Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@aiwwa Na hypotéku starší byt k rekonstrukci a žádnou dobrou životní úroveň momentálně ne. Ale řeším i ostatní, životní úroveň v Česku je dle mě tragická. Teď bychom si nekoupili už ani ten starý byt.
Fuuu my jsme celkem mlady manzele. Zijeme v podnajmu v Praze, mame dve auta. Jendo nove, druhe stare, to mi na moje popojizdeni staci. O vikendech si zajdeme do restaurace, na dovolenou jedeme. Obleceni si koupime. Neco i setrime. Ale od novyho roku se nam zmenil pohled na jidlo, jime fakt zdrave, takze kdyz clovek prestane kupovat kraviny, ktery tělu nic nedaj. Usetri 😃 zeleninu kupuju v akci, maso taky. Myslim ze se mame dobre a bydleni neresime. Myslim, ze uz mladsi a mladsi generace nemaji uplne urputnou potrebu neco vlastnit..takze my se hypotekou nestresujeme, kdyz prijde dite pujdeme proste casem do vetsiho. Zijeme jen jednou a jsme tu jen nachvili. Podle me na to dost lidi zapomina, kdyz se porad za necim honej. ☺️
@Anonymní píše: Více
Přestaňte tak hloupě kňourat. Životní úroveň v ČR je docela vysoká, od vstupu do EU se výrazně zvýšila. Považujete-li svoji životní úroveň za nízkou, dokonce tragickou, tak udělejte něco pro její zvýšení. Možná máte touhu vlastnit a vlastnit, ale to je Váš problém. Nějak jste nepověděla, co je zde tragického? Nemáte boty? Jídlo? Brýle? Nebo co Vám tak schází?
Když píšeš anonymně, tak by mě zajímalo, kolik máte dohromady plat a kolik nájem a jestli byste utáhli v pohodě i děti?
Mně taky přijde v pohodě bydlet v nájmu, ale pokud je to dražší než hypotéka?! a například nevím, co bych dělala v důchodu, jak bych utáhla to nájemné, které teď stouplo hodně. To splacení bytu beru i jako rezervu - něco se podělá, prodám byt a mám nějaké peníze. Jinak vám fandím ![]()
@šklíbakočka Z běžné mzdy není možné zaplatit bydlení (koupené v poslední době nebo nájem), energie, zdravé jídlo, nějaké vyžití pro děti apod, živit auto, zrekonstruovat byt alespoň výhledově. Bavím se o Liberci. Vám přijde nájemné 20+6služby v pořádku v poměru k platu? Starý byt k rekonstrukci za 5mil a novostavba za 6-8? Spočítejte si tu splátku a výdaje na rekonstrukci a zařízení alespoň nějaké. V našem okruhu - věk 40, vzdělání, praxe - nikdo nebere dost, aby ho tahle doba, pokud má děti, nedrtila. Pokud si nepořídil stálé bydlení před 10 lety, kdy to šlo.
Souhlasím s předchozím komentářem, že tady je něco hodně špatně. Zvlášť když si musí rodina kde oba pracuji žádat o příspěvky na bydlení ![]()
Prosím Te, V Liberci máš dost slušné možnosti. Zrovna tam.
Nevím, co je běžná mzda v Liberci. Mohu mrknout na statisták. Už to mám 24850 čistého. 2 lidí, 2× platy. Tedy lehce pod 50. I kdyby to nájemné bylo 26, tak to máme 50 minus 26 na ostatní. Ale nacházím běžně 16. Těch 6 je také docela dost, to je za co? Čili bez kňourání to bude spíše 16 plus 4. A nevím, co je pojem, že doba drtí. Asi máte nějaké podivné nároky. Mně tedy doba rozhodně nedrtí. A podle obsazenosti i velmi drahých zájezdů se také drcení obecně nekoná.
Nikdo nic nemusí a doufám, že se tyto příspěvky v současné podobě zrušeji a budou pro opravdu potřebné. Právě příspěvky totiž přispěly k růstu nájmů.
Já nevím, nepocházím z chudé rodiny, ale mám pocit, že v mém věku jsem na tom i většina kamarádů lépe než moji rodiče a jejich vrstevníci tehdy. Prakticky všichni bydlí ve vlastním, jezdí na dovolené a kroužky dětí uplatí. Pro mě jako dítě (a většinu kamarádů) připadali na obytnou místnost necelí dva lidé, zpravidla se bydlelo v nájmu, na dovolené se jezdilo autem se zásobami jídla a ne letecky do alli inclusive. Koneckonců poprvé jsem letěla ve dvaceti. A nemám pocit, že bychom tehdy žili špatně. Jen jako by lidé pozapomneli, že spousta věcí se dá podniknout i s minimálními náklady.
@šklíbakočka Často musí pokud nechtějí žít sdětmi pod mostem. Chtěla jsem říct to, že mi nepřijde normální když oba chodí do práce a ze 2 platů nezaplatí bydlení. Pokud je paní na rodičáku tak bych to ještě nějak chápala.
Ale samozřejmě, že bydlení zaplatí. Ale prostě si ten příspěvek zažádají. Proto bych je zrušila.
No díky!
Nepsala jsem, že nic nemám, investovali jsme dokonce do bytu na pronájem, takže selský rozum a hlava ne jen ozdoba krku, tam asi bude, ale i tak tedy opravdu nevím, co bude dál a životní úroveň stále klesá! Platy nerostou rozhodně ani dlouhodobě stejným tempem jako ceny bydlení, energií atd., navíc je ho nedostatek a bydlení v nájmu je pomalu dražší jak splácet tu šílenou hypotéku. Když vše víš, tak mě to opravdu zajímá