlé, tak Ti mezítím nekouká ani skulinka na žalud jakože ten ráfek nevidíš a je to v kuse a pokud je to jen slepené, tak třebas na 3 místech vidíš ten úplně stáhlý žalud jak to má vypadat jako ono se to těžko popisuje a foto sem nedám že jo no nevim jak líp to popsat![]()
já právě nevím, pětiletému zatím nekouká ani špička ![]()
@Anonymní píše:
ale pozor tohle neni obřízka jen uvolnění toho srostlého nebo slepeného a to se po 3 roce prostě řeší alespoň u nás ano já se ptala 3 pediatrů nezávazně na sobě a shodli se na tom všichni - kdyby šlo o obřízku tak bych do toho nešla a dala tomu čas ale u tohohle hrozí infekce právě proto že se pod tím tvoří ten maz a dostává se tam těma pár koskama míst, kde ten žalud kouká ten ráfekon nemá problém se stahováním to vůbec ne ale když ho stáhne úplně, tak je to prostě vidět, že je to špatně ale co Dr tak názor na věc stejně tak co mamina tak názor
My mažeme 3tí den a už je to povoleno na 3 místech takže tomu dávám ještě pár dnů a odpelí se to úplně jsem překvapená jak to tu kůžičku opravdu uvolnujě čím dál víc
Já vím, jaký je rozdíl mezi obřízkou a uvolnění sondou a uvolňovat bych nenechala.
@Anonymní píše:
tak to je něco špatně tohle by měl vidět pediatr aby kouknul a řekl zda je to zůžení nebo je to tam taky srostlé či přilepené![]()
ono jsem určitě názoru nehnat se hnedka do žádné obřízky
ani každej den nějak násilně přetahovat
hodně klukům se to samo srovná s věkem ale musí se to sledovat aby pak z toho nevznikaly příadný zánety nebo se vedělo proč mu to nejde přetáhnout nebo zda je to slepené nebo přirostlé
a u hodně kluků to právě spraví ta mastička a vyhnou se obřízkám atd
doktorka to viděla, řekla, že je to v pořádku a můžeme začít zkoušet přetahovat.. syn ale nechce a já netuším, jak ho přinutit ![]()
@AliTad píše:
Starší skoro 6 letý ho má na několika místech přilepeného, kolem toho třetího roku jsme nějakou dobu mazali, neudělalo to nic, ale rozhodně by mě teda nenapadlo nechat mu ho objíždět nějakou sondičkou!!! Předpokládám, že Gin nebo jak se jmenuje podá fundované vysvětlení.
Časem jsem si na to upravil názor, takže v tomto věku bych proti zákroku sondičkou nebyl, dle mne pod určitým místním znecitlivěním. Dostal jsem tip na lékaře, který má v tomto velmi dobrou pověst.
@Anonymní píše:
vadí to tomu, že čím víc starší bude tím hůr půjde odlepit a může srůst takže by stejně skončil pak na urologii a tou soničkou by mu to obroužili a uvolnici a čím staší bude tém hůř to ponese tenhle zákrok případný a hrozí i infekce protože se mu pod to dostavá ten maz a nejde to nijak umýt tím pádem
Vím o případu, kterému to obkroužení dělali až v 19 letech bez jakéhokoliv znecitlivění, dle jeho družky to byla neskutečná „chuťovka“.
Jinak nový tip, celkem se mi to líbí:
liborjanecek.cz/poradna
okopčím tu jeden dotaz z jeho poradny:
Jméno: martina
Datum: 17. 1. 2014
Předmět: obřízka
Dobrý den, čtu na Vás jen chválu. Syn 5 let prý musí na obřízku ale já váhám. z lékařské zprávy:od narození nepřetáhnutelná předkožka, penis preputium nepřetáhnutelné, filiformní fimosa testes bilat. v normě, dg. fimosis, Dg N47 Hypertrofie předkožky, fimoza a parafimoza. nikdy problémy neměl, ani nám nikdo žádnou mastičku nedal, pan doktor nechtěl ani uvolnit. skoro nic nám k tomu neřekl jen že je to nutné. že paní dětská doktorka je váhavá že jsme to měli řešit dřív. Jaký je Váš názor. děkuji za odpověd.
Odpověď:
Myslím, že nic není špatně. Můj názor je, že s uvolňováním předkožky je možno klidně začít až v 5-ti letech. Nenamítám nic proti používání kortikoidní masti lokálně, byť sám ji nepoužívám. U Vašeho chlapce bych po vyšetření preferoval krátký zákrok v celkové anestesii s dilatací a deglutinací předkožky (přetažení s rozrušením srůstů předkožky), ev. existují záchovné operace na předkožce. Není žádný důvod navrhovat obřízku!!! Pokud budete mít zájem, rád se chlapce ujmu. S pozdravem. L. Janeček.
toto z toho vypíchnu:
ev. existují záchovné operace na předkožce. Není žádný důvod navrhovat obřízku!!!
@gin 124 Můžu se prosím zeptat, co vás přimělo názor změnit? Jestli jsou skutečně nějaká reální rizika, pokud se to nenechá přírodě? Protože tato informace je v diametrálním rozporu s tím, co tu (možná už několik let) hlásáte:think:
@Tamtama píše:
doktorka to viděla, řekla, že je to v pořádku a můžeme začít zkoušet přetahovat.. syn ale nechce a já netuším, jak ho přinutit
V tom je rada těžká. Jedna matka sedmileťáka tu psala, že mu vysvětlila, jaká chirurgická operace by ho čekala, kdyby to nadále nešlo. Prý to zabralo. Od té chvíle to začal pilně trénovat, a po pár měsících to šlo velice dobře. Nevím však, zda je to nejlepší návod.