Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja mam dite 2 a 3/4 roku… do schodu se opira o steny, stridani nohou do schodu - vetsinou ne, pri behu srandovne nadskakuje. Teprve ted nedavno se naucila vyskakovat a ma z toho hroznou srandu. Takze nejak nevidim problem s tim co popisujes ty
Hodne stesti
Podle toho, co popisuješ, naopak smekám. Dítě ve 2r bez plen, počítá, mluví, umí barvy. Děti se obvykle soustředí v daném období na rozvoj konkrétní dovednosti a je pak běžné, že zaostává jiná dovednost. Např. Dítě se soustředí na rozvoj řeči, jde trošku stranou pohybový rozvoj. Tu prkennou chůzi jsem samozřejmě neviděla, takže nemohu soudit a návštěva fyzio vás určitě nezabije. Zvlášť když byl kdysi problém a nezdá se ti ten vývoj úplně optimální, tak bych pro klid duše navštívila odborníka. Nemůže být chyba třeba v příliš tvrdé, neohebné obuvi? To, že nestřídá nohy při chůzi po schodech, je u dvouleťáka celkem běžná záležitost.
Ahoj, je dobře, že jsi takhle starostlivá a pečlivá máma a tvrdě si jdi za svým a nech kluka vvyšetřit. Můj Tomáš byl taky odjakživa tak divně pohybovatelný, přikládala jsem to tomu, že je prostě nesportovní typ. K lékařce jsme chodili pravidelně, na orto dostal vložky do bot. Básničky uměl, vývoj zcela v pořádku. Nástup do ZŠ jsme odkládali kůli grafomotorice. Nemocný nebyl od 3 let v podstatě vůbec. Jako normální kluk s sebou sem tam říznul. Já nejsem sportovně nadaná, jeho otec taky není uplně sporták - takže po kom by to mohl kluk mít.. No vždycky ve škole nepsal nic moc i přes to, že jsem se s ním učila velmi poctivě. Ve 3 třídě jsme začali chodit po pedagogicko psychologickejch poradnách. Výsledek pokaždé stejný. Hodný, vnímavý kluk, pomalé temto, grafotorická neobratnost, nakonec tam napsali chlapec pod průměrových schopností, přitom Tomáš je víc inteligentní a vnímavý, než jeho vrstevníci. Během posledních dvou let si zlomil 2 krát pravou nohu. To kluci taky mívají. Myslela jsem, že mu to špatně srostlo, proto, že tak jako divně prkenně chodí, ale po RTG mi vždy řekli, že je to v pořádku a že to rozběhá. Před prázdninama začal najednou psát místo pravé ruky levou rukou. Jenže, to mi v pedagogoicko psychologické poradně vysvětlili, že to je tím, že jsem ho do první třídy přeučila z levé na pravou a ted, jak si uvedomil, že je levák, když jsem se mu přiznala k tomu, co jsem pod vedením své matky udělala, že se vrátil ke své původní "hlavní " levé ruce a tu druhou pravou, že psychicky vytěsnil a proto jí tolik nepoužívá. Pak byli prázdniny, jsem samoživitelka, takže jsem měla co dělat, abych to celé zvládla, Tábory a tak… Po prázninách nastoupil do 6 třídy a já si začala všímat, že tu pravou ruku používá mín a mín. Tak jsem mu jednojho dne natáhla dva prsty a řekla mu : Zmáčkni mi je a on mi levou rukou můj prst zmáčknul a pravou rukou ne. Tak jsem pochopila, že to psychického rázu rozhodně nebude. Šla jsem k jeho dětské doktorce 23.9.2022 a ještě týž den jsme byli hospitalizování v Motole a synovi diagnostivali nádosr CNS ( centrální nervový systém - mozek ) neoperovatelný velký 6×3 cm. Když vše procházím zpětně, tak to má zřejmě od narození. Je jasné, že jsem vše řešila celé jeho dětství, ale tohle by mě nenapadlo a bohužel, ani žádného jeho ošetřujícího lékaře. No, nechci tě strašit, ale nech si syna vyšetřit. Nic za to nedáš a budeš mít klid. Kdyby mě to tenkrát někdo řekl, třeba vše mohlo dopadnout jinak… Držím palce
Dobry den, mam syna 2r2m. Hruba motorika dle tabulek jeste v norme - lezeni v 8-9 mesici, sezeni v 10-11 mesici, samostatna chuze v 16 mesici - chodili jsme na fyzio (slabe brisni svaly) a byli jsme i na neuro / vloni byl nemocny, hospitalizace - to mozna taky ten vyvoj zbrzdilo. Z fyzio nas vyradili, jak zacal chodit.
Ted jsem byla na tu chuzi upozornena detskou skupinou a zase mi to dalo brouka do hlavy. Ta chuze je takova prkenna/trosku roboticka, nebo jak to popsat. Malo ohyba ta kolynka, popobiha jako konik, nevyskoci do vzduchu, do schodu se musi drzet a na stridani nohou ho musim upozornovat (pozn. dlouho jsme bojovali s tim, ze si stoupal jen pres jednu nohu).
Jinak ale z ostatnim dovednosti - bez plen, rec se rozviji hezky (jednoduche vety, slovni zasoba slusna, umi barvy, ted si pocita atd.), jezdi na odrazedle s jednim koleckem vzadu, naji se sam, napije z hrnku, neco si zvladne i svleknout atd.
Uz jsem kvuli tomu domluvena na kontrolu, ze mi ho na fyzio jeste zkontroluji, pripadne pak ortoped. Zase cekani na kolecko vysetreni. Ja tu mam hruzu ze vsech tech atrofii a dystrofii
Prosim vas, mel tohle nekdo podobne s tou hrubou motorikou u ditete a kdy se ty pohyby atd. zmekcily? Bylo vse v poradku? Jeste podotykam, ze syn je opatrne dite, do niceho se extra nehrne.
Dekuji za vase zkusenosti