Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, mám dotaz, už začínám být zoufalá.
Každé ráno mě teď mezi 5-6 ráno budí králík tím že začne hrabat v kleci. Nemám ji přímo v pokoji samozřejmě ale i tak je to dost slyšet a vzbudí mě to. Je to samička. Viděla sem na internetu nejake koberečky do klece. Pomůže to? nebo to bude jeste horsi? Taky porad lomcuje se záchodem už na něm zlomila i packy na zavěšení a má potřebu ho pořád agresivně přesouvat. ![]()
To máš ještě dobrý že začne ti začne dělat králík binec až ráno. Nám začal dupat v jednu ráno, to byl kravál, všechno se otřásalo kolem něho. Byl agresivní, pořád na někoho vyjížděl, i pes se ho bál když na něho králík zaprskal tak vzal roha. Nakonec musel jít pryč, ne na pekáč
ale na zahradu ke známým do kotce. I tak nám bylo řečeno že je to pěkný grázlík. Je to prostě kus od kusu, první králíček byl strašně hodný, a druhý takovej hajzlík. Musíš dát něco co tlumí zvuky, což je těžký, vše rozdrbou. Přesouvat ti to bude pořad odnačit to nelze. Já jsem dávala podestýlku a hodně sena, tak to hrabání nebylo nic hronýho, ale dupaní strašný, se to rozléhalo celým bytem.
Kralik hrabe, protoze je to kralik.
Vzdyt mas doma zvire, co si hrabe nory…
@Aneta1482 píše: Více
Normální chování králíka. Kdyby ses obtěžovala si před pořízením přečíst naprosté minimum. Tak bys to věděla.
@Aneta1482 píše: Více
Králík smutně vzpomíná na své prapředky, kteří žili ve volné přírodě v koloniích a den trávili hledáním potravy a hrabáním nových nor.
Myslím, že kdyby záleželo na něm, bleskurychle opustí zlatou klec, kde je sám a ještě se po něm chce, aby nehrabal a tvářil se jako plyšák a rozeběhl by se po poli za kamarády, vesele skákal a hrabal nory a to i za cenu, že může být sežrán predátory.
Pořídila bych mu pořádnou klec s hlínou na hrabání, kamarády a králičího psychoterapeuta, který mu pomůže zvládat život v zajetí. ![]()
Protoze se nudi a je vzhuru. Taky na ni muze jit rije a snazi si vyhrabat noru. Ale z vlastni zkusenosti sazim na tu nudu. Je vzhuru, protoze v tuhle dobu kralici v prirode vzhurz byvaji, a nema co delat. U nas byla resenim ohradka pres cely pokoj a casem kralik proste bydlel navolno a chodil na zachudky. Vsichni byli spokojeni. Ale tomu musis prizpusobit byt.
@Afrikana píše: Více
Králíka jsem nechala volně asi 5 minut v koupelně samotného, chtěla jsem mu vyčistit klec, za tu chvíli stihl totálně pokadit sprchový kout, rozšlapat to tam, pak vlítl ke skřínce kde se postavil na zadní a z police vyházel několik rolí toaletáku které vztekle packama rozdrbával, a když jsem tam vešla a jak mě zmerčil tak vletěl zpátky do sprchovýho koutu a prskal na mě
Zmetek jeden, tak šel do kotce.Ale asi si polepšil, od té doby neměl o samice nouze ![]()
Hrabe, protoze je to pro nej prirozene. Triska se zachodkem nejspis proto, ze ho nechce na danem miste z nejakeho duvodu. Takze zachudek zkus prestehovat, A na hrabani nam fungovalo okriknout, nebi spis oslovit jmenem v takto brzke hodine. Pres den jsme je pak nechavali hrabat na koberci, ktery meli v ohradce. Chapali to docela dobre. V noci totiz byli v kleci, do ohradky chodili pres den.
