Proč zaměstnavatel nabízí DPČ a ne DPP?

257
9.6.18 23:01

Proč zaměstnavatel nabízí DPČ a ne DPP?

Holky mohla by mi některá prosím vysvětlit, ideálně seslským rozumem :D proč zaměstnavatel nabízí DPČ, když z toho co jsem zatím všude možně vyčetla je DPP výhodnější jak pro zaměstnavatel tak pro zaměstnance?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2478
9.6.18 23:03

@adgamka nelimituje ho třeba rozsah hodin?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
9.6.18 23:09

Upřipmně moc tomu právě nerozumím. Jsem domluvená, že bych měla odpracovat min. 40 hodin za měsíc, přes léto a od září bych šla normálně na smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
9.6.18 23:11

Výhodnější je jednoznačně DPČ. Při výdělku nad 2.500 Ti jde do důchodu, ale taky na podporu v nezaměstnanosti, na mateřskou apod., což se může hodit. Stejně tak jako fakt, že máš zaplacené od zaměstnavatele zdravotní pojištění. DPP je výhodná jen pro zaměstnavatele a co do zaměstnanců, tak pro studenty, matky na RD a možná některé důchodce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
9.6.18 23:15

@lootseek Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.18 23:24
@adgamka píše:
Upřipmně moc tomu právě nerozumím. Jsem domluvená, že bych měla odpracovat min. 40 hodin za měsíc, přes léto a od září bych šla normálně na smlouvu.

Tak bacha at na tebe neudelaji nejakou habaduru, aby nechteli jen brigadnika pres prazdniny. Mne takhle ojebali v poslednim zamestnani. Cekali, jestli si exkolegyne rozmysli vypoved, kdyz si ji rozmyslela a stahla ji, tak mne uz smlouvu neprodlouzili. Takze bych to od nich chtela pisemne. Inko nebo nezverejnovat :roll:

• Citovat
  • Upravit
75628
10.6.18 00:10
@Anonymní píše:
Tak bacha at na tebe neudelaji nejakou habaduru, aby nechteli jen brigadnika pres prazdniny. Mne takhle ojebali v poslednim zamestnani. Cekali, jestli si exkolegyne rozmysli vypoved, kdyz si ji rozmyslela a stahla ji, tak mne uz smlouvu neprodlouzili. Takze bych to od nich chtela pisemne. Inko nebo nezverejnovat :roll:

DPČ by měla určitě písemně, je to smlouva jako každá jiná - ale pokud ji sepíšou na dobu určitou (vůbec nevím, jestli jde DPČ napsat na dobu neurčitou :think: ), je jí to stejně prd platné.
Každopádně jak píše @lootseek - DPČ je jednoznačně pro zaměstnance výhodnější, než DPP, klidně ji můžeš mít jako hlavní pracovní poměr, jenom je pro obě strany jednodušší ji ukončit a často z ní nevyplývá nárok na dovolenou - zakladatelko, dobře si přečti, co v té smlouvě podepisuješ. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.18 00:21

@sirikit mela jsem DPČ na dva mesice s patnactidenni vypovedni lhutou z obou stran. Osm dni pred koncem mi rekli, ze kolegyne vypoved stahla a ze to mam behem dalsiho dne predat a pak uz nechodit. Ani jsem se nechtela dohadovat a radeji sla, kdybych byla v normalni zkusebce, tak by to se mnou taky mohli ukoncit ze dne na den.

• Citovat
  • Upravit
19788
10.6.18 11:57
@adgamka píše:
Holky mohla by mi některá prosím vysvětlit, ideálně seslským rozumem :D proč zaměstnavatel nabízí DPČ, když z toho co jsem zatím všude možně vyčetla je DPP výhodnější jak pro zaměstnavatel tak pro zaměstnance?

To není pravda, že nějaký smluvní typ je výhodnější, než jiný. Kdyby za všech okolností byla DPP pro obě strany výhodnější, než DPČ, tak by nikdo DPČ nenavrhoval, ani neuzavíral (leda by své situaci anebo tomu, co je pro něj výhodné, nerozuměl).

Proč druhá strana navrhuje určitý typ smlouvy zjistíte nejlépe tak, že se jí na to zeptáte.

Ale jak už zde bylo napsáno: DPČ není limitována počtem hodin. To, že je spojena s odvody, může být podle okolností nevýhodou i výhodou. Do určité výše měsíční mzdy jde o nekolidující zaměstnání.

pokud jste přesvědčena, že jiný typ smlouvy je pro obě strany výhodnější, pak můžete svůj názor druhé straně sdělit a podepřít argumenty. A dozvíte se, proč si to druhá strana nemyslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
10.6.18 11:59
@adgamka píše:
Domluvená můžeš být na čemkoliv, dokud nemáš tu smlouvu černou na bílém, tak nemáš nic:
@Anonymní píše:
Tak bacha at na tebe neudelaji nejakou habaduru, aby nechteli jen brigadnika pres prazdniny. Mne takhle ojebali v poslednim zamestnani. Cekali, jestli si exkolegyne rozmysli vypoved, kdyz si ji rozmyslela a stahla ji, tak mne uz smlouvu neprodlouzili. Takze bych to od nich chtela pisemne. Inko nebo nezverejnovat :roll:
@Anonymní píše:
@sirikit mela jsem DPČ na dva mesice s patnactidenni vypovedni lhutou z obou stran. Osm dni pred koncem mi rekli, ze kolegyne vypoved stahla a ze to mam behem dalsiho dne predat a pak uz nechodit. Ani jsem se nechtela dohadovat a radeji sla, kdybych byla v normalni zkusebce, tak by to se mnou taky mohli ukoncit ze dne na den.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75628
10.6.18 12:27

