Přívod na sporák

2047
19.8.09 13:29

přívod na sporák

Ahoj, budeme se brzy stěhovat do panelákového bytu a ted jsme zjistili, že v kuchyni není zásuvka na sporák na 220w, ale připojka na plyn. Máme sklokeramiku a jsem s tím moc spokojená. Hrnce jsou jak nové i po 5 letech, pánvičky také. Když vidim, jak u našich ty hrnce po chvili vypadaj, tak se opravdu toho děsim. Nechci plynovej :cry: . Jsem z toho docela otrávená a smutná. Chápu, že tady není nikdo elektrikářem, ale třeba jste se některá s podobným problémem setkala a jak jste to popř vyřešila??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
48576
19.8.09 13:43

Neporadím,ale hrnce mám už 5 let na plynu a jsou pořád jak nové :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
19.8.09 13:44

Ono záleží kde a jak jsou stávající rozvody a jak vypadá linka

neměl by být problém za linkou vyseknout do příčky drážku a protáhnout tam přívod elektro pro sporák zakončený zásuvkou. Pokud je linka napevno u zdi, tak jedině protáhnout pod linkou (bývá kousek nad zemí), případně provrtat skrz zeď u druhé místnosti. Určitě to jde vyřešit neboj. Pozvěte si jakýhokoliv šikovnějšího elektrikáře a on vám s tím pomůže.

Příspěvek upraven 24.08.20 v 10:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
19.8.09 13:50

Aha, linku tam budeme teprve davat novou. Z druhé strany už je jádro koupelny a wc. Táta řikal, že na pojistkách není pro to zásuvka či co :?: která by těch 220 w utáhla . Myslíš, že se to dá i přes to nějak udělat?

Kamčo, nám by se ty hrnce určitě zkroutily, jsou pro používání jen na sklokeramické sporáky a pánvičky taky :cry: chjo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
19.8.09 14:08

Tak oprava - sporák musí mít svůj samostatný přívod el. protože je to už velký výkon, takže to musíte přitáhnout z el. skříně (ta s pojistkama)
Ohledně výkonu - stačí vyměnit jistič u pojistek za silnější a to umí každý elektrikář, cenově to je otázka cca 100,–

my jsme takhle dělali kuchyň tchýni a potřebovali tam taky dotáhnout jeden kabel navíc (pro myčku) takže se elektrikář napojil ve skříni na chodbě, pak vedl kabel přes předsíň v rohu u stropu (v liště, na pohled to není vůbec vidět), skrz jádro - tedy nad jádrem, tchýně má starý umakartový, kde je půl metru mezera mezi panelem a stropem koupelny, a pak to vedl zasekaný v příčce do místa napojení myčky, samozřejmě v husím krku.

Poradila jsem se o tom i s kolegyní, co elektru rozumí a ta mi to potvrdila. Prý ta výměna jističe není vůbec nic složitýho, spíš pak vymyslet, kudy vést nový kabel, aby byl co nejvíc skrytý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
19.8.09 14:18

Jé ty jsi zlatko :D , teda moc děkuji. Spadl mi balvan se srdce. Taky máme umakart jádro, ale nově potapetovaný, tak snad to nebude problém.
A jak dlouho to trvá celé to propojení ještě poslední otázka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
19.8.09 14:21

V tom případě není problém udělat vlastní elektický přívod :wink: ,ale v paneláku to bude sekání do panelu :wink: takže bodel,ale pokud tam ještě linku nemáte tak to nebude takovej problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
19.8.09 14:24

Ted si tak matně vzpomínám, že tam kdysi podnájemníci myčku měli. Takže by ta zásuvka na myčku mohla utáhnout??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
19.8.09 14:32

nejhorší práce bylo myslím vyvrtat díru skrz panel na chodbu :-)) no a mezitím může někdo vysekat drážku do umak. příčky (do byla moje práce, po 15cm jsem už měla grif a s tesařským kladívkem to šlo razdva), jestli je příčka zděná, tak to zas bude trvat o něco dýl.
Protažení nad jádrem, navlečení hus. krku a zapojení střev zásuvky byla chvilka, stejně tak zakrytí kabelu lištou. počítej celý tak 2-3hodiny

