Problémové bydlení - jak z toho ven

451
6.1.15 17:54

Problémové bydlení - jak z toho ven

Zdravím všechny. Byla bych ráda, kdyby mi někdo mohl dát odpověď na můj dotaz :) docela to spěchá a mnou oslovení odborníci mají čas většinou až ke konci týdne a já bych potřebovala radu co nejdřív. S manželem jsme se přestěhovali do bytu (do nájmu, moc sympatická paní majitelka, nic nebyl problém, všechno nám odkývala…). Dokud bylo počasí jakž takž, tak se nám v bytě bydlelo téměř bez problémů. Jak ale začaly nedávno ty mrazy, začaly se projevovat vady, které byt má. Začalo to plísní na oknech a tím, že okna byla vždy ráno úplně promočená. Navíc nám oknem profukoval do místnosti ledový vzduch. Pozvali jsme si technika, zda by nám okna neseřídil, aby se to spravilo. Pak technik, když okna viděl, tak padl do kolen s tím, že tak hroznou práci v životě neviděl. Čili seštelování nepřipadalo v úvahu, protože se jedná o úplně špatně zasazená okna. Tím pádem i když topíme jak blbci, pořád tam mrzneme. Teď mi z toho malej (20 měsíců) dokonce onemocněl na průdušky (asi se nastydl, protože se ráno budí chudák celej studenej). Já jsem k tomu všemu těhotná. Navíc přímo pod naším bytem se nachází nonstop bar - herna. Paní majitelka tvrdila, že je to klidný dům, že v herně se neprodává alkohol (no, to jsme jí vážně nevěřili :D) ale po nastěhování jsme zjistili, že bar není vůbec odhlučněný a veškeré zvuky, které vydávají hrací automaty a opilci, kteří se tam zdržují, slyšíme po celém bytě. Malého nám to už několikrát vzbudilo, už jsme tam volali i PČR (dlouho nám trvalo, než jsme zjistili, že je to z toho baru, nad námi totiž bydlí ještě hluční sousedé, tak jsme podezírali je). Smlouva nám trvá ještě minimálně půl roku a já bych ráda věděla, zda je tu nějaká možnost okamžitého ukončení smlouvy a okamžitého vystěhování, protože byt nesplňuje naše očekávání. Zrovna dvakrát super mi nepřijde platit 2 tisíce měsíčně zálohu na plyn (topí se tu plynem), protopit tolik peněz a stejně tu mrznout, jako bychom ani netopili. Navíc se nechci dočkat toho, že malej nebo já nastydneme ještě víc :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
6.1.15 17:59

U každé smlouvy je výpovědní doba. Dejte výpověď a během výpovědní doby hledejte nové bydlení a tentokrát si dejte větší pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3861
6.1.15 17:59

Dle mého názoru pokud nemáš ve smlouvě napsáno, že se jedná o klidný byt a okna jsou nová, tak budeš muset čekat na uplynutí lhůty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.1.15 18:01

@AndrejkaS měla jsem toto v bývalém bydlišti, rada jediná, odstěhuj se, ve smlouvě máš výpovědní lhůtu, během té doby si najdi cos jiného. Nic víc s tim neuděláš. Kor ten nonstop je průšvih :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.1.15 18:08

@martina.se ve smlouvě výpovědní doba není, dle NOZ je prakticky nemožné vypovědět smlouvu na dobu určitou bez vážného důvodu (ten mi naštěstí máme - bude nás víc, byt nám bude malý), ale 3 měsíce, tj. přes celou zimu, přeci nebudu s malým mrznout v bytě, kde i když topím naplno, mám 18 stupňů. To je dost závažná vada bránící v užívání bytu, přeci jsem nehledala byt, kde bude zima… a že tu zima není naší vinou, ale vinou špatných oken se dá doložit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
6.1.15 18:32

@AndrejkaS máte nějakou písemnou komunikaci s majitelkou bytu? Pokud ano, obraťte se na hygienu s tím, že jste měli snahu věc řešit s majitelkou, nyní máte však strach z ohrožení zdraví a chcete nechat byt zkontrolovat.

Výpověď z nájmu bytu ze strany nájemce může být podána bez udání důvodu, avšak výpovědní lhůta dle NOZ je 3 měsíce. Důvody - hrubé porušování dobrých mravů - jsou uvedeny pro pronajímatele, tj. majitele či vlastníky bytu.

