Vysoká absence a opakování ročníku

Anonymní
10.5.23 19:14

Vysoká absence a opakování ročníku

Zdravím všechny, potřebovala bych poradit. Dcera je ve druháku na gymnáziu, bohužel kvůli psychickým problémům byla v tomto školním roce celý listopad, prosinec a leden v psychiatrické léčebně, od poloviny února opět chodila do školy, ale teď na začátku dubna ji museli opět hospitalizovat, hospitalizace má trvat cca opět 3 měsíce, takže do konce roku už nejspíš do školy chodit nebude. Zameškala celé 3 měsíce v 1.pololetí, teď další 3 ve 2.pololetí, 1.pololetí se jí podařilo uzavřít, teď je ale problém, že dceři chybí známky a má opravdu velkou absenci, bude tedy asi neklasifikovaná ze všech předmětů. Dcera se snaží učit, s učiteli komunikuje, posílají jí materiály, ale dcera to absolutně nezvládá, nechápe učivo, chybí jí výklad a samozřejmě má velké mezery i z toho 1.pololetí. Myslíte, že by bylo v tomto případě dobré raději požádat o opakování ročníku? Zameškala v podstatě větší polovinu školního roku, myslíte, že by nám ředitel mohl z tohoto důvodu opakování povolit? Co tak vím, tak v nižší třídě mají místo, takže z pohledu kapacity by problém být neměl.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65165
10.5.23 19:17
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, potřebovala bych poradit. Dcera je ve druháku na gymnáziu, bohužel kvůli psychickým problémům byla v tomto školním roce celý listopad, prosinec a leden v psychiatrické léčebně, od poloviny února opět chodila do školy, ale teď na začátku dubna ji museli opět hospitalizovat, hospitalizace má trvat cca opět 3 měsíce, takže do konce roku už nejspíš do školy chodit nebude. Zameškala celé 3 měsíce v 1.pololetí, teď další 3 ve 2.pololetí, 1.pololetí se jí podařilo uzavřít, teď je ale problém, že dceři chybí známky a má opravdu velkou absenci, bude tedy asi neklasifikovaná ze všech předmětů. Dcera se snaží učit, s učiteli komunikuje, posílají jí materiály, ale dcera to absolutně nezvládá, nechápe učivo, chybí jí výklad a samozřejmě má velké mezery i z toho 1.pololetí. Myslíte, že by bylo v tomto případě dobré raději požádat o opakování ročníku? Zameškala v podstatě větší polovinu školního roku, myslíte, že by nám ředitel mohl z tohoto důvodu opakování povolit? Co tak vím, tak v nižší třídě mají místo, takže z pohledu kapacity by problém být neměl.

my ti přece nemůžeme říct, jestli to ředitel povolí. ALe opakování by bylo lepší, takže si prostě domluv schůzku s ředitelem a řeš to, zavčas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27261
10.5.23 19:38

Samozřejmě nevím, jestli to jde a vařím z vody, ale pokud by se na to dcera cítila, mohla by eventuelně zkusit v srpnu komisionální přezkoušení a až pak eventuelně opakovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.23 19:43
@lleennttiillkkaa píše:
Samozřejmě nevím, jestli to jde a vařím z vody, ale pokud by se na to dcera cítila, mohla by eventuelně zkusit v srpnu komisionální přezkoušení a až pak eventuelně opakovat?

Já právě nechci, aby se zase stresovala, sama říkala, že by u těch zkoušek stejně nic neuměla a že by raději rovnou opakovala. Má o ročník níž i nejlepší kamarádku.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
10.5.23 19:48

No jasně. Předpokládám, že se školou komunikujete. Normálně bych probrala s nima i tu možnost opakování ročníku. Povoluje to ředitel a na gymnáziu předpokládám nebude problém opakování povolit. Ale záleží na konkrétní škole.

Příspěvek upraven 10.05.23 v 19:51

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
10.5.23 19:49
@Anonymní píše:
Já právě nechci, aby se zase stresovala, sama říkala, že by u těch zkoušek stejně nic neuměla a že by raději rovnou opakovala. Má o ročník níž i nejlepší kamarádku.

Tak záleží jak to dcera cítí. Ztratit rok není vůbec nic. Předpokládám, že řešíte daleko důležitější vexi, než je přijít o rok na střední škole. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
27261
10.5.23 19:51
@Anonymní píše:

Tak pokud je s opakováním v pohodě, tak bych o to zažádala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
10.5.23 20:04

Taky bych pozadala, je to rozumnější, pokud s tim dcera nema problem a ma v nizsim rocniku kanaradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
10.5.23 20:57