Agresivni, hlavne samice byvaji, obe samice, ktere jsme meli si poradili s nekolikanasobne vetsim psem. Ten se s nimi na blizko setkaval jen pod bezprostrednym dozorem a v leze, ale stejne kdyz vypadal pri ocichani moc nadsene, dostal od kraliku do cumaku a mel respekt.
Bylo vtipne, ze se obcas neovladl a popobehnul kolem ohradky, kdyz tam oni radili a pak stacilo jen, ze se kralicice zastavila a otocila na nej a hned se srovnal a odkracel ![]()
@mamule42 píše: Více
Ono zalezi
U kralika je zhruba do roka dulezita vychova (i na ten zachudek) a individualni pristup. Ono to sice vypada, ze to jsou plysaci, ale maji hodne svoji hlavu a co plati na jednoho, neplati na druheho. Samozrejmosti je prizpusobit zvireti navolno byt a schovat kabely, odklidit kytky, nenechat lezet v dosahu knizky, casopisy… nebo treba toaletak. Pokud nadelal bobky, nebo se vycural v mistnosti, kde to neznal, tak pravdepodobne jenom znackoval. Pokud ma kralik nejak extra vyvinuty pohlavni pud a neni s nim rozumna domluva a znackuje, pomuze kastrace a vhodny pristup. To prskani je znamka toho, ze se bal a stavel na obranu. Mela jsem doma vicero kraliku, vcetne tech ze spatnych podminek, a kdyz clovek pochopil, jak kralik uvazuje a ze vubec uvazuje a proc dela, co dela, dalo se domluvit s kazdym z nich.
@Afrikana píše: Více
Měla jsem 2 králíčky, prvního jsem si koupila malinkého, byl takový běloučký, moc hodný, kamarádil s morčaty, ale jednou jsem ho našla ráno mrtvýho, večer ještě žebral o jídlo, nevypadal že by mu něco bylo, nebyly mu ani 3 roky.Ale toho druhýho jsme si vzali už asi ročního, z rodiny nám ho vnutili že se ho bojí. Děcka mu věčně mlátili do klece, tak jsem si ho vzala, protože když jsem ho vzala do náruče tak byl najednou hodný, celý se třásl, myslela jsem že se uklidní když mu nebude nikdo ubližovat. Chvíli byl klid, uklidnil se, ale po roce se začal chovat agresivně, to dupání bylo fakt hrozný, začal každou noc po jedné ráno a rozléhalo se to po celým bytě, nechápu jak to dokázal. Pes už byl z něco na mrtvici, seděl a knučel. Tak už jsem žádnýho jinýho králíka nechtěla, stačí že máme psa, morčata, potkany, křečky a rybičky
A pořád doma opakuji že jestli nějaké zvířatko umře, nový nebude, už to opakuji 10 let a pořád se počet zvyšuje. Nevětší počet byl u potkanů, kdy jsem sice 3 od chovatele koupila, chtěla jsem pouze samce, jasně proč by mi tam nešoupnul samici prý omylem, jenže než jsem to zjistila bylo pozdě.
Pouštět z klece.Pak jsem ještě někde viděla, že se dělají takové hrabací krabice..pro odvážné s hlínou nebo pak s listím papírem, stare hadry, hrabací podložky…a když začne, tak mu to dát někam do výběhu nebo do koupelny kde nemůže nic moc udělat, prekousat a jít spat…
A pak ráno zklidit event. skody vyhazeneho bordelu z krabice
Ne nadarmo se říká „jak ti dupou kralici“? ![]()
Tak koukám, že se dělají i originál, které můžeš koupit už hotové..
@Cenarius ježiš tady je někdo zbytečně agresivní 😀 samozřejmě, že jsem si nejprve vše načetla a ne teď protože to není náš první králík. Zajímalo by mě jak by bylo Vám kdyby Vás pravidelně brzo ráno budil ☺️ jen sem se slušně zeptala jestli někdo nemá nějakou radu, zkušenost či vychytávku ![]()