@eumedon Já mám třeba specifické zaměstnání v tom, že jedu vyloženě na výkon, pracovní dobu určit z definice nejde, projekty se různí časovou i faktickou náročností a podle toho jsou honorované, k tomu se proplácejí cestovní náklady (za využití vlastního osobního auta), takže většina kolegů pracuje na DPP nebo na ŽL (já donedávna výhradně volná noha a ŽL)
Jenomže v dnešním hladu po lidech, ochotných a schopných podat nějaký ten pracovní výkon, měla firma potřebu nějak si je aspoň částečně zavázat - protože většina z nás pracuje pro několik firem a logicky si obvykle vybírá snazší a lépe placené projekty, protože nás prakticky není možno postihnout za neplnění.
Takže mi bylo navrženo právě DPČ, kdy při kvalitním plnění práce a neodmítání projektů mám o 20% vyšší honorář, než kdybych pracovala na ŽL (v případě, že projekt odmítnu nebo práci odvedu nekvalitně, mi bonus 20% vyplacen není - což se neděje na základě ústní dohody, ale mám to výslovně uvedeno ve smlouvě) a neplatím zdravotní, sociálního jenom poměrnou část, protože souběžně dál pracuji jako OSVČ pro několik dalších zaměstnavatelů. DPČ mám vedenou jako hlavní pracovní poměr.

V tomto případě to je výhodné pro obě strany - ale opravdu je potřeba záležitost promýšlet případ od případu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
10.6.18 12:42
@sirikit píše:
DPČ by měla určitě písemně, je to smlouva jako každá jiná - ale pokud ji sepíšou na dobu určitou (vůbec nevím, jestli jde DPČ napsat na dobu neurčitou :think: ), je jí to stejně prd platné.

Podle tohoto lze.

Cituji: V praxi je využívána jak pro krátkodobější zaměstnávání brigádníků, tak i pro stabilnější – déletrvající pracovněprávní vztahy, včetně těch sjednávaných na dobu neurčitou.

A v zákoníku práce, pokud vím, není nic o tom, že nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75628
10.6.18 13:10
@eumedon píše:
Podle tohoto lze.

Cituji: V praxi je využívána jak pro krátkodobější zaměstnávání brigádníků, tak i pro stabilnější – déletrvající pracovněprávní vztahy, včetně těch sjednávaných na dobu neurčitou.

A v zákoníku práce, pokud vím, není nic o tom, že nelze.

No vidíš to, díky! :kytka:
Já ji mám napsanou do 31.12. a předpokládám, že pokud budou mít obě strany zájem, bude se dál prodlužovat.
Upřímně myslím, že se na mně tuhle formu spolupráce firma učí, v historii to nemá precedens, doteď fungovala, jak jsem psala výš, spolupráce na DPP nebo ŽL.
Sama jsem dlouho přemýšlela a počítala, jestli to takhle vůbec chci :think:,ale vzhledem k důchodu za horizontem jsem usoudila, že jako zaměstnanec budu mít ve výhledu důchod přece jenom vyšší, což rozhodlo.(Nebavime se o honorářich na úrovni minimální mzdy).
Pokud se vrátíme zpět k ŽL, nedá se nic dělat, ale zatím v téhle verzi vidím víc výhod než nevýhod. Ale já si třeba prozíravě platím i nemocenské pojištění v minimální výši pro případ, že by zaměstnavatel (který za mě platí nemocenské ze zákona) odstoupil od smlouvy, jeden měsíc bych v termínu nestihla doplatit NP a tím bych další 3 měsíce vlastně nebyla nemocensky pojištěna. Nene, člověk si musí ohlídat všechny možnosti krizového vývoje. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
10.6.18 16:19

Děkuji všem. Nemám strach, z nějaké habaďůry :) chtěli mi dát smlouvu na HPP už od června, ale z mé strany byly různé překážky kdy jsem tu nabídku nemohla příjmout a tak mi nabídli takovéto řešení s tím, že od září ty překážky už nebudu mít a tak můžu jít na HPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
10.6.18 16:38
@adgamka píše:
Děkuji všem. Nemám strach, z nějaké habaďůry :) chtěli mi dát smlouvu na HPP už od června, ale z mé strany byly různé překážky kdy jsem tu nabídku nemohla příjmout a tak mi nabídli takovéto řešení s tím, že od září ty překážky už nebudu mít a tak můžu jít na HPP.

Hmm, habaďůra. Jak u tebe, tak u nich se do září může ledacos změnit. Že v září s tebou neuzavřou smlouvu, kterou ti nabízejí teď, to bych nenazval habaďůrou. Stejně tak, jako u tebe překážky do září asi odpadnou, tak u nich mohou do září vyvstat.
Jisté to nemají oni, a jisté to tudíž nemůžeš mít ani ty, dokud nemáte nic podepsáno. Resp. jisté je jen to, co je podepsáno.
Ale ať ti to teda klapne. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat