Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ředitel může udělit výjimku ze vzdělání, pokud dotyčná studuje a doplňuje si ho…
na rovinu bych také nebyla tedy vůbec nadšená mít takovou úču zrovna na hlavní předmět…!! u výtvarky nebo družinářky bych to neřešila, ale zrovna na matiku mít amatérku, to není moc dobrý…
To si taky rikam…ze u urcitych predmetu to neni problem.Ale matika a cestina je zaklad..
@Anonymní píše:
Prosim anonym, nebo smazat.
Muze ucit na druhem stupni matematiku ucitel bez aprobace? Dite rika, ze ucitelku musi porad opravovat, ze dela chyby.Neni to zadna nova ucitelka, ale proste nebyl kdo. Dekuji.
Pokud dělá chyby a opravuje ji žák, asi bych se zeptala jiných rodičů a pak šla za ředitelem ![]()
@Anonymní píše:
Muze ucit na druhem stupni matematiku ucitel bez aprobace? Dite rika, ze ucitelku musi porad opravovat, ze dela chyby.Neni to zadna nova ucitelka, ale proste nebyl kdo. Dekuji.
Může. Taky jsem kdysi učila bez aprobace, bylo to už tedy při studiu, měla jsem aprobaci na jiné dva předměty. ![]()
Školství jde do predle. V našem městě máme např. školu, kde je ředitelka aprobovaná češtinářka a česky neumí.
Mělo by to být možné jen pokud studuje. Splést se může každý, ale dělat pravidelně chyby v pořádku není.
Může, když není kde brát. Což u matikářů není.
Na druhou stranu, my třeba měli geniální a aprobovanou matikářku, všechno správně a rychle vypočítala, ale vysvětlit nic neuměla.
Pak dostala od inspekce zákaz učit matiku, a učila jazyky (a to bylo v pohodě, i bez aprobace).
Určitě ale můžete jít za ředitelem a zažádat o změnu, tím spíš pokud to zazní od více rodičů.
@listento
A co s tím podle tebe ten ředitel udělá, když nejsou lidi?
Myslíš, že nezkoušel někoho vhodnějšího sehnat?
@Anonymní píše:
naprosto bezna zalezitost. Je fakt, ze dobre skoly si hlidaji aprobovanost cj, m,aj. Ale kdyz nikdo jiny neni, sveri to nekomu bez teto aprobace.
U nás se učí bez aprobace jen pracovky, občanka, rodinná výchova (a to pouze, když aprobovaný už nemá kapacitu úvazku), jinak vše pouze aprobovaní. Záleží na tom jak řediteli, tak nám, nikdo nechceme učit mimo svou aprobaci.
Pokud ředitel nemá, kdo by tam tu matiku učil, může udělat výjimku. Pokud má ale svědomí, dávat tam někoho bez vztahu k předmětu je šílenství. Obzvlášť matika… jeden z nejdůležitějších předmětů. Nejsou lidi… matikáři, fyzikáři obzvlášť. Ředitel asi nemá jinou možnost, předmět nejde zrušit a odučit se musí. Pro toho vyučujícího to je určitě taky stres jak blázen… teda já bych nedala matiku ani v první třídě tak, aby to za něco stálo…
Já třeba učím neaprobovaně zeměpis (2 hodiny), ale troufám si říct, že dobře, srdcem, s nadšením a fakt o tom něco vím, i když jsem to nestudovala ( tehdy jsem se hlásila na AJ-Z; nakonec mám AJ-specka).
Motáte dvě věci, aprobaci a vzdělání. Pokud má učitelka VŠ titul v oboru učitelství na druhém stupni ZŠ, může učit jakýkoliv předmět a žádný předpis nikdo neporušuje.
Samozřejmě, že se každý ředitel snaží, aby abrobace a úvazky seděly, ale někdy se prostě nedá.
@Radeck píše:
Motáte dvě věci, aprobaci a vzdělání. Pokud má učitelka VŠ titul v oboru učitelství na druhém stupni ZŠ, může učit jakýkoliv předmět a žádný předpis nikdo neporušuje.Samozřejmě, že se každý ředitel snaží, aby abrobace a úvazky seděly, ale někdy se prostě nedá.
nikdo tady nic nemota ![]()