Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám ročního syna a hubne. V 10 měs na prohlídce měl 8800g do té doby krásně přibíral, na roční prohlídce nepřibral nic a stál na váze tedy 8800g, začal ale od 11 měs chodit a neposedí, neustále něco tahá, lítá atd. Je akční.
Sní ráno jogurt 150g, obed tomu moc nedá tak 120-150g, mlicko 210ml, presnidavka 150g, kase na veceri plna miska, nekdy v noci mlicko 210ml.
Ted jsme byli po 14 dnech od rocni prohlidky na ockovani a prevazils jsem ho a zhubl za tech 14 dnu 200g. Ale byl tyden nemocny sesta nemoc.
Dr. Rikala ze prospiva ze je zdravy a ze vyrostl a ze by to neresila, ze to co sni to vybeha a vykadi atd
Mám si vyzadat krevni testy nebo se bat?
Vypada uplne zdravě ale mam strach
Dekuji ![]()
Vždyť sama píšeš, že začal chodit, neposedí. Prostě to co sní, tak vyběhá. Klid, je zdravý, hýbe se. Převaž ho třeba za 2 měsíce.
Co by mu podle tebe melo byt? Podle doktorky je zdravy. Neni jedlik, ale kolem roka obvykle klesa chut k jidlu, do toho byl nemocny. Vzdyt nehubne a zvykni si, ze od roka uz deti nepribiraji kilo za mesic
rust se trochu zpomali uz
@Markétka111 nevím, ale mám obavy, neznám to, mám dceru a ta přibirala furt ikdyž někdy méně ale nikdy nehubla ani o gram ![]()
Dcera mezi 1r a 2r pribrala 1.4 kg. Takze v prumeru 116g za mesic
. Je drobnejsi do ted (10r), ale zdrave dite. V cca 18m jsme s ni byli na krevnich testech, ktere nic neprokazaly, duvod k testum byl, ze temer prestala jist (denne pul rohliku a 300 ml sunaru, to bylo vse). Pohybovala se ale na spodnim okraji tabulek od 3m. Ted je zhruba 10-15 percentil ve vaze i vzrustu.
Prosimte, neplas. Synovec mel v 8 mesicich 78 cm a 9660 g, v 10 mesicich 82 cm a 9640 g. Takze se vytahl a fakt zhubnul a nikdo to neresil. Ale mel z ceho hubnout. Tvuj syn taky neni hubeny, beha, ji dost, byl nemocny, to neni divu, ze zhubnul.
@Janča6 tyyyjo ale to je vysoky i vshu vetsi, to mel z ceho hubnout 😀 ale my od 10 mes prakticky nepribral a jeste zhubl ted
Klidne ma v roce jeste narok na mliko v noci.
Vic bych neresila.
@Sandruska27 píše:
@Lucie_Sx má v noci mlicko 210 ml
Jen? Vnuk vypije pres pul litru, dostane pred spanim a pak se 2-3× ještě vzbudi a chce mliko
@vokishka mlicko ma 2× denne, odpoledne 210ml a v noci 210ml. Spí celou noc. Nektere deti v roce mlicko maji uz jen jednou a nekdo vubec
@Sandruska27 píše:
@Janča6 tyyyjo ale to je vysoky i vshu vetsi, to mel z ceho hubnout 😀 ale my od 10 mes prakticky nepribral a jeste zhubl ted
Jooo, je vysoky a macaty. Ale vyrostl za ty 2 mesice o 4 cm a trosku zhubnul. A tvuj syn zhubl kvuli nemoci. A vazil dost. Treba moje nejmladsi mela ve 13 mesicich (driv jsme se na rocni prohlidku nedostaly) 8360 g a 74 cm, pritom porodni hmotnost mela 3610 g. Ale prospiva. Ja bych fakt byla uplne v klidu.
A ty máš nějaký důvod, proč bys žádala o krevní testy? Máte nějakou zátěž v rodině?
Vůbec nechápu, proč ho pořád převažuješ, to se snad dělá jen u miminek, ale v roce?
Nedůvěřuješ doktorce, že je malý zdravý? Hodně lidí při nemoci zhubne, zvlášť, když se před tím hodně hýbou.
Jinak třeba dávej tučnější jogurt nebo rovnou smetánek, jestli ti přijde hubený.
Spokojené dítě obvykle nemocné nebývá.
Můj syn měl v půl roce 9 kg a pak taky kolem toho 10m přestal přibírat. Pak ve dvou letech jenom kolem 12 kg. Nikdo to neřeší, kluk je zdravý, běhá a hodně se vytáhl. Podle pediatry vypadá ideálně.
@Sandruska27 spis je nahoda, ze se takhle zvazil po 14 dnech znova a zrovna po nemoci, za dalsi dva tydny se to muze zase srovnat