Hra na flétnu a noty pro prvňáčka – vysvětlíte?

1637
26.9.20 21:43

Hra na flétnu-noty-prvnňáček. Vysvětlíte?

Holky, potřebuji pomoc. Malý má v první třídě flétnu. Dostal domácí úkol přes volno hrát. Umí zahrát tón A jako Adélka, H jako Honzík. Další hodinu chyběl a teď toto. Já i chlap jsme absolutně v tomto směru nepolíbení. Naši sousedé to samé.
Můžete mi to někdo jako laikovi celé vysvětlit (ty tečky pod tím jsou co?), anebo poslat odkaz na nějaké stránky, video…cokoli.
Hledala jsem na netu, nedaří se najít něco srozumitelného.
První řádek, pátý takt má být H1, o to vím…
Děkuju za jakoukoli radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Billi
26.9.20 21:49

Řekla bych, že ty tečky budou doby. Je tam nota celá = 4 doby, proto 4 tečky. Pak nota půlová, což jsou 2 doby a nota čtvrťová, to je jedna doba.

• Citovat
  • Upravit
Billi
26.9.20 21:52

A ty tečky budou, aby se jim to lépe počítalo a lépe si to uvědomili. Fouká a u toho si v duchu počítá do 4 (2 nebo 1), aby to mělo správnou délku.

• Citovat
  • Upravit
26.9.20 21:53

Ty tečky jsou délky tónů. Celá nota čtyři doby, půlová dvě doby, čtvrťová jedna doba. Každý takt má čtyři doby, ale hraje se jeden tón dlouze - celá nota, nebo dva kratší - půlová a nebo čtyři krátké - čtvrťová. Snad je to trochu srozumitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36402
26.9.20 21:54
@Billi píše: Řekla bych, že ty tečky budou doby. Je tam nota celá = 4 doby, proto 4 tečky. Pak nota půlová, což jsou 2 doby a nota čtvrťová, to je jedna doba.

Souhlas. Třeba napocitej do 4 a tak dlouho musí znít celá nota. Když je pulova tak do dvou a musí jazykem dar další notu zase na 2 doby atd atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
26.9.20 21:54

Tečky jsou doby, délka každé noty. Počítáš každý takt do čtyř. První řádek: Táááá (1 -4) / táa táa (1-2, 3-4) / ta ta ta ta (1, 2, 3, 4) / táááá / táááá / ta ta ta ta :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2101
26.9.20 22:16

A jeste podotknu- pocitat: prvni, druha, treti, ctvrta ;) protoze muj manzel, nepoliben hudebni naukou, chtel pocitat: jedna, dva tri…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
26.9.20 22:36

Holky, takže vždycky tu notu (takt) A, nebo H drží vždycky takovou dobu, jak to je napočítáno. První dlouhý, pak dva krátké a čtyři kratoučké atd…
No a jak se to hraje. Musí stíhat koukat do papíru a sledovat Adéla, Honzíka a délku jak dlouho to má hrát, nebo střídá, nebo já mu nahlas počítám… vůbec si to nedovedu představit…
Ptám se jak,,hotentot” :lol:, ale mám v tom úplný zmatek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
26.9.20 23:15

H1 - ukazováček levé ruky

a1 - ukazováček a prostředníček levé ruky

Každý TAKT (ohraničen čárou) má 4 doby

První nota - držíš H1 (čili ukazováček) a foukáš do flétny po dobu čtyř dob, to jsou ty tečky dole (raz - dva - tři - čtyři)

Druhý takt je H1 (raz - dva) H1 (tři - čtyři)

Třetí takt H1 (raz) H1 (dva) H1 (tři) H1 (čtyři)