K mému synovi do třídy chodil kluk co měl obrovské absence (na nižším gymnáziu tedy), a s učiteli ani moc nekomunikoval, ale i přesto ho nechali projít do dalšího ročníku. Problémy měl zdravotní, a následně i psychické. Takže teď ho nechali opakovat ročník, a do školy zatím nechodí vůbec, prý ma sociální fobii.
Za mě pokud by dceři nezhoršilo psychický stav ještě začleňování do nového kolektivu, tak bych ji asi radši nechala opakovat ročník. Ale pokud by jí to problém dělalo, tak bych sehnala někoho na doučování, a šla bych do dalšího ročníku.
Držím pěsti :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.23 21:20
@krimesjona píše:
K mému synovi do třídy chodil kluk co měl obrovské absence (na nižším gymnáziu tedy), a s učiteli ani moc nekomunikoval, ale i přesto ho nechali projít do dalšího ročníku. Problémy měl zdravotní, a následně i psychické. Takže teď ho nechali opakovat ročník, a do školy zatím nechodí vůbec, prý ma sociální fobii.
Za mě pokud by dceři nezhoršilo psychický stav ještě začleňování do nového kolektivu, tak bych ji asi radši nechala opakovat ročník. Ale pokud by jí to problém dělalo, tak bych sehnala někoho na doučování, a šla bych do dalšího ročníku.
Držím pěsti :srdce:

Děkujeme moc. Některé školy mají nastavené i určitá pravidla, syn od známé měl také ze všech předmětů neklasifikaci a ve škole mu řekli, že komisionální zkoušky mu neumožní v případě, že jde o všechny předměty. Ale to asi není případ naší školy. Dcera ale sama opakovat chce a já ji podpořím.

• Citovat
  • Upravit
44194
10.5.23 21:32
@Anonymní píše:
Děkujeme moc. Některé školy mají nastavené i určitá pravidla, syn od známé měl také ze všech předmětů neklasifikaci a ve škole mu řekli, že komisionální zkoušky mu neumožní v případě, že jde o všechny předměty. Ale to asi není případ naší školy. Dcera ale sama opakovat chce a já ji podpořím.

Co když se celá situace bude opakovat za rok, dva nebo později znovu? Psychické problémy se rády vrací a jsou nevyzpytatelné. Taky bych šla raději systémovější cestou. Pokusit se připravit na komisionální přezkoušení a požádat o IVP ze zdravotních důvodů.

Kamarádka v nižším ročníku by pro mě nebyl relevantní důvod opakovat. Ani v tomto věku nejsou přátelství ještě pevná a stabilní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65165
10.5.23 21:37
@1Pears1 píše:
Co když se celá situace bude opakovat za rok, dva nebo později znovu? Psychické problémy se rády vrací a jsou nevyzpytatelné. Taky bych šla raději systémovější cestou. Pokusit se připravit na komisionální přezkoušení a požádat o IVP ze zdravotních důvodů.Kamarádka v nižším ročníku by pro mě nebyl relevantní důvod opakovat. Ani v tomto věku nejsou přátelství ještě pevná a stabilní.

No nevim. Z lecebmy ji pusti nekdy koncem cervna zrejme, hned zasedne k uceni a cele prazdniny se bude ucit. Stres ze zkousek, neni jistota, ze to udela. A pokud jo, tak bez prestavky rovnou najede v zari na novy skokni rok. To i zdravy student by mel co delat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
10.5.23 21:44
@vokishka píše:
No nevim. Z lecebmy ji pusti nekdy koncem cervna zrejme, hned zasedne k uceni a cele prazdniny se bude ucit. Stres ze zkousek, neni jistota, ze to udela. A pokud jo, tak bez prestavky rovnou najede v zari na novy skokni rok. To i zdravy student by mel co delat

Teď je otázkou, jestli takový student zvládne nároky gymplu.
Já bych prostě v této fázi na opalování nekývla. Vyhledala bych školního psychologa, pokud je. U nás gymply mají, dochází externě z PPP. Pokud není, tak rovnou do PPP a snažila bych se o nějaké systémové řešení než ztratit rok a nebýt si jistá, jestli se v září nesloží zase.

Otázka je, co je příčinou. Jestli poměrně běžná deprese nebo se rozvíjí porucha osobnosti, případně nějaká psychóza. Podle toho další prognóza a odhadnutí schopnosti zvládat zátěž.

Téma mi jinak zavání trollingem a průzkumem-gympl, léčebna, opakování ročníku, nejlepší kamarádka..

V této fázi bych na opalování nekývla. Prostor a čas na řešení je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
11.5.23 10:29

Lepší by bylo pro dceru asi opakovat, když drtivou část roku chyběla…Přeji hodně štěstí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
11.5.23 22:20

Ze své zkušenosti bych raději zkusila domluvit individuální plán. Také jsem byla x měsíců během školního roku na psychiatrii. Pak se škola domluvila s mámou (a s mým souhlasem) jsem ročník prezenčně opakovala. Ale vůbec nic se tím nevyřešilo, problémy se vrátily a zase kolečko v léčebnách, takže za mě rok k ničemu. Až pak po individuálním plánu a přezkoušení to nějak šlo..
Ale taky záleží co je to za problémy. U mě psychózy a deprese

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin