Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Eví2 píše:
@Kipa22 No jasný, taky to dělám i jí posadím na záchod, pustím vodu, ale ono jí to prostě nejde se vyčůrat občas. Tak sedí snaží se, někdy i tlačí a nic, tak zase sleze, že to nejde
Tak uvidíme, jak dopadne vyšetření. Snad to nic nebude a jen prostě málo pije a bude muset pít víc…i když nevím, jak to do ní násilím dostat
Já ho dala teď čůrat a nic. Zkusíme to ve tři. A jdu zase dát pít. On by se totiž sám nenapil klidně 5 hodin.
@Simona05 Určitě zkusím, hold lepší sladká šťáva a džus než nic no
Budeme ode dneška přesně měřit příjem a výdej, budu jí co 10 minut nutit aspon cucnout pití a pak se uvidí.
@Kipa22 Známe, fakt stejný problém. Ale jako ona i jako sama se o pití přihlásí, ale prostě litr vyloženě vody nebo šťávy nedá ani náhodou. To litr je i s mlékem za den a zase někdo říká, že mléko se nedá moc počítat jako tekutiny ![]()
@Eví2 Dcerka právě nikdy dobře nepila, spíš to byla katastrofa… Pila max 600ml…
Rozpít ji pomohly 100% džusy ředěné vodou - jako ale vychytat ten „správný“ poměr to bylo něco
Dodnes je"háklivá" na správný poměr
, ale pije. Už zvládne i vodu… Jo a ještě občas pomůže pustit pohádku, u toho lemtá jak divá ![]()
@Eví2 píše:
@Kipa22 Známe, fakt stejný problém. Ale jako ona i jako sama se o pití přihlásí, ale prostě litr vyloženě vody nebo šťávy nedá ani náhodou. To litr je i s mlékem za den a zase někdo říká, že mléko se nedá moc počítat jako tekutiny
Možná je to blbost, ale když se mi zdá, že syn málo pije, tak mu dám jednu slanou tyčinku - takovou tu tenkou, obyčejnou. Pak mi vyžahne klidně 200 - 300 ml. Já to teda dělala hlavně, když měl blici virózy.. Ale ve vašem případě bych to možná zkusila ![]()
Tak jen kdyby to někoho zajímalo. Zkoušeli jsme tedy měřit od čtvrtka od odpoledne, kolik vypila a vyčůrala. Ve čt vypila od 15:00hodin, celkem 780 ml, vyčůrala 210 ml.
V pátek příjem tekutin 1 660 ml…výdej 980 ml.
Sobota byla docela dobrá to vypila 1 595 ml a vyčůrala 1130 ml.
V neděli příjem 1 680 ml a výdej 920 ml.
Odnesla jsem to dnes ráno paní doktorce, moc mi k tomu neřekla, jen to, že sobota vypadá celkem dobře, jinak neví, kam ty tekutiny dává
Napsala nám žádanku na vyšetření na nefrologii a do té doby stále měřit příjem a výdej tekutin.
Tak jsem zvědavá, jak dopadneme. Na nefrologii jsou jen středy (u nás) tak jsem zvědavá, jak dlouhé jsou čekací lhůty. Abych tady neměřila tři měsíce
Což doma to nevadí, ale ve školce by asi radost neměli ![]()
Tak děvčata, kdyby to někoho zajímalo. Máme vyšetření za sebou. MUDr. nás posílala na nefrologii kvůli malé frekvenci močení u dcery (budou jí 4 roky), kdy je schopná jít čůrat 3× denně.
Včera dělali sono ledvin, bříška…vše v pořádku. Ale malá má prý abnormálně velkou kapacitu močového měchýře pro dítě jejího věku. Běžná situace je prý tak, že dítě ve věku 4 let má na 1 močení vyčůrat cca 120 - 150 ml může i méně. Dcera vyčůrá klidně 300 ml a více. To je prý nezvyklé a není to normální
Což jsem netušila, já byla ráda, že sice jde 3× denně čůrat ale dostane ze sebe většinu toho co vypije ![]()
No ale zjistila jsem, že to je špatně a má prý lidově řečeno vytahaný močový měchýř. Takže nás posílají na další vyšetření jinam, kde prý má vypít před vyšetřením alespoň 500 ml vody nebo šťávy a tam bude čůrat do nějakého nočníku se senzorem, který bude snímat křivku a rychlost tlaku močení. A to nám snad řekne, zda není něco špatně s močovými cestami ![]()
Jinak je prý takhle zdravá, jen je nenormální objem. Doporučeno teď máme trénovat močový měchýř a každé 2,5 hodiny malou poslat na WC atˇzkouší čůrat dříve a močák se naučí pouštět moč cca při 100 ml naplněnosti. JInak samozřejmě do budoucna hrozí záněty apod.
Tak jen pro zajímavost, nová zkušenost s čůráním dětí ![]()