Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Katastr obvykle vyřizuje notář po obdržení peněz na speciálně vytvořený účet pro prodej daného bytu. Vše je na domluvě, vy platíte odhad, notáře buď celého nebo napůl.
Neplatite za převod? Spadli jste do výjimky? To se mate
No, pokud zadají o hypotéku, tak musí zažádat na katastru o vklad jako zástavní dlužník. To stojí 1000,–, platí kupující. Vy si akorát pohlidejte, zda skutečně došlo k přepisu. Cca za dva měsíce.
Nam se takhle stalo, ze to zůstalo v poloprepisu.
No a pak musíte na Fin. U. Podat prohlášeni o tom, ze už nevlastníte danou nemovitost. Aby vám pak na ni neposílali složenou k dani z nemovitosti.
Tedy pokud nemáte jinou nemovitost.
Pokud jste platili odhad, tak oni můžou zaplatit to ostatní. Záleží na domluvě, ale zaneste si to radši i do te smlouvy.
Peníze většinou jsou u notáře na zvláštním účtu a k převodu dojde po přepisu. V našem případě to byly skoro dva měsíce.
Přepis se dělal na přelomu roku a ještě byly nějaké novinky v zákoně…
Příspěvek upraven 13.10.15 v 20:07
No odhad musí mít ten kdo žádá o hypotéku
Na základě něčeho jim poskytnou finance, kupní smlouva a cena stačit nemůže ![]()
Jo pardon, to jsem asi spletla. To bylo na úctě u RK. Jinak to můžete mít pres notáře.
@Verca1990 Nojo, ale osvobozeni jste od daně z příjmu, nikoliv od daně z nabytí nemovitosti, tu teď coby prodávající zaplatíte… pokud se tedy nedohodnete s kupujícím, že ji zaplatí on.
@kittynka89 Tak banky někdy u bytů odhad nevyžadují, resp. mají najaké své cenové mapy a udělají ho „na dálku“.
@Verca1990 To bys platila možná ještě víc, nevím jakou má ten byt cenu…
@Verca1990 proto je dobré domluvit se s kupujícím - buď dáte daň na půl, a nebo se o to navýší cena bytu. Většinou to tak bývá.
Budeme byt kupovat, tak jsem zvědavá. Vůbec se mi do tohodle kolotoče a lítání po úřadech nechce, ale než nadále bydlet u tchánů tak udělám vše ![]()
@Verca1990 Dan z nabytí nemovitosti je 4% a platí ji prodávající, pokud se nedomluvíte jinak, a pokud už máte domluvenou cenu, tak by byl kupující asi hodně překvapenej, kdyby ste ji po něm chtěli.