Proč až od 3 let?
- Fotoalbum (6)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Tak alergen je přeci každé druhé jídlo, to by muselo být od 3 let všechno. Měla jsem spolužačku, co měla alergii na jablka. ![]()
Taky si myslím, že je důvod legislativní. Stejně jako je na všech možných doplňcích stravy napsané, že je nesmí těhotné a kojící - prostě se to na to nechce nikomu testovat a tak tam raději šoupnou, že to nemají.
Podívala bych se na to složení a podle toho, jestli tyto potraviny dítěti normálně dávám, bych se rozhodla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak je to jak jsem si myslela - důvod není žádnej, jen normy
![]()
A ještě souhrnná reakce, na to co jste tak psaly (vše jsem pročetla a fakt děkuju za reakce ![]()
Jo - ty tyčky Rosmann mají dost soli, já sama solím strašně málo a u šunky a sýrů si to hodně hlídám. Navíc ani nevím, jestli by nebyly fakt moc tvrdý na dceru. Spíš si na nich smlsnu já ![]()
Skořice, paprika, česnek a další koření neřeším - už to vše měla, jak říkám málo solím i jídlo nám, ale prostě používám koření.
Jasný, že stačí obyč. kuku křupky, ale prostě vždy něco koupím na zpestření a vyzkoušení. Myslím, že ji to i baví - že s sebou máme balíček, v kterým je takovej výběr různých křupinek a keksíků a může si vybírat různý tvary a chutě. A mě to baví ochutnávat a zkoumat a chystat do balíčku ![]()
Ta sklenička mě prostě zaujala
Chtěla jsem vzít nějaký hotový jídlo, co jen ohřeju (jdeme na plavání a to buď vařím předem nebo oběd řeším nějakou hotovkou) a krom klasických skleniček a různých špaget v plastovejch krabičkách za 80,– tam měli todle (a stejný balení ještě bramborovou polívku) za nějakých 50,– ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meggiska píše:
No právě, tohle je seznam nejběžnějších, nejčastějších alergenů..vždyť alergii může mít člověk na cokoli, a jako promiň, taková mrkev, jablko, naprosto běžné potraviny..to pak můžou na všem jídle označit všechno, protože vždycky se najde někdo, kdo na to má alergii 🤦 😂
Tys rekla, ze skorice neni alergen. To neni pravda. Nic vic, nic min. Stačilo rict, sorry, to mi nedoslo. Ty tu místo toho mavas zakladnim seznamem pro legislativní účely, ktery obsahuje doslova jen naprosty zaklad možných alergenu. Tak o co ti jde? Skorice alergen je. Diskuze nebyla o tom, zda ty si myslis, ze ma na ni alergii dostatek lidi, nebo zda se ma označovat. Tak jsem te opravila, no boze, to tve ego fakt neprenese přes srdce?
Mimochodem ja mam na mrkev alergii silnou a stejne tak mnoho pylovych alergiku reagujících na brizu. Ale to by chtelo vytahnout hlavu ze zadku a aspon pouzit strejdu googla, kdyz uz tu chces rozdávat moudra. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Villanelle píše:
Tys rekla, ze skorice neni alergen. To neni pravda. Nic vic, nic min. Stačilo rict, sorry, to mi nedoslo. Ty tu místo toho mavas zakladnim seznamem pro legislativní účely, ktery obsahuje doslova jen naprosty zaklad možných alergenu. Tak o co ti jde? Skorice alergen je. Diskuze nebyla o tom, zda ty si myslis, ze ma na ni alergii dostatek lidi, nebo zda se ma označovat. Tak jsem te opravila, no boze, to tve ego fakt neprenese přes srdce?
Mimochodem ja mam na mrkev alergii silnou a stejne tak mnoho pylovych alergiku reagujících na brizu. Ale to by chtelo vytahnout hlavu ze zadku a aspon pouzit strejdu googla, kdyz uz tu chces rozdávat moudra.
A já zas říkám že je blbost tvrdit o každé potravině že je alergen, pak mi přijde zbytečné vůbec něco označovat, tak se laskavě uklidněte 😂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jejda lidi, kašlete na to
fakt zbytečné
alergen je JAKÝKOLIV antigen, který může způsobit alergii
za slovo antigen si můžeme dosadit „částečka“…a jelikož alergii může více méně způsobit opravdu cokoliv, nemá smysl pátrat po nějakém jasném přesném seznamu alergenů
když ta částečka způsobuje alergie u velkého počtu lidí, dostane se na seznam těch nejčastějších…a do legislativy…ale reálný seznam by byl nekonečný, fakt to neřešte…
údajně je popisována i alergie na vodu, což mi přijde skoro až neuvěřitelné, ale asi je to fakt možné…každopádně antigeny jsou naprosto na všem a ve všem, takže neřešte
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mmch, a co je antigen? – vlastně cokoliv
snad kromě temné hmoty
a černé díry
Antigeny (Ag) jsou látky, které imunitní systém (IS) rozpozná a reaguje na ně. Antigeny jsou cizorodé částice (buněk, solubilních látek), různorodé ve velikosti i chemickém složení.
Nejčastější antigeny jsou cizorodé látky z vnějšího prostředí (exoantigeny), často jsou to mikroorganismy a jejich produkty. Antigeny z organismu samého nazýváme endoantigeny (endogenní antigeny).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meggiska mrkev a jablko-alergeny, vlastní zkušenost, takže skořice proč ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Daisyy1995 píše:
@Meggiska mrkev a jablko-alergeny, vlastní zkušenost, takže skořice proč ne?
Jak říkám, tím pádem je alergen všecko a všecko si to na těch skleničkách označte, hotovo
jak psaly holky výše, alergen, antigen,..je to všechno..mě šlo jen o to, že napsala skořice je alergen, proč nenapsala i tu kukuřici, na kterou má její syn alergii, vodu (na kterou opravdu existuje alergie), rajčatový protlak (protože dost lidí má alergii na rajčata)..jen jsem zmínila, že je legislativou daný seznam alergenů a vypichovat tady další složky je nesmysl..tazatelka snad ví na co má její dítě alergii, tak složení studuje..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Většinou je to jen z důvodu toho, že výrobce chce být krytý… kdyby jsi to tak měla brát třeba u hraček tak snad na všech je od tří let… to by si dvou a půl lety neměl s čím hrát kromě chrastitek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paliska pravda, pravda s tema hrackama
mne ani tak neslo o to, ze bych se dceri bala dat, nic spatnyho v tom neni, ale dumala jsem jestli je to jen preventivne nebo je duvod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak myslim, ze debata o alergenech je mimo
nechte to radsi plavat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KraliceAlice pracuji v Rossmannu a ty tyčinky kupují matky, co mají děti v kočárku. Možná bych se bála akorát vdechnutí.
Se skořicí bych to nejprve vyzkoušila po troškách, já jí dávala dětem cca od 2let ve štrúdlu a taky v domácích přesnídávkach /jablko se skořicí.
To chilly con carne bych nekoupila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucynka25 hlavne to chilli con carne nejedla
(ale chutove to spatne nebylo) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit