Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s tím, že dítě Vám dlouhodobě chodí málo čůrat?
Má dcerka (budou jí 4 roky) vydrží nejít na malou velmi dlouho, několikrát se mi teď stalo, že nebyla na WC v kuse skoro 24hodin čůrat. Nekecám
Šla třeba jeden den večer před koupáním a pak druhý den nebyla čůrat od rána vůbec a šla na záchod zase až večer před koupáním.
Samozřejmě, nepije dost, určitě nevypije 1,5 litru denně. S pitím má problém, ale snažíme se jí doma i ve školce do pití nutit. Vypije cca 500 ml mléka za den + 500 ml ovocného čaje bez cukru, nebo štávy apod. Dá třeba i talíř polívky, ale ovoce a zeleninu nejí. Takže je mi jasné, že pitný režim nic moc.. Přesto ale cca 1 litr do sebe dostane a stejně chodí na malou cca 2 - 3× za den, více ne.
Je schopná některé dny ráno po probuzení nejít čůrat, snaží se ale nejde jí to, pak jde ve školce před spaním a pak jde čůrat třeba doma až kolem 6 - 7 večer. Dříve to bylo lepší, ale posledních pár měsíců prostě ubývá frekvence močení
Doktorce jsem psala o víkendu, ale neozývá se mi. Samozřejmě zkusím ještě zavolat. Ale tak mě napadá, zda někdo nemá něco podobného s dětmi?
Udělej si takovou vlastní mikcni kartu. Čili alson 3 dny po sobě zapisuj přesně časy a přesně množství, kdy a kolik vypije (i polivky se počítají do prijmu tekutin a je třeba zohlednit například i meloun apod) a kdy a kolik vycura (čůrat do odmerky). Je to opruz, ale s největší pravděpodobností to po tobě při případném řešení s lékaři stejně budou chtít. Tak se aspon nebudete dal zdržovat. A nex normální to není. Zkuste přidat na pitné režimu a uvidíte, ale určitě bych to řešila.
No za mě si to tedy říká o problém s ledvinami…
Taky bych si zkusila poctivě zapisovat kolik vypije a kolik vyčůrá (holt na nočník) - taky bych sledovala, zda je moč světlá nebo žlutá (kdyby hnědá, tak je to potřeba řešit urgentně!) no a jednoduše se všemožně snažila navýšit množství tekutin. Nabízet horem dolem, novou formou, jiné chutě, prostě jí „rozpít“.
@Midaku Děkuji, já už si od pondělí zapisuji co vypije a případně polévky apod. A kolikrát denně chodí čůrat, ale jako neměřím kolik ml vyčůrá. Tak asi zkusím někde koupit nějakou odměrku a čůrat do nočníku ![]()
Právě že mě to taky přijde divné a trochu mě to znervoznuje. Uvidíme ještě, zda se ozve doktorka, případně tam zkusím v pondělí zavolat ![]()
Dceru musím taky pořád upozorňovat a pohánět ať se napije, vycura atd, ale takový extrém teda není. A myslím, že to není ani zdravé.
Jinak moč je samozřejmě žlutá, není světlá, ale ani není hnědá. Podle mě prostě jak to dlouho zadržuje a ještě nepije dostatek vody, tak je to takto víc žluté a jde to cítit víc, než když jde na malou druhá dcerka. Jednou snad měla celkem oranžovou to když byla na malé po 24 hodinách ![]()
Už mi akorát volala holky doktora, říkala to samé co vy. Ode dneška měřit vyčůranou moč do odměrky, přesně zapisovat co vyčůrá a vypije a v pondělí máme běžet pro žádanku na ultrazvuk.
Máme s mladším synem stejný problém. Od rána nutím pít a čůrat musíme posílat. Jsem zvědavá na nápady, mě už došly.
@Eví2 píše:
Už mi akorát volala holky doktora, říkala to samé co vy. Ode dneška měřit vyčůranou moč do odměrky, přesně zapisovat co vyčůrá a vypije a v pondělí máme běžet pro žádanku na ultrazvuk.
Držím pěsti, snad se nenajde žádný problém a jen se prostě na to pití víc zaměříte ![]()
Mám dceru, za pár měsíců jí bude 8. A klidně by celý den nešla a nepila. Jako malá měla zánět ledvin a už 3× zánět močáku. Pořád jí musim honit pít a na wc. Ráno nekompromisně bude čůrat jinak se z wc nehne. To už se naučila, že po ránu se musí. Ve škole jí nikdo hlídat nemůže, má litrovou lahev a musí ji během školy vypít. Jinak je zdravá, ale musim jí pořád hlídat.
@Kipa22 No jasný, taky to dělám i jí posadím na záchod, pustím vodu, ale ono jí to prostě nejde se vyčůrat občas. Tak sedí snaží se, někdy i tlačí a nic, tak zase sleze, že to nejde ![]()
Tak uvidíme, jak dopadne vyšetření. Snad to nic nebude a jen prostě málo pije a bude muset pít víc…i když nevím, jak to do ní násilím dostat ![]()
Kamarádka má malého kluka, co jí chodí čůrat dvakrát, třikrát denně a žádné problémy s tím nemá. Akorát je to takové divné. A vlastně ještě jedna moje dospělá kamarádka, ta jednou nemusela jít 24hodin. Já to nechápu, běhám každou chvíli, ale to, jak to mají oni, mi teda přijde o dost praktičtější. Když není někde záchod, nemají problém.
@Eví2 píše:
@Kipa22 No jasný, taky to dělám i jí posadím na záchod, pustím vodu, ale ono jí to prostě nejde se vyčůrat občas. Tak sedí snaží se, někdy i tlačí a nic, tak zase sleze, že to nejde
Tak uvidíme, jak dopadne vyšetření. Snad to nic nebude a jen prostě málo pije a bude muset pít víc…i když nevím, jak to do ní násilím dostat
Když není co čůrat, tak jí můžeš pustit Niagáru a stejně nic nevymáčkne
Prostě je potřeba navýšit příjem tekutin, v tom je celé kouzlo.
Mam podobny problem se synem
…nechce pit, mne teda litr denne fakt nevypije, cca tak 750 ml. Cura teda 4-5 x denne. Kdyz se mi do nej podari dostat vic toho piti vyjimecne, tak jde curat vickrat. Ja uz si mikcni kartu pro svuj klid zridila, jednu dobu musel curat jen do kakace a ja to prelevala do odmerky. Prijem/vydej byl vyvazeny- vydej samo trochu nizsi nez prijem. Moc jsem i nechavala poslat na rotbor a nic zavadneho tam nemel. Krev ok. Ale taky me to znervoznuje no ![]()
Já bych teda snížila příjem mléka a zkusila ty tekutiny nějak zvednout. Co 100% ovocný džus ředěný vodou? Nepila by? Nebo když dělám dětem koktejl, tak dám napůl mléko a vodu…