Dysfatik bez asistentky v běžné ZŠ

Anonymní
26.9.20 12:54

Dysfatik bez asistentky v běžné ZŠ

Mam předškolního syna s vývojovou dysfazií a celkem mě děsí změny, které nastávají v inkluzi. Vím, že je začátek školního roku a za rok to může být jinak. Ale stejně se zeptám, máte některá dítě s dysfazií, co je v běžné škole a nemá asistenta?
Syn je předškolák, celé roky jsem se uklidňovala, že půjde do školy a bude mít asistenta a najednou změna a na prostou VD expresivní ho nedostane - informace, co jsem dostala už na jaře v PPP.
Syn hůř vnímá neadresné pokyny, občas se zasní, občas se vztekne a potřebuje se uklidnit mimo kolektiv. Školku zvládá bez asistentky, ale jsou tam na ně dvě a hlavně je nejstarší, takze v té smíšené skupině nevybočuje. Na kroužku si na něj vedoucí pravidelně stěžuje.
Proto se ptám, jestli máte zkušenost, že je dysfatik v běžné třídě, kde je třeba 25 dětí a zvládá to sám bez výrazných problémů.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
26.9.20 13:10

Proti novele která by škrtla asistenty pro děcka s mírnějšími vývojovými poruchami se postavili všichni dost plošně, takže to MŠMT stáhlo a prej to předělají a tu kokotinu snad nezrealizují.

Viz třeba tady

https://www.respekt.cz/…ku-o-inkluzi

A teda tak jako tak bych hledala co nejmenší třídu v co nejpříčetnější škole.

Jo a teda šla bych za neurologem a speciálním pedagogem v SPC, protože se potřebuješ pohádat s PPP, aby konali ve prospěch klientů, ne aby prostě škrtali jak se jim to hodí. O tom asistentovi nerozhodují oni, ale škola a kraj, oni mají vydat stanovisko, ne aby plácali nesmysly, že za rok tvůj syn určitě nebude mít nárok - to fakt nemůžou vědět, ani odhadem vývoje tvého syna, ani situace financování, protože to bohužel není stabilní a predikovatelné. Ten vývoj financování myslím. MŠMT v tom dělá věčně bordel.

V rámci školského systému bývají PPP nejproblematičtěší místa. Zkus se mrknout po škole, která má vlastní poradenské středisko - důležitější je pro tebe spec. ped, než školní psycholog.

jo a šla bych cestou odkladu a přípravné třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
26.9.20 13:45

Jsem AP. Vyhláška zatím neprošla, doufejme 🙏. Pokud jde ještě dát odklad, zvažila bych to. Nemusí být prozatím zralý na školu. Jinak se nedeste, je možné, že i kdyby syn AP neměl, bude ve tride k někomu jinému a pomůže i vám. Já jsem psaná k chlapeckovi a na starosti mám prakticky dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 13:46

@Ou odklad má. I když třeba podle spec. pedagožky, co s ním pracuje, je u nej zbytečný, že až na řeč je šikovnější předškolák.
Přípravná třída není v rozumném dosahu.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
26.9.20 13:51
@Anonymní píše:
@Ou odklad má. I když třeba podle spec. pedagožky, co s ním pracuje, je u nej zbytečný, že až na řeč je šikovnější předškolák.
Přípravná třída není v rozumném dosahu.

jasně, ale teda ono s výhledem, že adaptace na školu bude spíš těžší, než snazší ten rok sociální zralosti navíc pomůže.

Hele držím palce, abyste našli školu, kde mu bude fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 14:16

@Mallorka mně už právě na jaře řekli v PPP, že mu AP nenapíšou. A to ještě s vyhláškou nesouviselo. Takže jsme to vyřešili odkladem. Vím, že se na PPP tlačí, aby byl počet asistentů co nejmenší. Mám ve školství i ve školním poradenství členy rodiny.
Samozřejmě může být ve třídě AP k jinému dítěti, ale u nás je trend dávat „problémové“ děti do různých tříd, aby to nebylo vše v jedné třídě.

• Citovat
  • Upravit
2439
26.9.20 14:16

Strašně důležitá je hlavně učitelka. Být tebou, tak se pak pídím, kdo je bude mít a jaký je. Může být super škola a trefíte na špatnou učitelku a naopak.
Kamarádka měla ve škole syna s asistentem, učitelka ho postupem času vyštípala na zvláštní. Její druhá dcera chytla opět tu samou učitelku a opět problém. Kdyby si to zjistila dřív, mohla zkusit požádat o zařazení místo do B tak do A k jiné učitelce a mohla si ušetřit nervy. Takže být tebou opravdu se nejvíc zajímám o konkrétní učitelku. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.9.20 14:33
@Anonymní píše:
@Mallorka mně už právě na jaře řekli v PPP, že mu AP nenapíšou. A to ještě s vyhláškou nesouviselo. Takže jsme to vyřešili odkladem. Vím, že se na PPP tlačí, aby byl počet asistentů co nejmenší. Mám ve školství i ve školním poradenství členy rodiny.
Samozřejmě může být ve třídě AP k jinému dítěti, ale u nás je trend dávat „problémové“ děti do různých tříd, aby to nebylo vše v jedné třídě.

