Problémy s tchánem a prací

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.3.13 12:46

Problémy s tchánem a prací

Tak předem se omlouvám, že anonymně, ale jde o docela osobní věc.
Příteli je 24 let, má maturitu jako elektrikář a už od maturity pracuje s otcem v „rodinné firmičce“ (dělají tam jen oni dva, ale kdybych to měla říct na plnou hubu, tak přítel oddře většinu práce a tchán spíš vyřizuje, komunikuje se zákazniky a když pracuje tak jen takové čistší věci - taky je docela hypochondr a dost často to bývá tak, že ho něco bolí a tak přítel dělá sám).
Ještě bych měla dodat, že tchán je docela finančně negramotný, není schopný si to rozvhrnout tak, až nemají x zakázek rozdělaných a fakturovat postupně, takže není schopný dávat k určitému datu v měsíci příteli výplatu. Většinou je to tak, že si přítel bere kolik potřebuje každý den, ale když jsme to počítali tak to za měsíc nevyjde víc než tak 7 000 - 8 000 tis. ale většinou i míň.
Jde mi hlavně o to, že se docela špatně plánuje jakýkoliv nákup, když nevím kdy a kolik budu mít peněz na zaplacení. S tchýní mají docela dluhy, ale stačí to jakž takž platit díky jejímu zaměstnání.
Teď má možnost jít dělat k někomu jinému, kde by konečně dostával normální výplatu k určitému dni, ale má docela vítr z toho co mu řekne tata až mu řekne, že jde dělat jinam.
Je mi jasné, že bude naštvaný, ale snad nečekal, že bude přítel celý život dělat „na něj“ za minimální mzdu, kor když máme teď mimino a já z rodičáku platím inkaso, vodu, většinu věcí pro malou a jeho peníze padnou víceméně na jídlo… (ale ono se to těžko napíše, když si vezme denně cca 200 Kč)
Tak co si o tom myslíte? Nepotřebuju ani tak moc radu, jako nějaký objektivní názor :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10048
13.3.13 12:54

Rozhodně bych na místě přítele vzala stálou práci a pro tatínka dělala brigádně :) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
13.3.13 12:54

Tchán to má dobře zařízené :palec: a hodný syn ani nemukne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
13.3.13 12:59

No, řešení je sednou si s tchnem (tvůj muž si sedne) a nějakou kamarádkou účetní a udělat finanční rozvahu. Ona je otázka, jestli by mu ta „firmička“ vůbec mohla tu výplatu dávat. Pokud ano, chtěla bych pravidelnou výplatu, ne že si „vezme“ dvě stovky. Pokud firma tolik nevydělá, a´t jde do té druhé práce a tátovi pomáhá, když přijde větší zakázky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michelle32
13.3.13 13:02

A jak odvádí ZP a SP, když jak jsem pochopila si bere peníze jak potřebuje a nikde to nevykazuje? Jsou oba jako OSVČ? Určitě bych byla pro to, aby nabídku přijal a vzal práci, kde dostane pravidelně výplatu. Otci to bude muset nějak vysvětlit a připravit si argumenty, případně mu pomáhat jako „vedlejšák“, když by měl čas…a nebo si vyjednat u otce výplatní termín…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.3.13 13:10
@Michelle32 píše:
A jak odvádí ZP a SP, když jak jsem pochopila si bere peníze jak potřebuje a nikde to nevykazuje? Jsou oba jako OSVČ? Určitě bych byla pro to, aby nabídku přijal a vzal práci, kde dostane pravidelně výplatu. Otci to bude muset nějak vysvětlit a připravit si argumenty, případně mu pomáhat jako „vedlejšák“, když by měl čas…a nebo si vyjednat u otce výplatní termín…

On má u něj smlouvu na minimální mzdu, aby platili co nejmenší daně.
Já se s tchánem o penězích bavit nehodlám, kdysi jsem to jednou zkusila a rok jsme spolu nemluvili…
Toť otázka kolik firma „vydělá“ ale spíš nevydělá než vydělá. V nové práci bude mít směny, takže si myslím, že to dopadne tak, že si tchán bude muset najít něco kde nebude OSVČ, ale zaměstnanec.. ovšem jak to dopadne s tím jeho maroděním, to fakt netuším.. místo toho aby šel blb k doktorovi aby zjistil co mu je, tak se doma „léčí“ sám… prd vyléčí a jsem teda silně zvědavá jak to bude dělat, když už nebude sám na sebe…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.3.13 13:19

@Nelly 66 neřekla bych, že ani nemukne, on mu to říkal xkrát. Je to složitější, a le to se mi tady moc nechce rozepisovat…

• Citovat
  • Upravit
36556
13.3.13 13:21
@Anonymní píše:
@Nelly 66 neřekla bych, že ani nemukne, on mu to říkal xkrát. Je to složitější, a le to se mi tady moc nechce rozepisovat…

S rodinou je to vždycky „složitější“ :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
13.3.13 13:23
@Bábrdl píše:
S rodinou je to vždycky „složitější“ :zed:

jj promin, ale mě to tak přišlo, možná to dělá, kv tatkovýmu zdraví, ale přeci se nenechá takhle okrádat, ještě když máte mimčo…at mu řekne, že jde jinam, at má své peníze jistí, no a tátovi prostě jen pomáhá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.13 13:26

@Nelly 66 No stejně to tak dopadne, jen doufám, že pak nebudem při každé návštěvě (ať už u nás nebo u nich) ti nejhorší…

• Citovat
  • Upravit
Michelle32
13.3.13 13:26

No když to je taky na nic takhle to praktikovat, sice ušetří na daních, ale v případě nedejbože nemocenský, nebo pak důchod (kterýho se naše generace stejně nedočká), tak člověk dostane velký kulový… No a ze svých zkušeností vím, že jak někde dělá někdo pod příbuzným, dělá to samou neplechu. Ty vztahy jsou jiný než s „cizíma“ zaměstnancema a člověk se nikdy nezavděčí všem, že… u nás v rodině taky pár lidí dělalo ve firmě a byly z toho slušný rozbroje, vzduch a rozpory vychladly až po nějaký době, kdy si šel každý svou cestou. Nejhorší je to, že když chce člověk odejít tak je jak v pasti. Nechce naštvat příbuzné odchodem, ale na druhou stranu setrvání taky nic nevyřeší…

• Citovat
  • Upravit
5077
13.3.13 16:51

S tím ubohým minimálním příjmem, pak budete mít problémy do budoucna. Nedostanete půjčku, bude mít mizernou nemocenskou, mizerný důchod atd. Pokud s tchánem není rozumná řeč, tak bych šla jinam a jemu vypomáhala jen ve volnech. Otázkou je, jestli by toho pak nezneužíval a tvůj muž nelítal jak pako mezi dvěma pracemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.13 19:11

@Laaja Toť otázka, můj názor je, že když přítel by byl v práci, tak tchán by moc nenadělal a přítel měl jednu šichtu placenou a druhou zadarmo a s náma by byl jen v noci když by spal, ale to si tchán měl uvědomit už dávno, že když má jeho syn vlastní rodinu, tak bude potřebovat vydělávat jako každý normální chlap

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat