Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mně stačí prsty, ale vytahuji nymfy a larvy - jdou lehce. S těmi většími bych asi měla problém. Kdysi jsem vytahovala ty velké kočce, to byl opravdu boj.
Dr. nic nezjistí, nezbývá než dítě nějaký čas sledovat. Ale pokud bylo malinkaté, riziko není tak velké.
Malý měl v červnu první klíště. Bylo malinké, nebylo přisáté moc dlouho. Bylo z toho skoro tříměsíční martyrium, dvoje antibiotika, horečky, bolesti hlavy, erytémy po těle. Celé prázdniny proseděl chudák doma.
Příště necháme poslat rovnou klíště do labu, jestli v sobě nemá něco, protože tohle už nikdy nechci zažít.
Ahoj holky ja jsem na prasky… maly ma 4 mesice a byli jsme se fotit v parku.. kdyz jsme prijeli domu maleho jsem okoupala namazala atd a sel spinkat… a dnes odpoledne jsem nasla u zeber male kliste…
vytahla jsem ho zase jsme ho celeho zkontrolovala a zase jsem sla koupat no a pri cisteni pupku jsem narazila na dalsi
a v tom pupku
Mam ted sileny strach
kdyz jsem nasla na sobe no tak jsem ti neresila ale kdyz to vidim na malem… ![]()
To chce klid, s největší pravděpodností se nestane vůbec nic.
V klidu. Ja ho letos mela a mladsi syn taky. U obou me to vylekalo. Ale na pohotovosti me uklidnili ( sobe jsem kliste utrhla proto jsem se synem jela na pohotovost na vytazeni rovnou
). Pry kdyby bylo nakazene tak to chce stejne minimalne 24 hodin aby bylo zakousle ale pry je stejne pravdepodobnost infekce minimalni. Chce to jen sledovat to misto. A nepanikarit ![]()
@helbell píše:
V klidu. Ja ho letos mela a mladsi syn taky. U obou me to vylekalo. Ale na pohotovosti me uklidnili ( sobe jsem kliste utrhla proto jsem se synem jela na pohotovost na vytazeni rovnou). Pry kdyby bylo nakazene tak to chce stejne minimalne 24 hodin aby bylo zakousle ale pry je stejne pravdepodobnost infekce minimalni. Chce to jen sledovat to misto. A nepanikarit
Tak 24 hodin, to je tedy fakt nesmysl.
Počti si tady: http://www.borrelie.cz/#…
Ja minule videla v lekarne domaci test na nakazenost klistete, ale netusim kolik mohl stat ani jak to funguje. Navic, co by clovek udelal, kdyby to vyslo pozitivni, stejne nic.Jen v pripade, ze by na nej lezlo neco podobne chripce, tak zkusit ten test s predklonem hlavy a upozornit pediatra, ze bylo kliste. A sledovat mista vpichu.Do kalendare si vetsinou pisu, kdo jsme kdy mel kliste.
My klíšťata vytažená schováváme s popisem data, kde bylo přisáté… kdyby nebylo dítě ok, tak aby se dalo ještě zpětně zkoumat klíště, zda to je či není z něho. ![]()
Nejen pry, ale da se skutecne otestovat. Tez jsme rozbor nechali delat.
Příspěvek upraven 19.08.17 v 22:10
@jenny.fields píše:
Tak 24 hodin, to je tedy fakt nesmysl.
Počti si tady: http://www.borrelie.cz/#…
Prectu si to. Ja o tomto vim jen co mi rekli v nemocnici. Omlouvam se ![]()
Jde poslat kliste na rozbor (ale i kdyz je infikovane, tak to neznamena, ze to clovek chytil). Ale u ditete bych to asi udelala (pokud jsi je uz nevyhodila). Kazdopadne ted s tim nic neudelas, borelioza se muze projevit klidne az po pul roce, encef. je pry u miminek vzacna…zapis si to do kalendare, kde a kdy je mel a az bude nejaky zdrav. problem, tak to pripomen u lekare.
Napiš si datum a místo kde bylo a pozoruj. Nejenom skvrnu, ale také například zčervenání ucha, větší únavu. My tak přišli na boreliozu. A klíště bylo přisáté maximálně 30 minut. Jinak pokud chceš mít jistotu počkej 8 týdnů a zajdi za dětskou ať vám vezme krev. Jinak testy stojí okolo 300 a často vychází jako „neplatné“ jak mi říkala doktorka.