Pak je ale třeba ten šlic zas zamaskovat a tady záleží, jestli to bude zahozený omítkou na zeď, v sádrokartonu, nebo to bude pod obkladem, apod. My jsme tam dělali víc prací najednou, takže tohle si už netroufám časově odhadnout. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
19.8.09 14:38
Kykoušek píše:
Ted si tak matně vzpomínám, že tam kdysi podnájemníci myčku měli. Takže by ta zásuvka na myčku mohla utáhnout??

no v případě, že myčku používat nechcete,tak by to možná šlo, ale jen možná (radši jsem se byla optat odborníků v kanceláři), musel by se na to prý kouknout elektrikář a ten by vám řek

myčka totiž bývá jednofázová a sporák (kombinace plotýnky+trouba) je trojfáze, takže pak by se to pužít nedalo. Ale zas pokud je přívod pro myčku tažený v husím krku, tak by se dal ten kabel pro sporák protáhnout místo kabelu myčky, ale to záleží jak a kudy je to tažený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
19.8.09 17:10

Ahojky, my řešili to samé, panelák s plynem,já chtěla sklokeramiku. Plyn se dá zaslepit, odhlásit. Problém je v tom,že to snad může být na 220V, většina sporáků i troub je i na 220V,ale hrozí tam, že to ty pojistky neutáhnou a když zapneš víc věcí najednou, které jsou na stejném okruhu, tak Ti to prostě vypadne. Chceš i elektrickou troubu nebo jen tu desku? Kdyby tam byla jen ta deska tak by to mohlo jít,ale fakt to chce elektrikáře, aby řekl, jestli to utáhne. My natáhli 380V, samostatnej okruh, museli jsme o to zažádat na Pre a.s., je tam vyšší paušál a táhlo se to až z chodby od elektroměru.
Ale jak píšou holky, kabely u umakartovýho jádra, leží jakoby na něm
(na stropu) a tam je místa dost, tam už to jde táhnout celkem dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
19.8.09 20:44

My máme sklokeramiku a elektrickou troubu. Takže to asi bude oříšek. Toho elektrikáře musime sehnat, ale snad bude mit brzy čas. Hoky moc vám děkuju za reakce a až se to bude konat, tak písnu jak to dopadlo. Už se na to dívám mnohem optimisticky :wink:
A Sandrikoj děkuju, že kvuli me běhala za kolegama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2104
20.8.09 19:39

Ahojky, já teda nevím jakou máš sklokeramiku, ale já jí mám na 380 V, musí mít solo jistič a ještě mám i speciální vypínač - takový jako je třeba na bojler.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.8.09 20:08

Pozor,

sporák musí mít samostatný okruh a svůj jistič! Jinak je to zapojené proti předpisům a také životu nebezpečné. Ale to by měl vědět každý elektrikář. Myslím, že většina sporáků je na tzv. motorový proud (380 V), čili trojfáze, ale viděla jsem nějaký sporák na netu, který byl označený jako „první sporák na 220 V“ - jaký to může mít výkon…no, nevím. Osobně bych se vyhnula takovým akcím a brala plyn, ostatní čína na plynu…není nic lepšího.

• Citovat
  • Upravit
2047
7.9.09 20:00

Ahoj, tak bohužel elektrikář řekl, že to nejde. Ten panelák nemá prostě takový rozvod, takže to není jak natáhnout :roll: :cry: . Bud se spokojím při vaření max se dvěma plotýnkama a bez zapnuté trouby a všech spotřebiču, nebo dám na ten plyn. Jsem asi blázen, ale já plyn nechci. Snad si na to nějak zvyknu. Kdyžtak na chvili přeruším vaření a zapnu třeba konvici :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný