Problém s vysokou školou

Anonymní
14.2.23 16:13

Problém s vysokou školou

Dobrý den, bude to asi delší text, ale budu moc ráda za každý názor a postřehy!

Šla jsem studovat obor Ekonomika a Management na JU v ČB, ten skok ze střední školy na vysokou školu byl pro mě hrozně rychlý a než jsem zjistila, jak se učit, zkoušky už nastaly. Přes zápočty jsem se dostala, ale bohužel zkoušky byly úplně jiné než materiál od učitelů a to už jsem si zjistila pozdě, takže jsem vložila každodenní úsilí do učení se něčeho, co tam ani nebylo a hrozně mě to vyčerpalo.

Obor jako takový mi nevadí, ačkoli předměty jako Mikroekonomie, Matika, Ekonomika podniku mi dávají zabrat. Nicméně mi nevystačí kredity do dalšího semestru a tak jsem nucena se rychle rozhodnout co dál, a jako pro každého studenta, který nemá nedal zkoušky, je to hrozně psychicky náročné. Došla jsem k závěru, že jenom se učit bez práce, a nevědět, zda ho opravdu zvládnu, je opravdu hrozná situace. Proto bych radši volila dálkové studium, ale teď je to zas něco nového, což když to bude ještě horší. I kdybych šla zas na denní opět v září, nevím zda zas najdu motivaci, neboť ten celý systém vysoké je hrozný, hlavně učitelé co jen čtou prezentace. Nevím, za bych neměla jít na dálkové studium na ČZU, ale nevím vůbec náročnost, ale chtěla bych tam, neboť je aspoň na FB skupina a lze se dohledat informací i materiálů. Tady na JU mám aspoň materiály na první semestr, tak to bych snad dát měla a nebyl by to už takový stres, neboť vím, do čeho jdu, ale co když druhý semestr za nedám zkoušky a pak další ročník? Hlavně už vnitřně mám chuť získat zkušenosti z práce, vím, že jiní studenti zvládají i brigády, ale to jsem si neuměla při denním studium představit. Teď je nejistota, zda se vůbec něco v mém městě jako práce najde, a budou chtít někoho kdo studuje dálkově vysoko školu. Na koleje určitě nechci, třeba do Prahy, ačkoli tam jsou skvělé pracovní příležitosti. Také se mi honí hlavou, zda si neudělat jen certifikát z aj, a nějaké kurzy, zda by to nebyla lepší volba.. a nebo jít na pár měsíců pracovat do zahraničí kvůli zkušenostem, ale tam zas moc pracovních nabídek taky moc není.

Celkově bych vysokou školu moc ráda měla, a věřím si, že teď když už jsem se poučila, že by to snad mělo být lepší, ale fakt nevím, zda mám chuť jít přes ten samý proces ve stejné škole.

Taky člověk už si chce vydělávat a plánovat život. Člověk ví, že i práce není vůbec lehká věc, tak jako vysoká. Tak je těžké se rozhodnout.

Každý člověk má nějaké potíže, a spousta studentů..

Budu moc ráda za vaše rady. A děkuju za vás čas!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
14.2.23 16:31

Já jsem šla dělat vysokou co mě bavila, ale k ničemu nebyla - tak jsem si k tomu ještě přibrala práci na 3/4 úvazek, abych dělala taky něco, co mi k něčemu bude. Kombit prezenční a práci je teda zážitek, ale pracovala jsem hlavně v noci a o víkendech. Magisterský jsem si pak našla jinej obor a dělala ho dálkově při plným úvazku. Vyplatilo se, mám titul i pracovní zkušenosti. Za mě jestli nedokážeš projít prvním semestrem tak bych se zamyslela, jestli na danou školu máš, možná bych volila něco jednoduššího nebo rovnou do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
14.2.23 16:36

Osobne bych do dalkoveho nesla. Zazila jsem nekolik studentu a pokud si nesezes vazne jednoduchy obor, tak nejenomze pres tyden normalne pracujes, ale jeste si musis zarizovat volno v praci, pokud mas prednasky uz v patek, a taky mas zabite vikendy jednak skolou a jednak vypracovavanim ruznych seminarek. A pak nastane zkouskove a to si ti lidi brali dovolenou, aby se vubec stihali naucit…

Pokud chces zustavat ve svem meste, tak bych sla znovu na ten samy obor, protoze uz vis, do ceho pujdes. Na jinych skolach muzes byt zase prekvapena. Kurzy jazyku jsou sice pekna vec, ale pokud nechces anglictinu ucit, tak v zasade zadny certifikat nepotrebujes - firmam staci, kdyz tu anglictinu umis pouzit slovem a pismem. Do zahranici sice odejit muzes, ale pravdepodobne tam budes delat jenom nejakou nekvalifikovanou praci a jakmile se rozhodnes vratit (pokud se teda rozhodnes vratit), tak ti bude celkem k nicemu, ze jsi nekde delala treba dva roky v Anglii pokojskou. Mozna teda budes umet anglicky, ale to bude tak vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.2.23 16:40

A tede tebe vyhodili, nebo si něco zlvádla a můžeš pokračovat, s tím že něco musíš opakkovat?

Jinak první zkouškové je těžksé, druhé už je snazší.

Studovat dálkově je mnohem náročněnjší - jednak k tomu praccuješ, což prostě je vyčerpávajcíí a druhak potřebuješ daleo větší disciplínu, odolnost proti stresu a dovednost se učit.

Takže teĎ si najdi psychologa, srovnej si psychiku a společně hledejte strategie jak se učit - školy na to mají poradce https://www.pf.jcu.cz/…iste/poradna

Takže pokud tě ještě nevyhodili, tak zabojuj o to, abys nemusela opakovat a začínat znovu a do června se prostě srovnej i po psychické stráne a nauč se učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.23 17:12

U vás řeší kredity už po prvním semestru? U nás na vysoké to bylo, že jsi musela mít určitý počet za daný rok a bylo jedno, jestli si to rozdělíš půl napůl nebo za jeden semestr žádný a za druhý všechny. Nešlo by ještě v druhém semestru máknout, když teď už víš, co a jak?
Jinak můj manžel studoval dálkově ekonom. fakultu CZU a měli školu 2× měsíčně o víkendech a splnit museli vše co denní studenti. Pátky si musel v práci brát volno + občas nějaká dovolená o zkouškovém. Takže žádná sranda to opravdu nebyla.
Pokud máš tu možnost, tak denní studium a k tomu nějaká brigáda je mnohem lepší volba.

• Citovat
  • Upravit
1292
14.2.23 17:46

Mám ekonomiku, ale na západočeské, ale myslím že je to vcelku jedno kde. Můj postřeh, prváku byl o tom prolézačky tím nudnym (ale potřebným, zpětné to vidim) a další ročníky už to bylo mnohem lepší a bavilo mě to…holt tím otravný mikrem a makrem projít musíš (znáš ekospace? - jen díky těm videim jsem dala statnice), matikou taky (jinak nedáš v budoucnu statistiku).
Upřímně ono to chcili trvá než člověk přijde na to co a jak…pokud máš možnost studovat prezenčne, drž se toho a k tomu brigáda, fakt se to dá zvládnout :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
14.2.23 18:08
@Anonymní píše:
U vás řeší kredity už po prvním semestru? U nás na vysoké to bylo, že jsi musela mít určitý počet za daný rok a bylo jedno, jestli si to rozdělíš půl napůl nebo za jeden semestr žádný a za druhý všechny. Nešlo by ještě v druhém semestru máknout, když teď už víš, co a jak?
Jinak můj manžel studoval dálkově ekonom. fakultu CZU a měli školu 2× měsíčně o víkendech a splnit museli vše co denní studenti. Pátky si musel v práci brát volno + občas nějaká dovolená o zkouškovém. Takže žádná sranda to opravdu nebyla.
Pokud máš tu možnost, tak denní studium a k tomu nějaká brigáda je mnohem lepší volba.

U nas to bylo taky tak. Zakladatelka to asi bere spíš tak, že to teď prokaučovala a nestihne je nasbírat, protože ve zkouškovým něco nedala.

Já bych neházela flintu do žita.
Vyčerpala jsi všechny pokusy? Nezbyl ti žádný na léto - vypisují vyučující termíny v létě? Obvykle jo, i ze zimního semestru. A pokud jsi vyplýtvala pokusy… Tak si můžeš zkusit požádat o další výjimečný pokus.

Z textu mi přijde, že jsi nevyužila všechny pokusy. Protože jestli jsi všechno zkusila třikrát, tak jsi už pak musela vědět, že ty materiály nejsou úplně co k čemu. Tak by ses připravila na další jinak. Ne?
Mi to přijde celý trošku divný. Sama přiznáváš, žes to podcenila. Myslím, že trošku víc. Ale chápu. Vysoká je zápřah, nikdo tě nehlídá, jedeš sama za sebe a svoji zodpovědnost

Tak pokud už to nejde zachránit ted. Sama si musíš promyslet, jestli jsi to jen flákala nebo jestli to se snahou dáš. Musíš k sobě být naprosto uprimna. A podle toho bych si vybrala stejný nebo lehčí obor.
S tvým aktuálním přístupem… Jestli ten titul fakt chceš, pracovat bych nešla. Myslím, že až by toho na tebe bylo moc, vybrala by sis zůstat v práci a vybodnout se na školu. Na tom ale taky není nic špatného… Ono že „bys školu opravdu ráda měla“ nestačí. Ne každý na to má. A často se lidi dobře vypracují i bez titulu. Takových kolem sebe mám. :D
Mně přijde, že mít vysokou se trochu přeceňuje a vtlouká se to děckám moc do hlav. Možná přežitek z dob minulých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
14.2.23 23:17

