Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj mám dceru, která má 8 let, má Aspergerův syndrom a bývalý manžel se rozhodl, že chce střídavou péči. Bylo mu vyhověno. Byly jsme u odvolacího soudu, měli jsme posudky od psycholožky, soudní znalkyně, lékařské zprávy(otřes mozku, facky, ubývání na váze). Soud se zeptal na názor OSPODU, který řekl, že i když jsou u otce problémy, tak nevidí důvod, proč by nemohla probíhat SP. Po soudu šla za exmanželem a říkala mu „to nám to dobře vyšlo, že?“ Nepřijde mi to jako normální chování. Dcera začala mít stavy, kdy před odjezdem k otci si začne dělat záděry do krve a říká, že by se raději zabila, než aby jela k otci. Co můžu dělat?
Motivovat dceru ke kvalitnimu vztahu k otci jako rovnocennemu rodici a redevsim neprenaset na ni nijak, ani nevedome, svoje vlastni negativni pocitu k nemu.
To chápu, ale když ji fackuje i za to, že špatně napíše nějaký písmena tak nevím jak ji motivovat, aby tam chtěla jezdit. A nadávky jsou na denním pořádku
Jestli ji mlátí, tak bych to řešila dál. Odvolat se, dokumentovat a doufala bych, že to OSPOD nebo soudy začnou brát v potaz.
Pokud ji fackuje a nadává jí, tak ji motivuješ jen těžko, aby k němu měla dobrý vztah a chtěla k němu… ![]()
Pokud má stavy, kdy si ubližuje a vyhrožuje sebevraždou, tak určitě psycholog.
Jinak vydržet do 12 let, kdy by soudy měly více přihlížet k názoru dítěte.
Proč jste se rozešli a jak to probíhalo? Jak je to dlouho, co jste od sebe? Jak to bylo s péčí doteď?
Jak moc manžel chápe co je to a co obnáší Aspergerův syndrom? Jak se dcera projevuje ve škole týden, co je u tebe a u táty? Má asistentku? Co ona na to?
Toto je opravdu pravda? „Byly jsme u odvolacího soudu, měli jsme posudky od psycholožky, soudní znalkyně, lékařské zprávy (otřes mozku, facky, ubývání na váze).“
@Jolis35 píše: Více
jestli o otci špatně mluvíš před dcerou, to taky dělá bohužel na psychiku dítěte hodně
jinak ti věřím, že ji třeba i nepřiměřeně trestá - v tom případě to nafotit (šrámy, modřinu..), zajít s ní lékaři a psychologovi, abys měla v ruce papíry na to, že dítě u táty trpí a až budeš mít tohle k dispozici, požádat oficiálně o změnu pracovníka na Ospod (může se stát, že je zaujatá, jsou to pořád jen lidi a lidský faktor tam funguje), nedělat to konfrontačně, prostě slušně a v dobrém (aby si „nezasedly“ i ty další´)… věřím, že to musí být hodně náročné v takové situaci dítě pozitivně motivovat, zkusila bych normálně promluvit i s ex, aby volil jiné metody, nebo to vážně budeš řešit… Hodně štěstí.
@Aries6 píše: Více
Ano je to všechno pravda. Byl to nevěrník. Od sebe jsme 5 let a předtím to šlo. Byla u něj každý druhý víkend, ale co se znovu oženil, tak dělá problémy. Ve škole asistentku má, otec nerespektuje ani žádné návyky, které má u mě. Podala jsem i stížnost na OSPOD tak čekám na odpověď. Jinak přemýšlíme s právníkem o novém návrhu
tak víme komu svěřili holčičku Viktorku a jak to dopadlo… a taky byl soud upozorněn a varován…
@Lucy75 píše: Více
Tam jde o to, že pracovnice OSPOD je v kanceláři s nejlepším kamarádem ex a všechno ví. A otázky dceři pokládá špatně. „Máš maminku a tatínka oba stejně ráda a chceš s nima být stejně, že?“ Při její diagnóze to prostě nejde
A co vyjádření školy, to by nemělo váhu? Jak jsi spokojená s asistentkou? Je to někdo, kdo je s ní cca 4-5 hodin denně, tak musí hodně vidět změny a další.
Aktuálně se dělá velké halo okolo tělesných trestů. Pokud máte prokázané fackování, tak to snad musí soud brát v potaz.
Jen se zeptám. Nemám s tímto vůbec zkušenosti. Ty jsi u tohoto rozhovoru byla, že víš, jak se ptá?
To, že je pracovnice OSPODU s někým takovým kamarádí není napadnutelné - jako zaujatost?
Ze školy byly taky posudky. I z družiny (chodí jenom když je u něj a platím to já) a soud řekl, že ho zajímá pouze názor OSPODU
Bylo to slyšet přes dveře. Myslím že ani není normální, aby mi pracovnice OSPOD volala v neděli do práce a vyhrožovala, že pokud dítě nedám otci na tábor tak to proti mě použije u soudu,… (Bylo to její soukromé číslo a zavolal ji to kolega)