Atd. Chápeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
26.9.20 23:24

Ahoj, na fletny jsem hrala leta, nicmene by si mel maly spojovat honzika a adelku i s naucenyma hmatama… tudiz vedet, co za dirky se drzi pri tonu H a pri tonu A a kdyz bude vedet, co drzet pri tehlech dvou pismenech, a vi, jak ta nota vypada, na ktere lince lezi, staci mu koukat do not a ne i nad noty, co je to za pismeno… za dalsi nez zacne hrat, mel by se prave naucit, jak dlouhe jsou noty - pulova, ctvrtova, atd, bez toho se nehne a nepotrebuje sledovat puntiky. Vicemene znalost toho, kde v osnove nota lezi a jak vypada mu usetri sledovani dalsich dvou veci - v jeho pripade pismen nad notou a teckama pod notama… mimochodem, v patem taktu - policku je chyba, na lince je nota H, nad notou je napsano A - prepis mu to, blbne mu to hlavinku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.9.20 23:58

Ještě základy, asi víš. Celá nota, prázdné kolečko, pulova je kolečko s nožičkou (když je v notovem zápisu níž, nozka jde nahoru, když je výš, nozka jde dolů, čistě estetické pravidlo), stvrtova je plné kolečko s nožičkou.
Počítala bych raz, dva, tri, čtyři, přičemž čtyři řekneš rychleji, aby to bylo stejně dlouho jako „raz“. Kvůli šetření dechu 😁. Tvého i jeho.

Asi bych to že začátku dělala tak, že on umí zahrát dvě noty, nacvičiť střídání a pak mu říkat: ha-a-a-a (čti: há, v duchu si rikej ha-dva-tři-čtyři) / ha-a ha-a (čti:há, há, v duchu si rikej: ha-dva, ha-dva) / ha ha ha ha (čti stejně, v duchu si rikej to samý 😁)
A aby malej koukal na noty, protože časem to bude muset umět číst. Ve finále je to tak, že hráš jednu notu a koukáš na další, aby se to stihlo. Cvikem se naučí. Pak mu to počítej nahlas, pak si to bude počítat sám atď. :wink:

Snad to není moc blbě, nebo moc polopatisticky napsáno 🤷‍♀️

Příspěvek upraven 27.09.20 v 00:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
27.9.20 00:09

@Petája Rytmus si může vyťukávat nohou a v duchu počítat, můžeš mu tleskat a počítat, nebo kupte metronom. Ale měl by si doplnit tuhle základní hudební nauku, viz příspěvek nade mnou. Ty tečky a názvy not se tam pak už běžně nepíšou, prostě by se mu na jedno kouknutí měla ta nota propojit s hmatem a s tím, jak dlouho má ten tón podržet. Podařilo se mi vyhrabat svoji starou flétnovou školu, vyfotila jsem ti první tři lekce, kde je to vysvětleno ještě zase trošku jinak, jestli ti to pomůže (sorry za kvalitu, mobil s lepším foťákem jsem dnes nesla na reklamaci, snad to bude k přečtení :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
27.9.20 08:52
@Zorbas píše:
A jeste podotknu- pocitat: prvni, druha, treti, ctvrta ;) protoze muj manzel, nepoliben hudebni naukou, chtel pocitat: jedna, dva tri…

Tak to plati jen nekdy. Prv-ni, dru-ha…jsou osminove noty, ctvrtova nota obsahuje dve osminove.
Takze kdyz mas ve 4/4 taktu maximalne noty ctvrtove, tak pocitani raz-dva-tri- ctyr je logicke a naopak prv-ni dru-ha tre-ti ctvr-ta…je zbytečné a zmates se ;)

• Citovat
  • Upravit
1637
27.9.20 10:27

Holky moc děkuju. Jak jsem psala, pro nás s chlapem je to špaňelská vesnice. Ale napsaly jste to hodně srozumitelně, už to docela chápu. Kluci teď jedou něco vyřídit, tak jdu cvičit já :mrgreen: a pak to klukovi snad nějak vysvětlím. Ještě jednou díky, určitě ještě napíšu, budou další úkoly :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí