Prodej novostavby - daně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
16
9.1.07 21:27

Prodej novostavby - daně

Ahoj, prosim o radu.
Postavili jsme si s manzelem dum 30 km od Prahy.
Z nekolika zavaznych duvodu jej chceme prodat a resit bydleni jinak.
Muzete mi prosim poradit jak to udelat, abychom nemuseli zaplatit dan z prijmu, ktera cini asi 30 procent? Po zaplaceni teto dane by nam nezbyly penize na porizeni noveho domu.
Podarilo se mi zjistit, ze tato dan odpada, kdyz je dum 5 let hlasen na katastralnim urade. To je pro nas prilis dlouha doba bez bydleni. Nebo kdyz bychom v nem meli 2 roky trvaly pobyt, coz take nepripada v uvahu, protoze bychom prisli o maly obecni byt ve kterem nyni provizorne zijeme. Take tato dan odpada, kdyz bychom nove bydleni poridili do roka od prodeje, coz neni jiste, ze by se podarilo a riziko je neunosne.
Prosiiim, poradite jak z teto situce???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
530
9.1.07 21:54

Ahoj, bohuzel ti neporadim, ale nasla jsem tyhle stranky:
http://www.bydlet.cz/…/poradna.asp?…
Je to poradna, resi se tu prakticky vsechno ohledne bydleni, takze bud tam najdes reseni nebo zkus zadat dotaz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
11.1.07 14:10

Diky, zkusim to.
Uz jsem na internetu hledala, ale nikde jsem nenasla radu jak z tehle danove pasti ven. Doufala jsem, ze nekdo bude miz zkusenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.1.07 17:14

Jo, máme zkušenost. Daně jsou od toho, aby se platili a zákony od toho, aby se dodržovaly. Takhle je ten režim nastaven a má to svůj důvod. Já taky daním svoje příjmy, přestože se mi to nelíbí :o) Kája

• Citovat
  • Upravit
16
11.1.07 21:39

Ano, Kajo, souhlasim, ALE
Na ten dum nam nikdo nedal ani korunu. Postavili jsme si ho z penez, ktere jsme vydelali a jiz jednou poctive zdanili. Ted chceme dum prodat a celou tretinu ceny odevzdat statu za nic???
Jen za to, ze nechceme tenhle dum, ale jiny sebere stat peknych par set tisic, ktere ted s detmi uz nejspis nikdy nenasetrime? A diky tomu se na nove bydleni nezmuzeme.
Preci musi byt reseni jak vymenit jedno bydleni za druhe a neodevzdat pritom tretinu ceny za nic.
Nechci tady diskutovat o smyslu dani, to nema vyznam, ale snazim se vyresit svoji situaci a doufam, ze mi nekdo zpusob poradi. Danove zakony jsem si precetla, ale jsem laik a mozna si je jen spatne vysvetluji a nejaky zpusob je …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
752
11.1.07 21:47

Já vím, že ti neporadím, ale je fakt tak závažný důvod, proč v domečku nemůžete bydlet? stejně chcete jiný, tak není lepší v domečku nějaký čas zůstat a pak se až stěhovat? Je to sice těžké, ale jinak to asi obejít nepůjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.1.07 16:01

Souhlasím, že je to drsné :o) doporučuju navštívit daňového poradce, ale obávám se, že v tomhle případě příliš prostoru pro kombinování není, bude záležet na vaší individuální situaci a to může posoudit už jen poradce. Kája

• Citovat
  • Upravit
3650
12.1.07 17:30

Proč nevyužijete toho, že příjem je od daně osvobozen, pokud ho vynaložíte do roka na bytovou potřebu? To u vás není možné, koupit místo prodaného domu třeba byt k bydlení?
Také by se proti pořizovací ceně měly započíst výdaje na pořízení toho domu. To by bylo v pohodě, pokud byste dům koupili a měli v ruce doklad, kolik jste platili. Stejně tak, kdyby byl od firmy na klíč.
Jestli jste stavěli svépomocí, tak to bude horší, protože obvykle na spoustu prací nejsou faktury a k ceně vlastní práce se tuším nepřihlíží.
Nejlépe vyrazit za daňovým poradcem, jak už tady někdo psal, a investoval do konzultace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
12.1.07 18:30

Ahoj, dekuji za odpovedi.
Danovy poradce je dobry napad.
V dome neni snadne bydlet, protoze bychom do zamestnani museli kazdy den oba dojizdet auty (dve auta nemame a benzin tez neni zadarmo) v miste navic neni zadna obcanska vybavenost, takze i deti by musely do skoly dojizdet. Do vesnice jezdi autobus jen asi kazde dve hodiny… no je toho jeste vic … Tech 5 let to, ale asi budem muset vydrzet. Kdyz jsme se pro dum rozhodli, zili jsme jako bezdetni uplne jinym zivotem a tyto zavazne nedostatky jsme podcenili.
Spoustu veci jsme delali svepomoci po vikendech, takze bohuzel mame jen minimum takto dolozitelnych nakladu.
Pri porizeni noveho bydleni do konce roku nasledujiciho po prodeji bychom skuecne tuto dan platit nemuseli, ale bohuzel az pote co bude dum 5 let registrovan v katastru nemovitosti, aby se zabranilo spekulativnimu prodeji. Toto je hlavni problem, ktery nam v prodeji brani.
To uz budou deti chodit do skoly a stehovani by znamenalo i zmenu skoly, cemuz jsme se chteli vyhnout…
Ach jo, za chyby se holt plati :(
I kdyz si uvedomuji, ze jsou na tom nektere rodiny daleko hur a maji bytovou situaci mnohem tezsi.
Ale dekuji za rady, danoveho poradce vyzkousime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí