Prodat byt v OV a koupit družstevní?

Anonymní
21.5.26 22:30

Prodat byt v OV a koupit družstevní?

Ahoj, s manželem nam to jiz delší dobu nefunguje. Jedine řešení bude buď odluka nebo rozvod. Tedy bydlíme v bytě, ktery koupil před manželstvím. Ja mam svuj malý byt, pořízeny take před manželstvím. Mam ted možnost koupe většího bytu ale je družstevní. Do tohoto bytu bych šla bydlet a mela tam i nase společné dítě v rámci stridavky (ideálně bych se chtela stridavce vyhnout, ale to je jiné tema). Koupi tohoto bytu bych financovala uverem a prodejem mého malého bytu. Všechny právní úskalí koupě DV za trvání manželství znám a verim, ze bychom se s manželem domluvili. Otázka zní, slu byste do prodeje bytu v osobním vlastnictví a koupi družstevního? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7
21.5.26 23:11

Myslím, že je důležité prostudovat stanovy družstva, o jak velké družstvo se jedná, jaký má majetek atd. Podle toho bych se rozhodovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
21.5.26 23:11

Nevýhodou bytového družstva je, že tě může družstvo vyloučit, porušíš-li hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu (jelikož krom toho, že jsi členem družstva, jsi i nájemcem a družstvo tvým pronajímatelem).

Další nevýhodou je, že takový byt nemůžeš zastavit pro účely další hypotéky (v některých případech je však možné zastavit podíl). To ale asi není něco, co by tě muselo trápit.

Plánuje v budoucnu družstvo převod do osobního vlastnictví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
22.5.26 05:15

Já vidím v družstevním bytě výhody, oproti OV. Družstvo může, dle stanov, vyloučit problémové nájemníky a nebo podnájemce (pronájem bytu v DV lze jen se souhlasím družstva). Bydlím v bytě v OV a nad sebou mám velmi problémovou nájemnici, majitelka bytu to neřeší a nikdo s tím nemůže nic udělat. Takže příště bych volila rozhodně DV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65206
22.5.26 05:57

No ale pokud teď koupíš být, před rozvodem, bude to společný majetek, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3862
22.5.26 08:57

U nás ve městě je 90% bytů pod družstvy. Máme 2 byty pod družstvem. V jednom bydlíme, druhý pronajímáme. Vůbec s tím nemám problém. Všechny domu jsou zrekonstruované, o domy se družstvo stará. Poplatky za byt vč. energií mě za byt 3+1 vychází na cca 6700 Kč. Což si myslím, že je luxusní. Ale chce si to prostudovat. Nedávno mi kamarádka říkala, že jejich družstvo nepovoluje byty pronajímat. U nás s tím není problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3537
22.5.26 09:20

Máme byt v družstevním vlastnictví a žádné úskalí nevnímám. Naopak družstvo se stará, máme i příjem z pronájmu nebytových prostor, takže už roky neplatíme fond oprav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186
22.5.26 10:40
@Anonymní píše: Více

a jak malý je ten byt v OV? :think: v případě malého dítěte a střídavky bych se zatím přestěhovala sem a pokud by do budoucna nestačil, řešila bych to až po rozvodu a vypořádání SJM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
22.5.26 10:42

Přijde mi družstvo lepší v tom, že má páky na problémové podnajemce, nájemce, nepustí do baráku airbnb a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
22.5.26 10:47

Zakladatelko, jak veliký je ten byt? Do družstevního bych nešla, OV je OV. Myslím, že ve dvou se se synem do bytu vejdeš a navíc v rámci střídavky, to tím spíše. Až bude dítko veliké, tak se osamostatní a Tobě bude byt stačit. A bude Ti říkat pane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.26 11:40
@Keyllah píše: Více

Nutně se stěhovat hned nemusím. Ten malý byt je 1kk (30m) a je na druhé straně města. Dítě by muselo bud dojíždět pres hodinu do školy a nebo mit 2 školy a nebo změnit současnou. Což ani jedno nechci. Úskalí prodeje a koupi v manželství vím. Ale věřím, ze bychom si snad nedělali problémy, i když jeden nikdy neví. Na druhou stranu ono toho majetku k dělení je více. Takže je prostor k vyjednávání. Přinejhorším nechám vse manželovi a nechám si jen ten případný DV byt.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.5.26 11:40

Ja teda nevidím žádnou výhodu družstevního bydlení, možná tomu nerozumím, ale podle mě družstevní byt ani nemůžeš pronajímat a nemá takovou hodnotu jako být ve vlastnictví…

• Citovat
  • Upravit
41186
22.5.26 11:41
@Anonymní píše: Více

bydlet v nájmu a svůj OV pronajímat? než se vše vystříbří? za mě jsou nejhorší očekávání, neb když dojde na lámání chleba, hodně dokáže ten druhý překvapit…nedávala bych chlapovi žádnou munici na víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.26 11:43
@884135 píše: Více

Ano take si říkám, ze ov je ov. Na druhou stranu, v DV jsou asi vetsi páky na problémové lidi. Současný byt OV pronajímám. Tam je super, ze mi do toho nikdo nekecá. Pokud bychom se s manželem nakonec nerozvadeli, pak bych ten případný byt SV take rada pronajala. Ale tam uz maji podmínky. Každý rok by mi museli podnájem schválit. :roll: což mi prijde jak za minulého režimu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.5.26 11:46
@Keyllah píše: Více

Taky možnost. Byt v OV pronajímám. Mam tam super nájemníka, téměř bez práce. Ale je fakt ze z 1kk uz vic nedostanu. Nájemné je na sve hranici. Pronájem asi ok, i když nikdy jsem tak nebydlela, kromě studentských let. Na Pronájem by mi příjem ze současného malého bytu v OV nestačil. Musela bych Dost doplácet. Vlastně neco ve výši případneho úvěru na ten byt v DV. Mozna víc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna