Prodat byt či ne?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.8.17 01:29

Prodat byt či ne?

Ahoj.
Píšu, protože bych ráda znala názor dalších lidí.
Zdědila jsem byt v Praze. Původně jsem měla v plánu ho zrekonstruovat a pronajímat. K bytu mám i citový vztah.
Jenže to vypadá, že se s manželem rozejdeme a já mám několik mmožností a nevím, co zvolit.
1. Zrekonstruovat byt (půjčku na to dostanu), pronajat si byt ve městě, kde teď bydlím-tím děti zůstanou ve své školce a prostředí
2. Prodat byt a koupit si byt ve městě, kde žiju, ovšem toto město nemám moc ráda a nevím, jestli tady chci prožít zbytek života.
3. Prodat byt a koupit si dům ve vesnici poblíž tohoto města
4.Prodat byt a koupit si dům úplně někde jinde a asi začít podnikat ve svém obooru, což znamená nevydělat si pár měsíců ani nasuchý chleba. Takže bych musela mít značnou rezervu z prodeje bytu.
5.Prodat byt a koupit si dům se svoji máti, z čehož bychom se obě zbláznily.

Děti samozřejmě touží po zahradě a já taky. Zároveň si myslím, že byt v Praze se vždycky hodí. Další okolnost je, že pravděpodobně během pár let budu mít peníze z investice a budu mít možnost koupit si dům nebo byt.

Dětem je teď 4 a 6let, takže zahradu by potřebovaly teď. :think:
Nebo jak udělat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, tj. abych nemusela prodat byt a zároveň měla zahradu :think:
Nejraději bych byla, kdyby nám to s chlapem klapalo a přestěhovali bychom se do baráku, tak jak jsme si plánovala-to bych byt hned prodala, za to by mi to stálo…ale jako single nevím do čeho jít… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
474
31.8.17 01:39

Mam dceru, bude ji 6..Bud bych si byt nechala a zrekonstruovala a pronajimala a zustala kde ses..Nebo prodala a koupila si baracek za Prahou, pro deti idealni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.17 04:56

Byt bych zrekonstruovala a pronajimala a z najmu platila hypoteku nebo pronajem nejake radovky se zahradkou. Je to schudne nebo je tam nejake „ale“, ktere nevidim? Dokud bych nevedela, kde chci trvale zit, tak bych byla s koupi opatrna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
31.8.17 06:05

Takže realisticky:

• Barák na vesnici je blbost. Zblázníš se, protože pokud zůstaneš sama (aspoň na nějakou dobu), budeš dětem dělat taxikáře, budeš vázaná na jejich přepravu do škol/školek kroužků atd. Minimálně školák navíc bude mít houby čas na hraní: bude to škola - družina - úkoly - spát. Výběh ven budou mít obě děti ve školce/školce, na víkendy můžete jezdit na výlety nebo na návštěvy k lidem, co domek mají. (Předpokládám, že budeš pracovat.)
  • Pokud máš k tomu bytu citový vztah, neprodávala bych. Byt v Praze se hodí (samozřejmě záleží na lokalitě, stavu atd.), a prodej za relativně vysokou cenu ve chvíli, kdy i ostatní nemovitosti jsou nahoře, není žádná výhra.
  • Souhlas s @BloomingGorgeous : Kupovat byt/dům, když nevím, kam se já i děti vrtneme (jaké mají děti talenty a záliby - kde je budou moct rozvíjet?), nemluvě o případném dalším vztahu s někým jiným (nebo už někoho máš?), je podle mě docela riziko. Přimlouvám se za nájem (na byt s předzahrádkou nebo činžák s vlastním kouskem zahrady pro obyvatele domu by nebylo?), a třeba pro začátek tam, kde jste teď: pro děti to nebude další změna (dost na tom, že se táta a máma rozejdou).
  • Co by na případné stěhování říkal otec dětí? O tom tu nic nepíšeš, ale s možností přestěhování operuješ - je to nicméně věc, se kterou by manžel musel souhlasit! Nemůžeš jen tak vzít děti někam jinam.
  • Na druhou stranu, pokud si byt necháš, s příjmy z nájmu bych tak echt moc nepočítala. Pokud bude úvěr na rekonstrukci a pokud jde o byt např. v zaúvěrovaném domě (půjčka na zateplení apod.), počítala bych, že nájem nebude o tolik vyšší než náklady + splátky půjčky (předpokládám, že když už rekonstrukce, tak pořádná - rozvody atd.).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
31.8.17 06:25

Být si nechat a pronajímat sama si pronajmout domek někde v tom městě kde jsi teďka, ale osobně bych být zrekonstruovala a šla bych tam s dětmi. Děti jsou malé a zatím to pro ně nebude takový šok. ten přechod pak už se do Prahy nedostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
31.8.17 06:32

@kintly IMHO bude příležitost ještě ve chvíli, kdy menší půjde do školy. A to už by mohli mít s mužem vyjasněné poměry a i to, jestli by se stěhováním souhlasil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
31.8.17 07:00

Já bych se s dětmi odstěhovala do Prahy. Tonke možnost co mi u tebe chyba.