Obratem bych podala výpověď i za cenu toho, že si najdete nový byt dříve a holt jeden měsíc zaplatíte nájmy za oba byty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.1.15 18:41

@KačuliKačka hygiena mi řekla, že oni to neřeší, oni pouze budou řešit ten hluk z baru (místní šetření a přeměření hluku), ale tu plíseň a okna prý vyřeší stavební úřad 8o paní si tu byla osobně pro sepsané závady na okně, prý je má v záruce, ale minimálně týden trvalo, než si pro to přišla, kdy to dá firmě ví bůh a kdy sem přijde firma osobně by mě dost zajímalo, jestli se budou ohánět 30 denní lhůtou… no dva nájmy najednou asi nedáme, protože v tomhle bytě platíme celkem dost a v tom, kam bychom případně šli (už jsme se dívali po netu) bychom platili tak nějak stejně (ale za klid a za větší prostor), takže by na to padlo dost peněz :( za oba nájmy by to dalo skoro 30 tisíc a ještě kauci za nový nájem… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
6.1.15 18:56

@AndrejkaS Ná se loni stalo něco podobného, okna byla celá orosená a jak stékala voda na parapet a zed plesnivělo to, plísen se po čase ukázala i kolem vstupních dveří a za skříní.
Okamžitě jsme to oznámili majiteli, že je to nevyhovující, já astmatik. Poslední měsíc nám vrátil nájemné i kauci, nabídl jiný byt než si najdeme něco jiného a bylo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
6.1.15 18:58

Ale chápu že jsme měli spíš kliku na vstřícného majitele, podle mě by jste se měli minimálně ozvat a zkusit vyjednávat s majitelkou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.1.15 19:09

@Zupa no, majitelka moc na vyjednávání nevypadá. Řešení s hlučnými sousedy tak dlouho odkládala, až se nakonec neřešilo nic. Ta má zájem jen o peníze, ale řešit problémy nee :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
6.1.15 19:23

A ma od vas nejake penize, mate nejake sankce ve smlouve? Nikdo Vas tam drzet nemuze, prinejhorsim Vam propadne kauce. Pochybuju, ze by se pak s Vami soudila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.1.15 19:35

@pikola nějakou kauci jsme jí dávali… taky jsme přemýšleli, že jí pošleme výpověď, ať si ty nájmy strhne z kauce… kvůli jednomu nájmu co by jí asi tak chyběl taky myslím, že by se nesoudila… ale chtěli jsme ty peníze použít na další kauci a taky se mi moc nelíbí nechávat jí peníze za katastrofální byt :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.1.15 19:41

Byli jsme také v nájmu a v létě v bytě mravenci a v zimě plíseň přesně jak se tu píše orošená okna tekla voda i po parapetů až po zdi. přítel teda žádnou smlouvu neměl bylo to od známého z práce a když jsme se stěhovali do vlastního tam mu to řekl měsíc předem a další měsíc trvalo než si přišel pro klice vůbec nepospichal. a znám v okolí lidi kteří neřeší ani smlouvu a odstehuji se a klíče nechají u sousedů majiteli jen napíšou sms. možná by šlo ukončit bydlení dřív z důvodu závadám na bytu.ale nejsem si jistá to poradí odborník. možná by to na to uhrát šlo. snažit se našetřit na novy podnájem a pak hned jít jestli to bude jako u nás tak majitelka moc investovat do bytu chtít nebude na větší opravy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
6.1.15 19:45

Potřebuješ otvírat všechna okna? Pokud ne, tak ta, která nepotřebuješ otvírat, tak zalep mezeru snadno snímatelnou lepicí páskou. Sice tím křídlo přilepíš k rámu, ale foukat nebude vůbec nic. Nejlepší je na to malířská papírová lepicí páska, ta jde bez následných fleků od lepidla dobře sundat. Okoukala jsem to v Rusku. Když fakt mrzne, je to jediný způsob jak přežít s netěsnými okny. Na vlhkost v bytě Ti řeknou, že málo větráš a sušíš doma prádlo… Prodávají se vysoušeče vzduchu. Taky jeden doma máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
6.1.15 19:56

Měli jsme podobný problém, nevytopitelný byt, plíseň všude a dítě astmatik. Majitelka příšerná osoba, neschopná domluvy, první nám sama řekla ať jdeme kdy chceme, pak začala vyhrožovat soudy a právníky. Takže jsme se na právníky obrátili my a můžete odejít vlastně hned, jen musíte od nájemní smlouvy odstoupit!!!
Nesmíte, smlouvu vypovovědět, to z nějakejch přiblblejch právnickejch důvodů nejde, musíte odstoupit a pak můžete jít!
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1