Životní úroveň 2024

Anonymní
24.4.24 11:32

Životní úroveň 2024

Ahoj,
chtěla bych si popovídat s těmi, kdo taky pociťují, jak padá životní úroveň a nejsou spokojeni s bydlením nebo ho prostě řeší, původní plány nevyšly nebo si ho nestihly pořídit v době, kdy se to ještě dalo…Jak to zvládáte? Jak myslíte, že bude vývoj v ČR pokračovat? Poměr plat a náklady na bydlení a ceny všeho obecně je tragický! Zlepší se to dle vás? Všem posílám sílu :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2790
24.4.24 11:40

Koupili jsme dům v poslední možné chvíli (rok 2021), pak už se úrokové sazby dostaly do astronomických výšin. Původně jsme chtěli stavět, ale cena materiálu a práce byla už v té době naprosto nereálná. Výsledkem je, že jsme koupili dům za cenu velkého kompromisu (jiná lokalita než jsme chtěli, s malým pozemkem, nevyhovujícím interiérem), cena už tenkrát úplně neodpovídala, ale ještě se to celkem dalo. Teď bychom si už na dům nesáhli.
Manžel s tím není srovnán dodnes, pořád poslouchám nějaké kecy jak by to chtěl jinak. Já už si celkem zvykla, myslím, že hezky se dá bydlet i tam, kde jsme.
Co se týče úrovně, tak jako zaměstnanci s dvěma malými dětmi a hypotékou si moc nevyskakujeme. Do restaurace jdeme tak 2× za rok, obědy vaříme doma a do práce si nosíme, oblečení pro děti se snažím dědit od známých. Na druhou stranu jsme zvládli dovolenou u moře v létě a v zimě Alpy, tak zase taková hrůzo to asi není. No ale jak říkám za cenu toho, že kultura 0, restaurace 0, koníčky 0 (krom dětí, ty je mají). Jídlo nakupujeme zásadně v akcích, máme to kousek do Polska, takže občas zajedeme i tam.
Jako zlevňovat se určitě nebude (to se nikdy ani v minulosti nedělo), jen my si asi zvykneme a snad se tomu časem přizpůsobí i platy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6678
24.4.24 12:08

Sourozenec řešil ten samý problém, takže jim helpla celá rodina. Není tam vše růžové z hlediska majetkových vztahů, ale mají teď zrekonstruovaný hezký byt.
Někdo dal peníze, někdo možnost umístění bytu, někdo pracovní místo, někdo peníze půjčil, někdo fyzicky pomohl. Optimální to určitě není, ale na tu bídu s hypotékami to není nejhorší varianta.

Tyhle období prověří tedy i rodinné vztahy a já jsem ráda, že je to u nás takové hezké a nápomocné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9032
24.4.24 12:22

No nevím, moje ségra toto projela, nechtěla slyšet rady ostatních. Takže sice ji švagr vyplatil z původního bytu, ale ona ve své lenosti neproměnila peníze na jiné bydlení. Bydlí v pronájmu sama a peníze má na účtu. Moje máma mi včera řekla, že nebude snad moct ani umřít, když to nebude mít ségra dořešené a nebude mít to bydlení. Těmito řečmi mě tedy podzvedla, je to rouhání. Ségra mohla mít byt dávno. Má na účtě dost, aby ho koupila na dřevo.
Jinak ano já žádné dluhy nemám. Mám dvě děti, jsem rozvedená. Žiju s novým mužem 5 let, ale finance máme každý své. Pociťuji, že vše je nákladnější. Díky tomu teď stále řeším, jestli v červnu letět k moři a jestli těch 60 tis nedat k ostatním šetrným penězům. Stejný hotel co loni je o 12 tis dražší např. Plat mám ucházející, ale musím na něj makat. Alimenty taky slušné. Vytvářím rezervy. A stejně mi z toho není dobře po těle, když to vidím. Bohužel moje práce obnáší i řešení finančních maléru zákazníků a tam nejlíp vidím, kam kráčí naše ekonomika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
24.4.24 12:28

Ahoj,
rozumím tomu, že lidé vnímají situaci jako obtížnou, složitou, že by rádi dobré bydlení, kvalitní jídlo, dovolené, auto, školy pro děti a že pro mnohé je to fakt těžké na to dosáhnout… jenže dle měřitelných parametrů ta naše životní úroveň vůbec špatná není. Naši rodiče, prarodiče, to měli těžší a přesto, přijde mi, si stěžovali méně a potomkům pomáhali více, než je dnes zvykem. Nepochybně jsou mezi námi lidé, kterým je třeba pomáhat, určitě bych byl pro mnohem přívětivější rodinnou politiku, protože nebude-li mít tato země děti, tak nemá budoucnost (resp. má ji jen v případě poměrně masové imigrace), ale pro mnoho lidí platí, že tu pomoc mají hledat především ve vlastních rukou a vlastní hlavě.
Docela doporučuji podívat se například na zprávy zde:
 https://www.mpsv.cz/…ke-republice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
24.4.24 12:35

V nemovitostech se pohybuji - kupuji, prodávám, pronajímám. Mám za to, že se nezměnily ceny srovnatelných nemovitostí, ale změnily se jen nároky lidí.

Pokud chceš koupit obyčejný barák na venkově, dá se na to pořád dosáhnout prakticky s minimální mzdou. Pokud chceš luxusní novostavbu v centru Prahy, musíš mít vysoce nadprůměrný příjem. Tohle vždy platilo a bude platit.

Je to jednoduše dané tržními zákonitostmi. Prvních 1000 nejlepších nemovitostí obsadí prvních 1000 lidí s nejvyšším příjmem. Dalších 1000 nemovitostí obsadí lidi s trochu nižším příjmem. A tak dále. Pokud nemám na byt v Praze, je to kvůli tomu, že tam je jenom omezený počet bytů a předběhl mě milion lidí, kteří vydělávají víc než já. Musím tedy buď víc vydělávat, nebo se poohlédnout v levnější lokalitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
24.4.24 12:36

Tak v tomto roce se nám opět životní úroveň začala zvedat oproti předchozím rokům. Cenově se většina zboží vrátila do normálu včetně energií a PHM. Služby zůstaly drahé a ty už dolů nepůjdou. Ceny bytů půjdou postupně nahoru, s tím se nedá nic moc dělat, ale ty ceny si zvedáme my sami. A jaký bude vývoj ČR? Budou růst platy, budou růst důchody, budou růst ceny. Klasika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.24 12:37

My jsme necelých 8měsiců v novém domě, vypadá tak, jak jsme si ho přáli…sice od projektu k realizaci je za dvojnásobnou cenu, pomohla rodina a dali jsme to…práce tu je ještě hodně, ale chceme k moři, loni jsem byla vice v nemocnici než doma až do předčasného porodu a starší dcera byla loni letecký u moře s mými rodiči…úrok na hypo máme fixovány na 2procenta, pak už se vrátím do práce a bude lépe…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.4.24 12:49

Poprvé začneme bydlet od rodičů. Dokončujeme rekonstrukci, sice bez půjček, ale myslím, že na úctě skončíme s 0. Jen co vidím účty za koupelnu, podlahy, instalatéři :,( O posteli nebo myčce si můžu nechat zdát. Starý dům takže není všechno rovné, nové, hezké, často se musí volit kompromis. Obava o budoucnost je hodně velká, někdy kvůli tomu ani nespím. Chtěla bych dítě, ale v dnešní době fakt nevím…

• Citovat
  • Upravit
80119
24.4.24 12:55

@zoidberg no tak potraviny nebo stavební materiál se moc do normálu nevrátily. Pokud beru jako normal predkovidovy stav. A už se to vubec nedá čekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
24.4.24 12:57

Tady jsou domy za 1-2 miliony. Čili splátka hypotéky 5-10 tisíc.

Vyfiltroval jsem takové, kde je aspoň obchod, škola apod. Přijde mi, že vybrat se tam dá, některé se mi osobně vyloženě líbí, některé jsou i na pěkném místě.

https://www.sreality.cz/…rodinne-domy?…, velmi-dobry-stav, po-rekonstrukci&plocha-od=100&plocha-do=10000000000&cena-od=1000000&cena-do=2000000&plocha-pozemku-od=100&plocha-pozemku-do=10000000000&razeni=nejlevnejsi&bez-aukce=1, velmi-dobry-stav, po-rekonstrukci&plocha-od=100&plocha-do=10000000000&cena-od=1000000&cena-do=2000000&plocha-pozemku-od=100&plocha-pozemku-do=10000000000&razeni=nejlevnejsi&bez-aukce=1

EDIT: Ten odkaz tady nějak nejde správně vložit. Tak asi jedině okopírovat do adresy prohlížeče.

Příspěvek upraven 24.04.24 v 13:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
24.4.24 12:59

Nechodim casto do mekace, ale kdyz tam prijdu, tak je tam narvano, patek, svatek!

Parkoviste u globusu( +jidelna) a jinych hypersuper plna aut, nakupni voziky plne…,tak kde je ta bida?

Byty, napr. v panelacich v olomouci, v ostrave,… se prodavaji za celkem dostupne ceny a jsou v inzerci dlouho… holt kdo chce bydlet v praze nebo str. cechach, musi mnohem vic hodit ploutvi, a nehorekovat! A taky ten kdo chce bydlet v novostavbe, ci perfektni lokalite, jinak je logicke ze se musi chovat tak, jak kapsa staci, nebo meli bychom se tak chovat, ti rozumejsi urcite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
24.4.24 13:01

Jo a když se kouknu do vozejku v obchodě, co lidí kupují, taky ziram. Samé podivné dreky.
Ale je prostě fakt, že ceny jsou jinde. Já si nestěžuju, jen konstatují fakt. Ceny zeleniny a ovoce mě štvou, při naší spotřebě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
24.4.24 13:02
@Anonymní píše: Více

Nelze mit vsechno ted hned a najednou.

A co bys rekla tomu mit dite, kdyz je valka? Vhodnejsi doba na dite nez je ted nebyla…ale lidi jsou zhnili, lini pohodlni, narocni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.24 13:04

Myslím, že z košíku lidí se nic usuzovat nedá. Jíst přeci lidi musí

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat