Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Kalkulačka výživného
Jestli má 55000,– čistého, reálné to je, ale asi tam bude záležet na více faktorech, domluvíte se, nebo to půjdete k soudu? Existence dalšího dítěte je pro soud zásadním faktorem. Soud bude muset zajistit, aby stanovené výživné nebylo v rozporu se zásadou rovnosti mezi dětmi, což může vést k tomu, že výsledná částka bude o něco nižší, než kolik vypočítá kalkulačka. Chce to doložit konkrétní výdaje, potřeby dětí.. náklady na bydlení, stravu, kroužky, školní potřeby, volnočasové aktivity a zdravotní péči atd a podle toho to také posoudí.
Mam přístup k podobným papíru v rámci mého zaměstnání.
Alimenty na jedno sítě, co vídám se pohybují od 2000 kc do cca 5000 kc.
Těch 5000 kc je velmi vzácné.
Vic jsem zatím neviděla.
Bude to asi hodně o dokazování, pokud má chlap další dítě, tak se to bude zohledňovat.
Ideální je domluva. Pokud ne, rozhodne soud.
@Anonymní píše: Více
Na dvě poměrně malé děti mi ta částka přijde fajn. Jinak nic dalšího dětem nekoupí, neplatí? Bere si je? Zkusit to navrhnout můžeš, ale soud bude zohledňovat i jeho další dítě, a asi i ženu na rodičáku ![]()
Podle mě je těch 10tis slušných a adekvátních na jeho plat. Nemyslím si že ti odklepnou 16tis na dvě děti. A já nevím zda bych to požadovala z jeho platu.
Jak často má děti? Kupuje jim něco bokem? Můj muž platí na dvě děti 15 a 19. 12tis celkem. A bokem kupujeme třeba na narozky ted dostanou jedna mobil, druhá tablet. Jezdí s námi na výlety apod. ale už nekupujeme nic moc drahého jinak.
Mozna byl dotaz v tom smyslu, jestli je ok, spravne- moralni, narokovat si cast penez, ktere nekdo dostane za extremni pracovni vykon, resp na misi treba za bezprostredni ohrozeni zivota ( typicky treba Afgánistán, Irak, Polsko je jiny pripad).
Zkus si dát těch 55 tisíc do kalkulačky na netu, ale musíš tam dát 3 děti a jejich věk. A pak zjistíš, kolik ti vyjde na jedno dítě. K tomu hodne u soudu prihlizeji. Ze byl na misi, to pravděpodobně zohlednovat nebudou. Bere se průměrný měsíční příjem.
Za mě současná výše na děti adekvátní, ale klidně to zkusit můžeš. Každopádně nezapomeň, že se bude zohledňovat další jeho dítě a partnerka, na kterou má taky vyživovací povinnost.
Zkoušela jsem si to do kalkulačky dát a výživné na 1 dítě tvého věku při tomto platu se pohybuje mezi 7200 až 9400, pokud se staras jen ty. Jezdí k němu treba na vikendy? Pak by to bylo nižší. Soudy teď upřednostňují dohodu, pokud jste schopni se na něčem dohodnout.
A on se o děti nestará? Nestýká se s nimi a nic jim nekupuje? Pokud ne, je 10 000 Kč výživné měsíčně v pořádku. Nemá totiž na dnešní dobu zase tak vysoký plat.
Tak, o tom pochybuju že by bylo výživné na 1 dítě 9400 Kč z platu 55.000 Kč
Zvlášť pokud má děti 3 a ještě ženu na rodičovské.
@Hanča1234 píše: Více
Noo já tam zkoušela tu kalkulačku a z 55tis na dvě děti 15-19let tam vychází 19-24tis…
Ale ty děti nemají tolik let. Takové výživné nikdo nedá.
Ahoj, potřebuju názor na výživné, jestli je adekvátní.
Mám 2 děti (6 a 7 let). Otec dětí pracuje u armády – v roce 2021 měl cca 42 000 Kč čistého, teď odhaduju minimálně 55 000 Kč čistého (spíš víc).
Má také další dítě (1 rok) s jinou partnerkou.
Zároveň byl pred rokem cca půl roku na zahraniční misi v Polsku, kde měl výrazně vyšší příjem (slysela jsem ze celkově kolem 1 milionu Kč za tu dobu).
Momentálně mi posílá celkem 10 000 Kč na obě děti.
Teď řeším zvýšení výživného a zvažuji, že podám návrh na cca 8 000 na jedno dítě.
Zajímá mě:
Kolik podle vás odpovídá jeho příjmu na 2 děti?
Přijde vám tis. na dítě reálné / adekvátní?
Má někdo podobnou zkušenost (armáda, mise apod.)?
Díky za jakýkoliv názor 🙏