Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
intolerance laktozy uplně zjistit nejde. Dcera byla na testech, je to z krve… ale je to jen genetický test, kdy ji zjistili nějakou střední hladinu, ale je to stejně takové bud anebo co bude tolerovat, jen gentetický má dáno že asi tím možna bude trpět… ale je to jen o tom to zkusit. Ona byla rok na bezlaktozové dietě, po nemoci. A po roce nám lékařka řekla že musíme jedině zkust.. a díky bohu je to ok. Ale říkala, že nějaká nemoc to zase může vyvolat. Ale stravovat se bezlaktozy není tak těžké… uvaříš vše v pohodě, já tak ten rok vařila pro celou rodinu. Dneska koupíš vše od mléka, másla, smetan… a když jsme jeli na dovolenou měla laktázu v tabletkách, jen si dala půlhodinu před jídlem tabletku a pohoda.
Hele mě se to děje, pokud baštím pečivo (hlavně doma pečený chleba, ale dělají mi to i normální rohlíky) a přílohy. Ale v rodině máme intoleranci k lepku. Tak se těmhle jídlům vyhýbám.
Asi by to chtělo toho doktora.
Zkusila bych probiotika, zvlášť pokud jíš hodně bílkovin nebo čerstvou, tepelně neupravenou zeleninu.
@Anonymní píše: Více
Bude to asi kombinace více věcí. Zkusil bych zapracovat na trávení (fermentovaná strava, zakysané výrobky, ideálně neslazené, bylinkové čaje proti nadýmání) a samozřejmě s tím bude souviset i ta psychika, kdy tím strachem se to tím spíš stane.
Pokud by po dvou týdnech, max. měsíci nepřišlo zlepšení, tak určitě k lékaři.