Zalezi na vedeni, jak to bude. Mam ve tride ctyri sverence. Druha trida nema zadne dite, ktere ma IVP. Automaticky po pristehovani slo dite do tridy, kde asistent je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 14:41

@Kelsey mně jde opravdu jen o zkušenosti těch, kteří měli dítě s dysfázií ve škole bez AP. Ve školce tak funguje, proto si myslím, že mu ho nebudou chtít napsat do školy.
A možná bych i raději, aby byl bez AP, než aby byl ve třídě, kde budou třeba děti s ADHD, co mají asistenta. On je chytlavý, takže by to mohl být hukot :lol: Nedělám si žádné iluze, že bych měla hodné zlatíčko, co se nechá zkazit. Předpokládám, že se chytne největšího zlobidla ze třídy, stejně jako to je ve školce :lol: Nebo spíš se svým kámošem vezmou dalšího do party.

• Citovat
  • Upravit
66852
26.9.20 14:42
@Kelsey píše:
Zalezi na vedeni, jak to bude. Mam ve tride ctyri sverence. Druha trida nema zadne dite, ktere ma IVP. Automaticky po pristehovani slo dite do tridy, kde asistent je.

ve tride muze byt jen 30% deti s IVP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.9.20 15:00
@matkabagristy píše:
ve tride muze byt jen 30% deti s IVP

Ono to vzdy nelze dodrzet. Nam to vychazi, ze vetsinou jeden rok mame dve tridy prvnacku a dalsi pouze jednu. Ted jsou silnejsi rocniky, takze i po sobe byly dve. Ale spis se to strida. Dva roky jsem byla u autisty na druhem stupni. Uz jsou ted davno na SS. Ale to byla prave od prvni pouze jedna trida v rocniku. Tam to vychazelo, ze bylo 21 deti a IVP bylo pres pulku. Jinak to neslo udelat. A ted delam v rocniku, kde jsou dve tridy, ale vsechny ctyri mame my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
26.9.20 15:11
@Anonymní píše:
@Kelsey mně jde opravdu jen o zkušenosti těch, kteří měli dítě s dysfázií ve škole bez AP. Ve školce tak funguje, proto si myslím, že mu ho nebudou chtít napsat do školy.
A možná bych i raději, aby byl bez AP, než aby byl ve třídě, kde budou třeba děti s ADHD, co mají asistenta. On je chytlavý, takže by to mohl být hukot :lol: Nedělám si žádné iluze, že bych měla hodné zlatíčko, co se nechá zkazit. Předpokládám, že se chytne největšího zlobidla ze třídy, stejně jako to je ve školce :lol: Nebo spíš se svým kámošem vezmou dalšího do party.

Mně učitelky ve školce říkaly, že ony si poradí, asistenta k dítěti nechtějí, ale do školy ho doporučují. Od známé ADHD syn ve školce asistenta neměl, ve škole ho má. Ale naše učitelky jsou fakt super, poradí si s dětmi všeho druhu a asistentka je jedna na celou skolku a pomáhá hlavně nejmenším dětem, případně tam, kde je jedna z učitelek nemocná. Každopádně ze zkušeností ze sveho okolí vím, že je jedno, zda dítě má. nebo nemá aimsistenta ve školce. Ve škole je většinou potřeba víc, tak už o něco jde, narozdíl od školky. V PPP nemůžou asistenta odmítnout jen proto, že možná budou změny v zákoně. Oni mají vydat stanovisko a dál je to hlavně na škole. Pokud myslíš, že syn asistenta bude potřebovat, tak se určitě nenech odbýt. Nebyla by možností ještě třeba logopedicka třída nebo škola? Aspoň první rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 16:03

@chaela máme tu jednu školu. Logopedická škola nebo třída není v dosahu.
Mně řekli právě v PPP, že na VD mu asistenta nedají, protože je šikovný. Prý před rokem ještě v pohodě, ale teď už ne.
Teď byla kamarádka s dcerou v PPP, měli od psycholozky doporučení na asistenta, tak ho holčička nedostala na ještě jí zrušili předměty na reedukaci, že se šetří. Škola s tím moc nenadělá. Tohle je na doporučení poradny. Aspoň, co vidím a slyším v okolí.

@matkabagristy teorie je super, ale z mé zkušenosti mám vypozorováno, že většina dysfatiku už IVP nemá. Prostě jim ho nenapsali. Takže klidně podobných děti může být ve třídě polovina a nic se s tím nenadělá. Protože to nikdo nemá ošetřené. Známá dala dokonce do školy dítě s dysfazií a nikomu nic neřekla, protože se bála, aby ji ho vzali a vím, že ho vzít musí, ale ona se bála, tak to zatajila. Takže se tam takových dětí může sejít víc.

• Citovat
  • Upravit
66852
26.9.20 16:14
@Anonymní píše:
@chaela máme tu jednu školu. Logopedická škola nebo třída není v dosahu.
Mně řekli právě v PPP, že na VD mu asistenta nedají, protože je šikovný. Prý před rokem ještě v pohodě, ale teď už ne.
Teď byla kamarádka s dcerou v PPP, měli od psycholozky doporučení na asistenta, tak ho holčička nedostala na ještě jí zrušili předměty na reedukaci, že se šetří. Škola s tím moc nenadělá. Tohle je na doporučení poradny. Aspoň, co vidím a slyším v okolí.@matkabagristy teorie je super, ale z mé zkušenosti mám vypozorováno, že většina dysfatiku už IVP nemá. Prostě jim ho nenapsali. Takže klidně podobných děti může být ve třídě polovina a nic se s tím nenadělá. Protože to nikdo nemá ošetřené. Známá dala dokonce do školy dítě s dysfazií a nikomu nic neřekla, protože se bála, aby ji ho vzali a vím, že ho vzít musí, ale ona se bála, tak to zatajila. Takže se tam takových dětí může sejít víc.

situaci ve skole znam duverne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 16:27

@matkabagristy to byla reakce na to, že děti s IVP může být jen 30%. ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi