Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky mám prosbu hlavně na ty co maj doma elektrikáře. Začnu od začátku, byly sme u babi a já že vykoupu malou. vanu sem osprchovala a dobrý, držela sem zaplou sprchu a manža mi dal do vany malou, jenže jak sem se dotkla malej tak sme spolu probili. nebyla to ta statická. todle bylo takové divné prostě sem cejtila, že to přes nás de, a za chvíli se malej sama pustila. jenže blbka sem si říkala, to se asi stává tak sem to zkusila znovu a takhle na popud manžela ještě jednou. a furt to bylo to samý. manža mi říkal, že sem divná, a zkusil to taky a když chytnul sprchu a dítě opět probili babička má plechovou vanu. říkala že už tam byly dva elektrikáři a že na nic nepřišli jenže mne se to nezdá. naopak jí říkaly to je určitě ta statická, já fakt nevim co to bylo ale sem v koncích proto vás žádám kdo stím má zkušenost nebo cokoli dejte mi prosím vědět. a ještě babi má vanu a nad vanou má hned bojler, jestli to ňák pomůže.
a ještě něco obě sme v pořádku.
To je dobrý, vy máte podezření, že probíjí elektrika, a zkoušíte to s dítětem. Stát se to mně, vezmu malýho z vany a už ho tam nevykoupu. Mám tátu elektrikáře, tak se odpoledne zeptám, pokud do té doby někdo tu záhadu nevyřeší. ![]()
@Raduš.ka44 jenže sme to nevěděli že to je ono. zas tak blbá nejsem abych tam cpala dítě. ptam se čím to je. asi sem to blbě napsala, ale určitě vím, že kdybych věděla, že to probijí tak tam malou necpu!panebože to by mne ani nenapadlo a nechápu jak si na to přišla.a navíc malou sme hned vyndali chtěla sem jí jen osprchovat.nebuj nenechala sem jí tam ani by mi to nenapadlo udělat to schválně. nejsem magor!dík za optání
Nečil se. Jasně, když se to stalo porpvé, tak jsi to nečekala, ale cítila jsi, že to není statická elektřina a přesto jste to zkoušeli s malou znovu. Nad tím jsem se pozastavila.
Víš co mne to prostě nedošlo že něco takového se může vůbec stát
.sem z toho byla na prášky si nemysly:)hold mladá a blbá no ![]()
A je ta vana uzemněná? Ae to by asi elektrikář věděl… Měl by být pod vanou nějaký drát, spojený s něčím železným, co vede do země (tuším
). To samé u bojleru.
@AnastazieB aha to nevim pozeptám se.
děkuju, my máme již plastovou a todle není můj obor. ještě jednou díky.
Odpověď od táty:
Zřejmě není použit v instalaci proudový chránič. Takzvané „fíčko“.
To zachraňuje životy a hlavně je už povinné v každé nové instalaci.
Ale co se týká toho bojleru nad vanou - to se samozřejmě musí vše kovové navzájem pospojovat dimenzovaným vodičem a ten musí být připojen na zemnící vodič - tedy ne vodič v elektrickém rozvodu ale samostatný zemnič jako je třeba hromosvod.
I my máme vše kovové v koupelně v paneláku pospojované měděným vodičem a ten je připojen na zemní lano co vede ve stoupačce za záchodem.
Pravděpodobně jde v jejich případě o chybnou elektroinstalaci.
Já osobně bych do takové vany nevlezl. Ať si nechaj namontovat ten proudový chránič.
Ten funguje tak že pokud proud teče někde „bokem“ tak okamžitě vypne celý rozvod. Do 30 milisekund.
Asi budou mít i vodovodní kovové trubky - ty se musí také propojit vodivě s tím vším co je v koupelně vodivé.
Děkuju moc volám babi. ty jo to je fakt mazec. já nevim, že ti elektrikáři jí to neřeknou rovnou
ještě jednou děkuji
@Zlobísek:)) Nemáš zač. Hlavně ať to co nejdřív dáte do kupy, než se stane neštěstí.
No z toho mám teď největší strach. no snad babi přijde k rozumu a pochopí to.
Jojo, doplňková ochrana pospojováním - Raduš. ka44 to pěkně popsala… Jenže to znamená sekat do zdi, dělat prach a binec z omítky - a někteří starší lidi toto odmítají… „Fíčko“ je dobrá věc, ale někteří starší elektrikáři se tím z pohodlnosti nechtějí zabývat - i to jsem viděl…
Je to nové, za doby jejich mládí to „nebylo“ a proto je to obtěžuje…
![]()
Připravte se na to, že babička možná bude nebezpečí bagatelizovat, že to nic není… Osobně bych do takto neošetřené vany už nevlezl.
@Jura007 to mi neříkejte ani ve srandě, že ti staří elektrikáři na to kakaj.
jen doufam, že všichni nejsou stejni.
přemejšlím jak jí to šetrně sdělit. a to se musí vyloženě sekat do zdi nebo to de ňák táhnout po zdi? já vím, že se ptám fakt asi blbě
je to starej barák a ona má trubky táhnutý všelijak
No pospojovat by se toho mělo co nejvíc, záleží na úvaze toho, kdo dělá instalaci - co jsem tak viděl… No a dráty z pospojování by měly být chráněné proti doteku, proti zatečení vody a proti vodní páře. jestli se to chrání nátěrem barvy nebo zasekáním do zdi, je věc už další… Ale zeď, u které po povrchu vedou dráty, nevypadá moc dobře, že ano… ![]()
Příspěvek upraven 21.06.12 v 19:25
@Jura007 jasný no. ale tam by se to už asi ztratilo.
každopádně děkuji moc