Pronájem bytu bez smlouvy

2
29.6.26 05:50

Pronájem bytu bez smlouvy

Dobrý den. Bydlim v pronajatém bytě již 8 let a to bez nájemní smlouvy, které se majitel neustále vyhýbal se mnou podepsat. Po osmi letech mi majitel nabídl nájemní smlouvu na 3 měsíce s možností prodloužení. Když mu ji nepodepíši múže mne hned vystěhovat z bytu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34263
29.6.26 06:27
@JarinIi píše: Více

A proč jí nechceš? Smlouvu máte tedy ústní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36307
29.6.26 06:29

Smlouvu uz mas dávno na neurčito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
29.6.26 07:23

@JarinIi a majitel určitě platí daně že :zed:
Pokud máš doklad o tom že platíš nájem tak bych se nebála. Horší by to podle mě bylo s vymáháním kauce popř. Pokud to nemáš písemně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16583
29.6.26 09:20

A to ti ty roky nevadí tam být jen tak? Vyúčtování aspoň vždy ukázal? To víš, přece nebude zbytečně dělat papíry, platit daně, atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2866
29.6.26 09:21

Nepodepisuj. Diky jeho laxnosti mas smlouvu na neurcito a legalne z bytu te uz nikdy nedostane :palec: zvedat najem muze jen o par drobnych… vyhra pro tebe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25116
29.6.26 09:47

Jak řešíte roční vyúčtování? on zřejmě příjem nedaní?? kdybys teď podepsala smlouvu na dobu určitou, byla bys sama proti sobě, smlouva ti přešla na dobu neurčitou, mrkni na občanský zákoník… tu je to třeba vysvětleno
https://stalynajem.cz/…ita-neurcita
proč by najednou chtěl podepisovat jen na tři měsíce?? NO jasné - aby ti pak mohl jednodušším způsobem ukončit smluvní vztah.. Obávám se, že je to nyní jeho plán a že dojde k nepříjemnému jednání.. na rovinu bych se radši už dívala po něčem jiném, případně se připrav na soudní tahanice, pokud se rozumně nedomluvíte..
zanedbali jste to oba, výhoda je nyní na tvé straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
29.6.26 09:47

Děkuji vám všem za rady. Od začátku se totiž majitel bytu smlouvě bránil. Nevadilo mi to, protože to byl kamarád. Teď najednou přišel po osmi letech ze přinesl nájemní smlouvu na 3 měsíce. A mně připadá ze mne z bytu chce dostat, protože ho potřebuje pro někoho jiného. Přitom mu platím nájem pravidelně celých 8 let na účet. Takže doklady o najemnem mam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25116
29.6.26 09:50
@JarinIi píše: Více

já si to takhle přesně myslela.. on si zjistil, že jeho chybou máš nyní smlouvu na dobu neurčitou a že by tě musel vyzývat, případně ukončení smlouvy řešit soudně, proto přišel s návrhem na 3měsíční smlouvu na dobu určitou… Aby se tě pak snadno zbavil.

Na druhou stranu, 8let jsi měla kde bydlet, mělas čas otázku bydlení řešit a byt je jeho, on je majitel a vlastník a nakonec tě k vystěhování donutí - a bude to velmi nepříjemné…
Jak říkám, už bych se koukala po něčem jiném, je zřejmé, že má jiný plán.
Pokud tam velmi chceš zůstat, nabídni mu zvýšení nájemného… Zkus se s ním prostě nejdříve domluvit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10279
29.6.26 10:45

@JarinIi Už to není kamarád? Co s ním prostě promluvit? Jinak samozřejmě i u smlouvy na dobu neurčitou, i u uzavřené ústně, ti výpověď dát může (například kvůli potřebě řešení vlastního bydlení, nebo osoby blízké) a výpovědní doba tam je rovněž tři měsíce. Ale jestli je to prostě někdo s kým se bavíš, tak bych s ním probral, že to na tebe dělá dojem, že by rád byt uvolnil, když po osmi letech chce smlouvu na tři měsíce, a že jestli to tak není, tak ať po férovost podepíšete smlouvu na dobu neurčitou, čímž legalizujete vztah, který máte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3748
29.6.26 13:43

To je takzvaná bezpapiriova smlouva. Vzniká předáním klíčů. Když tam bydlíš déle než tři roky, vyhodit tě nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5129
29.6.26 17:52

@Švédka87 „Když tam bydlíš déle než tři roky, vyhodit tě nesmí.“ Co myslíš tím vyhodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5129
29.6.26 17:58

Písemná smlouva je určitě lepší než ústní. Pronajímatel si to uvědomil a chce to napravit. tak proč se s ním nedohodnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
29.6.26 18:58

@Luboš P prtz ji to chce dát jen na 3 měs. Což nechápu, pokud je bezproblémová🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5129
29.6.26 19:34

@Hanča1234 Já to také nechápu, ale není to moje věc. Je potřeba jednat (návrh, protinávrh atd.), dohodnout se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí