Prodej a přepis nemovitosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
15
26.4.24 09:52

Prodej a přepis nemovitosti

Zdravím, mam takovou otazku snad me bude pochopeno.
Mezi mnou a moji matkou mame jiz dlouho vytvořenou plnou moc k tomu že mohu za ni jednat ve všech úředních orgánech podepisovat za ni dokumenty atd.. (plná moc je ověřená). A tak by me zajimalo pokud by maminka chtěla na mě přepsat byt ktery vlastni tak zda bude stačit tato plná moc k
tomu abych to vše vyřěsila sama jelikoz nemá ráda chození po úřadech a tak tam zda ta plná moc k tomu bude stačit? Smlouvu jako takovou budeme mit mezi sebou darovací ale jak je to pak s katastrem? Bude tam muset mamka semnou nebo bude stačit když tam zajedu ja s tou plnou moci a s žádosti a přepis nemovitosti na me? Dekuju za případné info :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101500
26.4.24 10:18

@benjinkaa No, mela bys mit overeny podpis na te darovaci smlouvě a pak uz katastr muzes vyridit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
26.4.24 10:50

Před časem jsem řešil něco podobného, prodávali jsme společnou nemovitost, kterou vlastnila i manželka, která s prodejem souhlasila, ale neměla čas to řešit a jezdit na druhý konec republiky kvůli pár podpisům. Notář chtěl, aby se do plné moci vyloženě napsalo, že je plná moc i na prodej nemovitosti. Nakonec, jestli si dobře vzpomínám, musela manželka stejně kupní smlouvu podepsat vlastnoučně.

Převod nemovitosti jen na základě plné moci je obecně dost podezřelá transakce. Samozřejmě jsou případy, kdy je to zcela legitimní, ale z mojí zkušenosti se do toho nikomu ze zúčastněných stran nechtělo (notáři, úředníci, realitka, kupující atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
26.4.24 11:32

Já pořád nechápu, proč se místo zvednutí telefonu a zavolání na příslušný katastr zakládají takové diskuze? Kde jinde člověk dostane relevantní odpověď? Zabere to asi stejně času….

• Citovat
  • Upravit
35531
26.4.24 11:53

Stačí ověřený podpisy a poslat na katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
26.4.24 12:58
@JancaS84 píše: Více

Ověřený podpisy sice jo, ale nejlíp rovnou na kupní či darovací smlouvě. Pokud se jedná o plnou moc „k jednání na úřadech“, tak to podle mě na katastru neprojde. Ono přeci jen jednání na úřadech a přepis nemovitosti na zmocněnce jsou dvě různé věci. Ale záleží asi úředník od úředníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
26.4.24 13:21
@miri_z píše: Více

My jsme dali jen ověřenou smlouvou, vyplnili papír na katastr, myslím, že jen my jako kupující, zaplatili kolek a poslala jsem to poštou. To jim stačilo. Pak nemovitost zaplombuji a když to žádná strana nenapadne tak je hotovo.
Cca 3 roky zpět to tak bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101500
26.4.24 13:28

@JancaS84 Jo, přesně tak, stačí ověřený podpis na darovací/kupní smlouvě a zbytek vyridi jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
26.4.24 13:47

@j.a.n.i1 a ani to nemusi byt ucastnik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101500
26.4.24 13:53