Jinak z možností conjsi nabídla tak když byt zrekonstruuješ tak pak ti nájem pokryje s největší pravděpodobností náklady bytu. Takže jedině investice do budoucna.

Pokud se do Prahy nechceš stehovat. Tak raději byt prodat a koupit dům ve městě kde teď jste

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
31.8.17 08:09

Nemáš v tom zatím vůbec jasno a spousta věci se u vás ještě muže změnit. Byt bych si nechala a pronajala si zatím byt se zahradou v místě, kde bydlíte ted.
S rekonstrukcí bytu nevím, pokud není v dezolátním stavu, tak bych zatím nerekonstruovala.
Kamarádka takhle zrekonstruovala a po pěti letech pronajímání je byt zase v hrozném stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
31.8.17 08:31

Obecně: nemovitost ponechat, či směnit za jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.17 22:48

Díky všem za názory. Potřebovala jsem to hodit na papír/monitor. Do Prahy se zatím stěhovat nechci, jednak tam není park hned u baráku jako máme teď a za druhé práci bych měnila asi jen s vidinou vlastního podniku. Což v místě, kde byt je, moc nejde.

Možnost domečku mě nenapadla, díky :kytka:. Nějak jsem byla zafixovaná na byt. Řešení by to bylo.

Byt rekonstrukci potřebuje, a bude včetně elektřiny, podlah a všeho…

Byt v Praze prodám za sumu, za kterou si ve svém městě koupím domek s betonovám dvorkem 10m2 a ještě před rekonstrukcí.

Manžel zatím nemá jasno v ničem, chce se rozejít, ale zbytek si mám vymyslet a zrealizovat já! :cert:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.9.17 21:15

Tak jsem asi vymyslela řešení, ale nevím, jestli do toho mám jít nebo ne. Tak si ráda zase poslechnu další názory.
Byt v Praze si nechat a zrekonstruovat, z pronájmu splácet půjčku na opravu a pronájem bytu pro mě a děti ve městě, kde teď bydlíme. Ovšem je to na hraně, když mi vypadne příjem z pronájmu.
Prodat jiný (mini)byt, který mám v OV a ve kterém doufám nikdy bydlet nebudu. A z toho koupit chatičku a zbytek si nechat jako rezervu. Ale tím přijdu o příjem z jeho pronájmu.

Chata by byla jako „výběh“. Akorát nevím, jestli to je dobrý nápad, a pokud jo, tak jestli v/hned za městem nebo někde dál… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
332
5.9.17 21:34

Prodat byt v Praze, když tam bydlet nechceš a koupit dům ve městě, kde se ti libí, teď je vhodná doba na prodej, ceny bytů jsou na nesmyslných cenách a věčně růst nebudou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
5.9.17 21:46

No záleží kde máš ten druhý byt. V Praze je po bytech teď sháňka, jsou tu strašně drahé. Takže byty před rekonstrukcí jsou v kurzu.
A co prodat oba byty a koupit si něco vlastního a nechat si rezervu?

Mě by na tvém plánu vadilo to, že vlastní pronajímáš a sama si pronajímáš. Sice máš zisk z bytů, ale sama pak investuješ do cizího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.17 21:54

Já si myslím, že plánovat můžeš, co chceš… Já bych otevřela reality a podívala se, co je na prodej, podle toho bych se rozhodla… Chatu i byt můžeš klidně hledat i dva roky.

Musíš si to plánovat tak, abys stihla udržovat, to co máš. Nemá cenu mít např. chatu když nebudeš mit na opravy a sekání trávy atd. Všechno potřebuje čas i peníze. Já bych si spočítala nejen náročnost peněz, ale i času. A vybírej podle sebe, děti za pár let budou mít jiné zájmy.

Osobně si myslím, že byt můžeš zrekonstruovat, ale nájemník ti ho stejně vybydlí, takže co vyděláš na nájmu, to se potřebuje na bytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.9.17 06:31

Hele já teda nevím, kde ten byt máš - ale opravdu bys za pronájem dostala tolik, aby Ti to splácelo půjčku a Tvoje bydlení?! Byt na Kladně nebude úplně levný, u bytu musíš počítat i s poplatky (fond oprav atd.)…

Jinak mně by obecně varianta byt (přes týden blízko pro děti do kroužků atd.) + na víkend na chatu přišla ideální.

To, že někde pronajmeš a jinde platíš pronájem, mě nepopuzuje, protože ty nemovitosti jsou v různých městech: pokud máš někde zázemí a jinde byt, tak je logické, že se to nedá „vynulovat“, jak píše @Netopirek . A koupit si svoje, když nevíš, kde chceš být do konce života (IMHO na studia děti stejně půjdou do Prahy, Kladno není Olomouc nebo Plzeň), to je podle mě nesmysl - pronájem Ti dá možnost nasměrovat si život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí