Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim,
O vikendu jsme byli v kontaktu s ditetem, kteremu v pondeli natekla jedna strana tvare a uzliny. Podle lekarky se pry jedna o priusnice. Vysledky jeste nemaji, pry to trva. Zrejme uz tedy byl v patek infekcni. Dite je ockovane, moje take. Tak se ptam mate nekdo zkusenost, ze to dite chytlo i pres ockovani a pripadne potom dospeli v okoli? Dekuji za reakce a zkusenosti.
@Sophia.888 píše:
Zdravim,
O vikendu jsme byli v kontaktu s ditetem, kteremu v pondeli natekla jedna strana tvare a uzliny. Podle lekarky se pry jedna o priusnice. Vysledky jeste nemaji, pry to trva. Zrejme uz tedy byl v patek infekcni. Dite je ockovane, moje take. Tak se ptam mate nekdo zkusenost, ze to dite chytlo i pres ockovani a pripadne potom dospeli v okoli? Dekuji za reakce a zkusenosti.
To je tezko rict. Nejake epidemie byly i mezi ockovanymi. Zalezi na imunite
U nás bylo taky podezření u.syna , já těhotnáv 1.trimestru…no nakonec to nebyly jen asi natekla uzlina z virozy. Očkování právě taky měl tak jsme nechápali…
Protilatky z ockvani na priusnice vyprchavaji dost rychle.
Takze sance je chytnout je celkem slusna, ale da se to normalne zvladnout.
Na druhou stranu lidi cca nad 45 let je jako deti normalne prodelali, ti jsou v suchu.
Ale otekle byvaji obe uzliny
. Nemusi to byt priusnice.
Syn (očkovaný) je měl, když mu bylo 5 let. Nikoho v okolí nenakazil a to já jsem ještě ročník bez plošného očkování a manžel též a v dětství jsme je neprodělali. Měl 2 odběry, aby bylo poznat, že protilátky po prodělání stouply. Výsledky trvaly hodně dlouho z každého odběru. Nevím přesně, ale určitě 14 dní.