Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ariadne píše:
Záleží na škole, jak moc to hroti. Jsou školy, kde jsou až fanatické vychovatelky a děti pořád něco musí dělat. Jenže ony už celé dopoledne něco musely dělat ve škole a odpoledne si mají dle mého názoru hrát a vyblbnout se, ptz odpoledne přijdou domů a dělají úkoly. Z pohledu rodičů jsme pro méně vyrábění a více pohybových her.
Pohybove hry jsou zase organizovana zabava, takze za me spis volny pohyb venku. Ono zalezi take na moznostech, kdyz je venku osklivo, tak si podle me u nas toho moc pohyboveho nezahraji, protoze druzina je ve stejne tride jako pri vyucovani, ktera je narvana 15 lavicemi a moc volneho prostoru tam neni.
Co jako rodič oceňuji:
@Limi123 píše:
Přesně, můj syn také není recitovací, ale třeba „Daleko na severu je Grónská zem…“ ho baví i zpívat. Paní druzinarka prostě ví, jak na to. A to občasné tančení 10 minut přežije
Jo, jeden čas děsně frcelo „Ramcamcam“, Tři malé citronky a podobně blbinky. A z pohledu rodiče se třeba na taneček v převlecích na Večerníčka od Černocha dá koukat (na rozdíl od Du Valaši du, co jsem zažila na akci jiné školy). I tchýně se mi přiznala, že na besídky neteří do školy chodila z povinnosti, k mým dětem chodí rada, že je to vtipné a inventivní.
Taky hrají různé hry, jako třeba Škatulata, Krvavé koleno, městečko Palermo a další. To je další typ pro zakladatelku.
U kluků, pokud se tvoří, tak se vcelku ujímá, když vyrábí nějaké prakticky použitelné věci typu vánoční ozdoba, květináč ubrouskovou technikou, záložka do knihy, svicen apod. Věci a obrázky typu „pracholapy“ moc nefrci.
Pak máme některé akce, kdy se domluvíme všechny oddělení a uděláme společný program pro všechny oddělení - čarodějnice atd. Jinak si jedeme každá svoje. Orientačně tematicky. Ale každá si vymyslí svoji formu a třeba postup.
Kolegyně mají složení družiny první a druhé třídy. Já mám třetí a čtvrtou. Loni jsem měla na rok složení první a druhé třídy. To bylo jiné.
Budeš mít služebně starší vychovatelky? Neboj se ptát.
Začínající učitelka má také uvádějící učitelku. Taky se má koho ptát. Není to žádná ostuda. Jedna věc je, že se člověk učí ve škole teorii a modelové situace.
Ale ta praxe je dost jiná.
@Anonymní píše:
ZdravímJe tu někdo, kdo pracuje ve školní družině? Od září nastupuji a rada bych všechny vaše typy, triky a rady. Případně i budu rada jestli mate nějaké oblíbené stránky/ profily klidně i na instagramu pro inspiraci.
Děkuji
V první řadě musíš vycházet z vašeho ŠVP, družina má svůj. Činnost jednotlivých družin může být i dost odlišná.
Naše druzinarka dává dětem každý den bonbon. Mému dítěti s extrémně kazivýma zubama, které má elektrický kartáček, single kartáček, tři druhy mezizubnich kartáčků, zuby čistím já osobně a přesto má už čtyři plomby, v sedmi letech. To by úplně nemusela, zároveň říct, že moje dítě jako jediné nesmí dostat bonbon, jaksi není řešení.
Jinak ji ale dítě miluje láskou nesmírnou, tak jsem spokojená. Chodí hodně ven a jinak je asi nechávají být. Dítě nosí vybarvene obrázky a vypočítane sloupečky příkladů - kdo chce, může si v družině nabrat matematiku navíc ![]()
Já teda denně a ani pravidelně bonbón nedávám.
Občas za nějakou hru ano. Nebo mám různé tetovačky za hry. Teď jsem třeba objednávala na Shein něco na konec roku, že jim za sebe dám. Tam se dá vybrat takových drobných za odměnu. Ale třeba jsou akce, kdy jim tu sladkost dám. Den dětí to je opravdu beru k nám domů. Předem koupím zmrzlinu a nechám to v mrazáku. Procházkou jdeme k nám. Tam si zmrzlinu sní. Vypijí šťávu. Umyjí se a můžeme se vrátit na dvorek ke škole.
Dřív jsem je brala na točenou, ale to je dražší a dražší. A je to dál. To zas nestíháme, protože tam zaclání kroužky. Takže koupím třeba Mrože. Cestou k nám si splní úkoly. Zas tak často to není.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.