Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mile maminky, prave jsem u naseho miminka 7.Mesicu objevila za uchem miniaturni kliste, jeste sotva okem viditelne, musela jsem opravdu dlouze si prohlizet nez jsem si byla jista ze to bylo kliste.
Vytocila jsem ho pomoci detskeho olejicku Aviril na vatove tycince, misto kde bylo zakousnute jsem vydesinfikovala a za 10 min radsi jeste jednou.
No a me ted lezi v hlave ty nejhorsi scenare o tom"jak urcite bylo nakazene a mam zkazeny cely den, protoze na to porad myslim, a pritom jsme v lese nikde nebyli, naposledy v pondeli a dnes je ctvrtek to by urcite uz bylo nacucane, myslim ze se prisalo dneska, ale s jistotou to tvrdit nemuzu.
Sli by jste zitra k detskemu dr? nebo si koupili test v lekarne na to kliste? ja nevim, kdyz mi bylo 20,tak jsem u prvniho nic neresila a vim ze mel asi kliste 2× a mavla jsem nad tim rukou, ted ve 30, vidim uz ty nejhorsi scenare
dekuji vsem kteri se na to divaji optimisticky ![]()
K dr bych nesla, nic nezjisti. Jestli koupis test v lekare, je na tobe, chces-li investovat. Priste zadny olejíček, kup poradnou pinzetu na klíšťata. Pokud bylo kliste prisate chvilku, temer s jistotou nic nehrozi.
@Eemii píše:
K dr bych nesla, nic nezjisti. Jestli koupis test v lekare, je na tobe, chces-li investovat. Priste zadny olejíček, kup poradnou pinzetu na klíšťata. Pokud bylo kliste prisate chvilku, temer s jistotou nic nehrozi.
dekuji, taky si v hloubi duse myslim ze snad nic nehrozi ![]()
Takove pidi mela letos i mala(3r),v zivote bych neverila, ze takto muze vypadat kliste!!!jsem se tu cernou miniaturni tecicku snazila odskrabnout
.co se vytazeni tyce-nikdy nedusit olejem a netocit! to kliste, jak se zacne dusit, vyzvraci svuj obsah i s infektem. verim ti ty nervy.taky jsem byla. a pekne dlouho. muzes nechat kliste otestovat.
@Eemii tyhle pidi klistata tou pinzetou vytahnou ani nejde, zvlášť za uchem, kde nemáš rovný „terén“. leda vykývat vatičkou a je to nškdy nadlouho.
@Lusanita neboj, šance jsou velmi dobré ![]()
@luca241 píše:
Takove pidi mela letos i mala(3r),v zivote bych neverila, ze takto muze vypadat kliste!!!jsem se tu cernou miniaturni tecicku snazila odskrabnout.co se vytazeni tyce-nikdy nedusit olejem a netocit! to kliste, jak se zacne dusit, vyzvraci svuj obsah i s infektem. verim ti ty nervy.taky jsem byla. a pekne dlouho. muzes nechat kliste otestovat.
vim, ze se nema dusit, ale zacla sem doma panikarit, a nemohla si vzpomenout kam sem dala pinzetu, a me to nikdy moc neslo tou pinzetou, navic malej sebou desne mlel a vztekal se, a az kdyz jsem si ho dala na brisko hladila ho a druhou nenapadne tocila klistetem tak z toho oleje vyjel okamzite, asi do 30 vterin
,tak sem byla rada ze sem hajzla dostala, ale taky sem slysela ze olejicek neeeee ![]()
@selia píše:
@Eemii tyhle pidi klistata tou pinzetou vytahnou ani nejde, zvlášť za uchem, kde nemáš rovný „terén“. leda vykývat vatičkou a je to nškdy nadlouho.
@Lusanita neboj, šance jsou velmi dobré
Tj pravda, ono by to neslo tu pinzetou, to bylo tak miniaturni, ze opravdu okem nezahlednute, to byla nahoda ze sem si vsimla, prave jsem studovala jakou ze ma tedy barvu vlasu a najednou cerna milimetrova tecka ![]()
@selia píše:
@Lusanita neboj, šance jsou velmi dobré
Ale jde, nikdy se mi nestalo, ze bych pretrhla. Nikdy nemame kliste prisate dele, jak dve hodiny, protoze se neustale prohlížíme a pinzetu beru i na vylety. ![]()
@Lusanita píše:
Tj pravda, ono by to neslo tu pinzetou, to bylo tak miniaturni, ze opravdu okem nezahlednute, to byla nahoda ze sem si vsimla, prave jsem studovala jakou ze ma tedy barvu vlasu a najednou cerna milimetrova tecka
Ja fakt tou pinzetou vytahnu všechno. Tuhle jsem mela nymfu, ani to nebylo cerne, spis bezove, mensi jak mak. A slo to.Nebo pak ty kartičky.
Tyhle „neviditelná“ klíšťata máme pořád. Ani nevím, kdy se na nás přisálo klíště běžné velikosti.
Buď v klidu, kdyžtak si někam zapiš datum nálezu klíštěte.
My máme štěstí na taková klíšťata asi 8 let, za tu dobu měla jen jedna osoba boreliozu a to měla přehlédnuté klíště na sobě pár dnů - nevím kolik, protože ač se vykoupeme, zkontrolujeme, tak ještě za den/dva občas na sobě něco najdeme.
Nyní po letech si jedno dítě stěžuje na bolesti hlavy, které běžně nemá, musím počkat určitou dobu, abych ho nechala otestovat.
Jinak jednou jsem tohle pidi klíště, které nebylo vidět - jen červený flek musela nechat na těle do druhého dne, fakt nešlo nijak odstranit. Chtělo to pomalu lupu, abychom ho viděli.
Pinzetou jsme vytáhli dítěti i nymfu. Olejíček a točení se nepoužívá, poslední zprávy, co jsem četla, prý je vhodné klíště bleskově urvat či odříznout, zbytek prý vyjde sám a klíště nemá čas vyzvracet obsah žaludku… no, moc se mi to nepozdává. PS jaký lékárenský test je prosím zmíněn?
3× jsem klíště utrhla, hlavička opravdu vypadla sama. Bylo to 2× v šourku a jednou ve vlasech. Nikomu nic později nebylo.
Holky, já jsem asi fakt levá… Nastudovala jsem si to viklání pinzetou nebo vatičkou bez mazání, ale prostě ne a ne uspět. Moje dítko fakt nedrží bez pohnutí, takže záležitost na dlouho, letos dvě klíšťata (najednou), to jedno viklám jak blázen, furt nic, akorát dcerka má odřenou kůži kolem, tak na to prdím a dělám to tak, jako celý život a nikdy se nikomu nic nestalo - tedy namazat krémem a vytočit. Klíště se pustilo okamžitě a nic jí není. Měla celkem 3 klíšťata a bylo to v pohodě. Jsou jí 3 roky.
Taky jsem někde četla, že klidně utrhnout hlavičku, že pak vyjde sama.
Mně stačí prsty, ale vytahuji nymfy a larvy - jdou lehce. S těmi většími bych asi měla problém. Kdysi jsem vytahovala ty velké kočce, to byl opravdu boj.
Dr. nic nezjistí, nezbývá než dítě nějaký čas sledovat. Ale pokud bylo malinkaté, riziko není tak velké.