Jestli tě to uklidní tak mě je 27 a studuju prezenčně a jsem ve 4 semestru bakaláře na Mendelově univerzitě. Prostě jsem se s chlapama v práci vsadil, dal přihlášku a už to jelo. :lol: To, že jsem starší než spolužáci je úplně jedno. Horší je, že jsme na mojí specializaci jenom 3 (ze 39) a v 5 a 6 semestru se to rozděluje. :,( Takže co nebudu mít sám, budu těžko shánět, zatím můžu kdykoliv napsat spolužákům o pomoc.(tímto jim moc děkuji :srdce: ) Školu mám pondělí až čtvrtek. Pátek, sobota a neděle chodím do práce. Vždycky měsíc dopředu si píšu kdy přijdu, kdy chci neplacené volno a na zkoušky si beru dovolenou. Nejhorší bylo jít po noční třeba na zkoušku z matematiky - to jsem udělal v 1 semestru, ale už tak neriskuju. Teď jsem měl dvě zkoušky v jeden den - když už tam jsem tak ať to stojí za to :lol:
Zatím mám všechny zkoušky na první nebo druhý pokus. Pro mě to je strašně náročné a dávám tomu 150%. Ta radost z každé úspěšně udělané zkoušky je nepopsatelná.
Jsou předměty, kde netuším o co jde (třeba cvičení z obecné chemie bylo záživné - to jsem ten návod doma četl furt dokola a z takového názvu „titrace s potenciometrickou indikací bodu ekvivalence“ se stalo „pomalu kapej činidlo, rychle motej s baňkou se vzorkem, zapisuj vodivost“). Fyzika, Termomechanika radši nezmiňuju. Známky mám buď A ( to co znám z práce), nebo E (chemie, termo atd.)občas i B, C. V indexu to vypadá zajímavě: E, E,A, B,A, A,E.

Rozhodně to zkus dostudovat, pak to bude jenom těžší. Já si ještě říkám „co můžeš odložit na zítra vypracuj dneska“ :D ( protože zítra to bude ještě horší)

Ať se daří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
15.2.23 09:23

Já bych to ještě zkusila a buď pokračovala dál, nebo nastoupila znova v září :) Já studuju dálkově při práci a je to záhul, nemluvě o tom, že každý pátek chodit dřív z práce, v sobotu od rána do večera, takže zabitý skoro celý víkend. A učit se při práci na zkoušky taky není zrovna lehký :nevim: Kolik musíš mít kreditů na splnění semestru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
15.2.23 11:33

@Blondynka01 Musí se mít 20 kreditů a já mám jen 12. Musela bych zvládnout ještě dva předměty, ale našla jsem si materiál ke zkouškám pozdě. Tak nevím, zda se snažit, či teda v září zas od začátku, ale vůbec se mi nechce jít přes ten systém znova no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
15.2.23 12:24

@Perníček22 Já studuju Ekonomika a Management kde je matika 1,2 a statistika 1,2. Pak je tam ještě obor Management regionálního rozvoje kde je matika 1 a statistika 1. Ale mikro a makro oboje. Myslíš, že bych od září bych měla nastoupit tam nebo je lepší projít si tím uplně samým? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
15.2.23 14:31
@SnowVale píše:
@Blondynka01 Musí se mít 20 kreditů a já mám jen 12. Musela bych zvládnout ještě dva předměty, ale našla jsem si materiál ke zkouškám pozdě. Tak nevím, zda se snažit, či teda v září zas od začátku, ale vůbec se mi nechce jít přes ten systém znova no..

No tak sis našla materiály později, ale celý semestr jsi na hodiny chodila, tak snad něco málo umíš ne? Na předmět máš 3 zkoušky, tak je využij a zasnaž se co nejvíc naučit a projít a ne plánovat, co se stane, až to vzdáš 8o a pokud máš takovéto problémy, zkus jiný obor, lehčí, se kterým nebudeš mít problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
16.2.23 08:07
@SnowVale píše:
@Blondynka01 Musí se mít 20 kreditů a já mám jen 12. Musela bych zvládnout ještě dva předměty, ale našla jsem si materiál ke zkouškám pozdě. Tak nevím, zda se snažit, či teda v září zas od začátku, ale vůbec se mi nechce jít přes ten systém znova no..

Hele, já si myslím, že to zvládneš, když se budeš snažit. Já mám stejný předměty jak ty, až na této škole jsem je viděla poprvé a učím se vždy týden před zkouškou, sice je to záhul, ale dá se to zvládnout. ty máš výhodu, že chodíš na hodiny :) popřípadě jsou na tyto předměty i videa na netu, kde je to hezky vysvětlené :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze