Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepracuju v družině, ale z pohledu rodiče dvou dětí, které družinu navštěvují (a protože u družiny bydlíme):
Zvednutí ruky, super věc @zrcadlo taky dělám
No a režim
Po vyučování přijdou děti k nám, máme docházku, chvilku na povídání, WC a pak jdeme oběd
Po obědě čteme pohadu, nebo sedíme na koberci a hrajeme hry.
Pak nějaká činnost, vyrábění pro ty, kteří chtějí. Nenutime, nabízíme
Ostatní si hrají, kreslí, dělají si svoje
Když je hezky, jdeme ve 2 ven na hodinu, jsme hned u školy, takže řidiče mohou děti vyzvedávat.
Hledáme čas, kdy jde kdo na autobus, na kroužek
Ve 3 zpět do družiny, děti svačí, užší dělají, co chtějí.
Máme k dispozici jednou týdně tělocvičnu, hudební
Inspirace hlavně pinterest, skupina na fb
Věci z předešlých let, ono s to pak vlastně opakuje
Nepracuji v druzine, ale mame bezva druzinarku a ja jako rodic ocenuji hlavne toto: Deti jsou hodne venku, jak to pocasi dovoli, tak jsou venku a stridaji ruzna mista, kde jsou. Jednou tydne chodi na delsi vychazky a pri nich navstevuji zase jina hriste. Venku maji taky ruzne pomucky-letajici talir, mice, kybliky na pisek, rakety, kridy atd. Deti mohou venku poradne radit a nikdo je nejak moc neomezuje. Deti toho v druzine hodne vyrabeji a nosi si fakt napadite vyrobky. Mohou si toho vyrobit i vic, kdyz je to bavi. Pred Vanoci syn donesl snad 10 vanocnich ozdob. Maji v druzine souteze-sbiraji body a pak dostanou diplom a odmenu na konci pololeti. Hlavne nase pani druzinarka nic nehroti a poradi si s kazdym ditetem
. Mame stesti.
Miluju družinu svých dětí:
Akce typu opékání buřtů, karneval, Halloween, vynášení Moreny, masopust, diskotéka, Miss a Missak, olympiáda, den dětí, pohádkový les, zahradní slavnost, dlabáním dýní - hodně z toho za možné účasti rodicu.
@Svistice píše:
Miluju družinu svých dětí:
- vyrábí (jen teda za 4 roky zatím nic nesily) skupinove i individuálne, zpívají, recitují, tanci, chodí ven za každého počasí (někdy hřiště, někdy les nebo jsou na zahradě), když je sníh jezdí na lopatě, vaří, pěstují, mají prespavacky ve družině, kino odpoledne s popcornem, piknik, chodí na zmrzku, mají cca jednou ročně nějakou exkurzy či výlet.
Akce typu opékání buřtů, karneval, Halloween, vynášení Moreny, masopust, diskotéka, Miss a Missak, olympiáda, den dětí, pohádkový les, zahradní slavnost, dlabáním dýní - hodně z toho za možné účasti rodicu.
Syn by nebyl moc nadseny ze zpivani, tancovani a recitovani jeste v druzine.
@Oriseka píše:
Syn by nebyl moc nadseny ze zpivani, tancovani a recitovani jeste v druzine.
Tak oni to mají většinou na vánoční besídku nebo zahradní slavnost. A dělají zajímavé a moderní věci. Žádné lidovky apod.
Takže to přežije i můj syn a při mimonim tanci vypadal, že ho to i baví.
@Oriseka souhlas, my máme také úžasnou druzinarku a za mě je to tímto:
Za mě jen škoda, že nechodí víc ven, když je hezky. Syn chodí kolem 13:30 domů, z oběda jsou ve 12:30 a když je hezky, ocenila bych, kdyby šli ven hned po obědě. Vyrábět se dá, když prší.
@Svistice píše:
Tak oni to mají většinou na vánoční besídku nebo zahradní slavnost. A dělají zajímavé a moderní věci. Žádné lidovky apod.
Tak urcite zalezi, jak se to pojme. Ve skole ted nacvicuji tanecni vystoupeni na Makovou panenku a kluci musi byt v bile kosili, cernych kalhotech a motylku a musi tancit v paru s holkou. Takze syn nechtel chodit do skoly. Jsem rada, ze nic takoveho nedelaji v druzine.
Záleží na škole, jak moc to hroti. Jsou školy, kde jsou až fanatické vychovatelky a děti pořád něco musí dělat. Jenže ony už celé dopoledne něco musely dělat ve škole a odpoledne si mají dle mého názoru hrát a vyblbnout se, ptz odpoledne přijdou domů a dělají úkoly. Z pohledu rodičů jsme pro méně vyrábění a více pohybových her.
@Svistice píše:
Přesně, můj syn také není recitovací, ale třeba „Daleko na severu je Grónská zem…“ ho baví i zpívat. Paní druzinarka prostě ví, jak na to. A to občasné tančení 10 minut přežije ![]()
@Anonymní píše:
ZdravímJe tu někdo, kdo pracuje ve školní družině? Od září nastupuji a rada bych všechny vaše typy, triky a rady. Případně i budu rada jestli mate nějaké oblíbené stránky/ profily klidně i na instagramu pro inspiraci.
Děkuji
Jdete pracovat do školní družiny bez odpovídajícího vzdělání? Protože jinak nechápu, proč se na tohle ptáte?
@Limi123 píše:
@Oriseka souhlas, my máme také úžasnou druzinarku a za mě je to tímto:Za mě jen škoda, že nechodí víc ven, když je hezky. Syn chodí kolem 13:30 domů, z oběda jsou ve 12:30 a když je hezky, ocenila bych, kdyby šli ven hned po obědě. Vyrábět se dá, když prší.
- má ty děti ráda a je s nimi ráda. Nekřičí, narozdíl od většiny ostatních druzinarek. Je na ní zkrátka vidět, že ji to baví.
- místo „klidu“ po obědě (čtení) děti vyrábějí a vyrábějí opravdu krásné věci
- pořád s nimi něco nacvičuje - tance v kostýmech, zpívání, ale ne moc dlouho, aby se děti nenudily
- vymýšlí výlety i mimo družinu, autobusem etc.
U nas se chodi ven prakticky hned po obede, kdyz je hezky, ale jidelna je pul km jinde a je tam naval, pak musi jeste do tridy pro tasky, takze se taky dostanou ven tak az kolem 13:15. Kdyz bylo v zari venku hezky, tak jsem si syna vyzvedavala venku a byli tam jeste i v 16hod.
Program přizpůsobím vždy podle počasí a složení družiny. Mému oddělení tam hodně zasahují školní i mimoškolní kroužky. Takže furt hlídat, kdo odchází, kdy se vrací. Jestli jde na kroužek mimo školu a sám. Koho pustit na obědě v řadě dřív, ať stíhá třeba mimoškolní ZUŠ nebo jazyk. Kdo se pak vrací. To hodně omezuje, že letos se motáme blízko. Loni jsem s dětmi šla klidně na druhý konec obce na jiné hřiště. Letos nemyslitelné. Není na to prostor. Dále mám holky, které chtějí tvořit. Kluci frflají, ať jdeme ven. Oni potřebují furt pohyb. Jinak bych je sundávala ze stropu. Takže hledám kompromis, ať jsou všichni spokojení. Ale těším se, že příští rok budu mít děti, které jsem měla část loni. Tam bude větší procento tvořivých a kreativních. To je moje krevní skupina. Hlavně my přijdeme po obědě do družiny kolem 13:20 a většina odchází mezi 15-15:30 domů. Takže chvilku po obědě jim dám čas na volnou chvilku. Tomu říkáme leháro na koberci, ať si odpočinou po obědě a pěti hodinách výuky. Pak dám nějaký program řízený. Pak jdeme ven. Venku mívám jednu hru řízenou a zbytek nechám, ať si hrají. Druží se se zbytkem oddělení. Nosíme si ven plno hraček. Nebo na deku i hry. Klidně venku čteme. Nebo moje obliba je, že různá kresba a tvoření probíhá venku. Prostě podle počasí.
Ono si to sedne. Ale my nemáme vedoucí, která nás na minutu honí, jak měla kamarádka. Tam to bylo přesně lajnované a kdy. Každá minuta družiny. Mi jde o fakt, ať jsou spokojení. Ať se vyhrají, odpočinou si. Letos je nechávám ve volné chvilce po obědě, že si i ten úkol udělají. Kdo chce. Už jsou velcí. Tak nepotřebují dohled rodiče doma.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Zdravím
Je tu někdo, kdo pracuje ve školní družině? Od září nastupuji a rada bych všechny vaše typy, triky a rady. Případně i budu rada jestli mate nějaké oblíbené stránky/ profily klidně i na instagramu pro inspiraci.
Děkuji