Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Určitě to může být psychické. Měla jsem a občas i mám stejný problém.. ![]()
Jo, psychika to ovlivní. Já jsem vždy ze stresu strašně nafouklá 🙈
Překonat stud a lékaře vyhledat. Tady těžko odhadneme, jaká je příčina problému.
Může to být určitě psychika. Čím víc, na ti myslíš, tím spíš se to stane… ![]()
Ale důvodu může být spousta. Třeba to prý ovlivní i to, když člověk při jídle hltá, protože polyká víc vzduchu… Nebo to zaky ovlivní, jestli piješ sycené nápoje, ale to je asi jasné…
Mně se to objevilo po dětech, pořád nafouklé břicho, děsné větry, častější lítání na velkou. Byla za tím intolerance laktózy. Piju jenom mléko bez laktózy a pokud někde sním něco s laktózou, vezmu si Laktazym (enzym laktáza od Dr. Maxe). Moje tělo si ho neumí vyrobit. Od té doby mám pokoj. Intolerance laktózy se nedá zjistit jinak, než ji min. na měsíc vysadit a sledovat, jestli se obtíže zlepší. Zkus to.
Děkuju. Věřím, že teď už to hodně i psychika je, ale začala jsem na to hodně myslet, až když se mi to začalo dít.
Jinak intoleranci laktózy nemám, zjišťováno na imunologii
@Anonymní píše: Více
Nepleteš si to s alergií na mléčnou bílkovinu? Mně doktorka řekla, že intolerance laktózy se dá zjistit jen jejím vysazením. Nejedná se o alergii. Tělo jenom nedokáže strávit mléčný cukr, protože nevytváří dost enzymu laktáza.
Můžeš zkusit užívat probiotika, ale na tvém místě bych opravdu k lékaři zašla. Píšeš, že jsi nějakou dobu po porodu, takže už určitě nejsi stydlivá holka
Prostě řekneš, že tě trápí plynatost a ovlivňuje ti to negativně běžné fungování, na tom není nic trapného. Držím palce ![]()
Hormonální změny po porodu můžou spustit intoleranci laktózy. Stalo se to nejen mně, ale i sestře a mamince po dětech. Takže adi i genetika.
@Anonymní píše: Více
Lze zjistit i genetickym testem… Primo na intoleranci jsem si nechala delat..
Mně se tohle, naštěstí jen občas, děje poslední dva roky, kdy mi vzali ženské orgány a pokleslo pánevní dno. Určitě bych to na gynekologii zmínila.
Je to krajně trapné, ale už fakt nevím, co dělat a asi chápete, že se mi to moc nechce konzultovat face2face s lékařem. Poslední dobou (půl roku) pořád prdím a nejde to udržet. Při ležení, sezení, uklízení, cvičení, bohužel i sexu
hlavně pokud mám třeba nějak hodně roztažené nohy (a je to normální prdění, ne ten vzduch z vagíny). Už se tak šíleně stydím, že se sexu vyhýbám. Ať jím cokoliv nebo preventivně půl dne před sexem nejím, prostě to nejde zadržet
jsem 6 let po porodu, dřív jsem tyhle problémy vůbec neměla, přišlo to zčistajasna. Teď už to je možná i psychické, může být? Protože na to furt myslím