Problémy s učením u prvňáčka

97
4.10.20 13:12

problémy s učením u prvňáčka

Krásný den, řeším takový problém u dcery 7 let, která právě teď v září nastoupila do 1. třídy. Ve škole byla teprve 14 dní a ulehla nám doma s velkým zánětem dutin na 3 týdny. Doma jsme plnily všechny úkoly co za ten den dělali ve škole a vše šlo jak po másle, já měla radost, že ji to jde a hlavně baví… Z každého předmětu jsme udělali pár stran a vše bez problému. Jenže pak přišel takový zvrat a dcera začala dělat potíže, že najednou neví, neumí to a nechce to dělat. Přitom se vlastně pořád jednalo o opakovaní co už dávno věděla, psaní čísel do 3. velké zhoršení, trojku kterou uměla krásně najednou začala psát obráceně. nepozná čísla do 5, které běžně ještě nedávno rozeznala, dlouho u toho přemýšlí a hádá. Dříve krásně do 5 počítala (sčítala a odečítala) najednou opět neví a má s tím problém. Pak přišli na řadu klasické čáry, kde se měla jen rozepsat a jedna čára měla být dlouhá a druhá krátká a udělat celý řádek. Všechny dělala úplně stejně, jak blbec který prostě neví… Ale předtím ji to šlo. Neumí rozeznat krátké a dlouhé A. vše říká stejně, jako by nevnímala. Písmenka, která měla zaškrtat, která zná mi řekla správně, ale než se otočím má zaškrtané snad všechny a hlavně jiné. Děvčata, já jsem zoufalá, vůbec nevím jak to mám řešit a co dělat. Jsem si vědoma, že budou věci, které ona nebude vědět a nepůjde ji to. Ale teď se jedná o problém u věcí, které sama nedávno uměla. přijde mi to, jak nějaký zásek. Máte některá s tímto zkušenost? děkuji Vám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
558
4.10.20 13:18

Dobrý den, zkušenost nemám, ale určitě bych se na vašem místě poradila s učitelkou a popřípadě zvážila vyšetření v pedagogicko psychologické poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
4.10.20 13:20

Dej jí přestávku, děti doma vyvádí když se učí s rodiči, není to jako když se učí s autoritou jako je učitel a snaží se být nejlepší před dětmi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
4.10.20 13:23

Zřejmě se po nemoci dostala pod tlak. Ve třídě je nějaký problém deti se během její nemoci daly dohromady a ona nezapadá. Deti se zajela a ona nestíhá… A tak se snaží školu vytěsnit a bojkotuje jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
4.10.20 13:28

@Janulle24 už byla po nemoci ve škole? Opravdu ji to nejde, nebo jen nechce?
My teď valcime s předškolákem. Všude podává velmi nevyrovnané výkony.
Takže logopedii umí doma. Veškeré nácviky v pohodě. U logopedky nemluví, nekomunikuje a dělá vše úplně špatně.
Elkonina na kurzu naprosto nedává a to ani věci, které už dávno uměl.
No a Maxika zase doma dělá úplně špatně a u lektorky je jeden z nejsikovnejsich.
Zkus se domluvit s učitelkou, jak to vidí ona.
Za sebe bych zkoušela vše hrou. Čárky zkusit na necisto prstem do mouky. Počítání na bonbónech. Krátké/dlouhé učí syna na ponozce - dlouhé natáhnete, krátké nenatahujeme, že to má spojené s pohybem.

@pukacu na PPP je brzy. Je začátek školního roku, děti byly půl roku mimo.

• Citovat
  • Upravit
6429
4.10.20 13:54

Začala se tak projevovat až doma při nemoci? Ve škole problémy nebyly? Možná to jen zkouší, že by se třeba vrátila do školky. Nedělala bych z toho problém, nekárala. Možná bych to nějakou dobu nechala být, uvidíš jak se bude projevovat ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
4.10.20 13:57

@Billi Souhlasím. Vím, že teď je brzy. Myslela jsem až po rozhovoru s učitelkou. Ta by mohla osvětlit, jestli se ve třídě něco neděje. Něco, co by mohlo vysvětlit dceřin negativní přístup ke školní práci. Ale kdyby problémy přetrvávaly delší dobu a bez zjevných příčin, PPP by mohla pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
4.10.20 14:14
@pukacu píše:
@Billi Souhlasím. Vím, že teď je brzy. Myslela jsem až po rozhovoru s učitelkou. Ta by mohla osvětlit, jestli se ve třídě něco neděje. Něco, co by mohlo vysvětlit dceřin negativní přístup ke školní práci. Ale kdyby problémy přetrvávaly delší dobu a bez zjevných příčin, PPP by mohla pomoci.

Neblbněte, na PPP je ještě příliš brzo, vždyť dite je ve škole měsíc a z toho tři týdny bylo doma. Nechte ho v klidu adaptovat, prvni závěry se dají dělat až po půl roce a to ještě dost nepřesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.10.20 14:29

A dělá to jen doma? U nás ze sebe dělá blbečka doma u úkolů jinak velmi chytrý druhák. Například v pátek měl pospojovat slova, aby věta dávala význam. Udělal si to natruc by oko, aniž by ta slova přečetl. Pracovní list nastříhal. Jeho problém. on bude ve škole učitelce vysvětlovat, proč ten úkol vypadá jak z pomocné školy. Tyhle jeho truc akce a vysíračky ignoruju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.10.20 14:37

Potrebuje cas, aby se srovnala a zaclenila. Je mesic skoly pryc. Sama byla pouze par dni.
Byla doma velmi dlouho. Mela jiny rezim prace, nez je ve skole. Muze opakovat spoluzacka v lavici, aby se k nemu snaz priblizila. Nebo se snazi zaujmout spoluzaky, aby vynikla nebo se ji ted misi vic informaci, ze jdou rychleji za sebou. A mala hlavicka to nebere.
Tohle je duvod, ze nesmi zavrit znovu skoly. Odnesou to deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
4.10.20 14:38

Může to být běžný vývojový regres. Osobně bych nechala dítě od školy odpočinout aspoň víkendy. Pokud by dite bylo doma k vůli nemoci delší dobu, muselo by systematicky pracovat v tu dobu jak ve škole, ale určitě bych nezkoušela pořád dokola opakovaně.

Do PPP se chodí nejdřív koncem první třídy, ale nepřesné závěry mohou být i ve druhé nebo třetí třídě.

Ja osobně bych viděla problém i v tom, pokud by šlo o zbytečně odkladove dítě, prostě se nudí. Pokud by byl důvod, hledala bych příčinu i tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.10.20 14:41

@Svistice
Aha, vidis, jsem pochopila, ze to zacala delat ve skole, az se vratila po nemoci :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.20 14:07

Rada

Dobrý den nevím jestli to sem úplně patří, ale zajímal by mě váš názor či rada.
Syn teď nastoupil do 1.třídy do školy chodí rád, ale už od začátku mi paní učitelka sděluje že nechce pracovat a je živý, samozřejmě sem mu ihned domluvila a řekla sem mu že musí být o hodině v klidu a poslouchat co paní učitelka říka, ale..teď jsme dostal poznámku že lítal o přestávce :( syn je živý od malička snažím se mu doumlouvat ať je hodný ale stále slyším pouze jak neposlouchá a je živý, už si občas nevím rady neboť sem sama a syn nemá mužský vzor..máte někdo podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
15.10.20 14:35

Kdy dostal tu poznámku? Školy jsou zavřené. Chvíli trvá, než si zvykne na jiný režim a styl práce. Také může mít mírnou formu ADHD. Je ale na učitelce, aby byla schopna rozpoznat, jestli je to běžný jev nebo podezření na poruchu a taky, aby dokázala syna zklidnit a motivovat k práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.10.20 15:15

Tak otázkou je, jak moc „klidné“ dítě učitelka potřebuje, zda je živost projevem nevychovansti a nebo zda je dítě živé, protože má z nějakoého důvdu sníženou sebekontrolu nebo potřebu ventilovat přebytek energie. :nevim:

Nicméně si myslím, že poznámka ani domlouvání u dětí až tak moc nezaberou, chce to asi trochu sofistikovanější přístup z obou dvou stran. ;) Navíc kdy jindy má běhat, než o přestávce a tělocviku. :lol: Mého lehce ADHD bratra posílala učitelka v první třídě probehnout se dvakrát po chodbě sem a tam, když už viděla, že neví, jak by si v té lavici sednul a strkal si nohy málem za uši. Poznámky opravdu nepotřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí